Logotip Quincalla
Art i cultura, Opinió

Això no és Japó

Fastiguejada per la humitat i calor extrema, vaig decidir fer un cafè latte en un got take away de plàstic, en un dels milers de 7-Eleven que hi ha a Tòquio. Me’l vaig beure de pressa, necessitava hidratar-me i també una miqueta d’energia. A més, sabia que just al costat del supermercat trobaria els contenidors que necessitava per treure’m de sobre aquell residu indesitjat però inevitable. I així va ser. En girar la cantonada vaig trobar diversos contenidors, tot i que no s’indicava enlloc el tipus de residu corresponent de cadascun. Així que els vaig obrir un a un fins que vaig trobar un amb ampolles de plàstic dins. Satisfeta, vaig llençar el got de plàstic a dins i vaig tancar el contenidor: no hauria de carregar tot el dia amb aquell got i a més l’havia deixat on tocava. Just en aquell moment vaig començar a sentir a algú cridant darrere meu, en japonès. Era una dona en cotxe, que havia parat al meu costat per increpar-me perquè sembla que m’havia equivocat en la meva elecció.
llegir més +

17 setembre 2024

Art i cultura, Comunicació, Emergència climàtica, Estratègia, Opinió, Sostenibilitat

La ‘turra’ de la sostenibilitat: del col·lapse a l’acció

Prepareu-vos que ve una bona ‘turra’: “Que el món s’acaba. Que la sequera ens té amb l’aigua al coll. Que per més que reciclem no solucionarem res. Que no parem de menjar i pixar plàstic.  Que estem venuts a les grans corporacions. Que la política està podrida. Que el futur no existeix.”  Calen noves narratives i generar relats en positiu que ens vinguin de gust. Perquè si no som capaços d’imaginar-nos el futur que volem, com se suposa que hem d’arribar-hi? No podem deixar que l’ombra amenaçant d’un final anunciat ens desmotivi, ens desorganitzi i ens faci sortir corrents a comprar el primer búnker lowcost que trobem. Les presses mai han estat aliades de la reflexió i organització, dos valors que ara necessitem més que mai. Il·lustracions: Javi Royo.
llegir més +

29 abril 2024

Comunicació, Consum responsable, Decreixement, Opinió

Entrevista per Sostenible.cat sobre greenwashing

“La ciutadania cada vegada és més crítica, però no té temps d'analitzar tantes coses”. Així comença aquesta entrevista per a Sostenible.cat vaig intentar explicar què és el greenwashing, per què existeix i què podem fer per identificar-lo i evitar-lo. Amb optimisme però sense baixar la guàrdia, vaig donar alguns consells per poder consumir de la manera més conscient i coherent possible sense agobiar-nos. Està clar que el consum més sostenible és el que no es dona. Això ens evita problemes. Consumir implica escollir i, per tant, informar-se. I tot i que ara es pugui accedir a molta informació, no és fàcil trobar la que busquem: origen, materials, tractament final, valors ètics, etc. És un tema per estar una estona llarga. Però aquí us comparteixo uns minutets.
llegir més +

12 desembre 2023

Comunicació, Opinió, Sostenibilitat

Entrevista a B+S sobre ser ambientòloga i autònoma

“Crec que, en general, tot i que el que cal és fer un canvi urgent de la nostra manera de produir i consumir, hi ha poc interès en fer-lo. Repensar models de negoci i de sistema espanta i genera rebuig. Entrem en espirals, també comunicatives, d’explicar el mateix per seguir fent el mateix”. Entrevista publicada al web de Barcelona+Sostenible de l'Ajuntament de Barcelona (dijous, 21 setembre, 2023). Tot i les dificultats, és molt bonic poder dedicar tot el teu temps ‘laboral’ i diria quasi ‘personal’ en allò en què creus. Cada dia és diferent, coneixes molts professionals, col·labores en projectes molt enriquidors, etc. Cada any, des que soc autònoma, ha estat un procés d’evolució personal i professional. M’agraden els reptes i tot i que pugui semblar que m’agrada tenir el control quan ets freelance precisament aprens que això no és possible i comences a jugar amb la incertesa… i acaba enganxant… tot i que hi ha moments de tota mena. No t’enganyaré.
llegir més +

25 setembre 2023

Comunicació, Emergència climàtica, Opinió

La infraestructura social, més que llocs de trobada: quan la convivència passa a ser la base de la supervivència

La infraestructura social són els espais físics i les organitzacions que configuren les relacions personals. Bona part dels reptes que tenim davant: el canvi climàtic, l'envelliment de la població, una desigualtat que no para d'incrementar i grans desavinences ètniques; només els podrem abordar si desenvolupem alguns interessos comuns. Quan la infraestructura social es fa malbé, les conseqüències són que la gent redueix el temps que passa als espais públics i es refugia a la 'seguretat' de la seva llar, les xarxes entre les persones es debiliten, augmenta la delinqüència, les persones grans i malaltes es van aïllant, els joves s'enganxen a les drogues i 'les pantalles', s'incrementa la desconfiança i cau en picat la participació ciutadana. És a dir, una infraestructura social sólida no només protegeix la democràcia sinó que contribueix al creixement econòmic.
llegir més +

11 agost 2023

Comunicació, Empresa, Ètica i disseny, Opinió, Sostenibilitat

La punta del iceberg

Aquest és un dels articles del llibre coral 'Alerta greenwashing' que hem publicat amb Pol·len Edicions juntament amb altres autores i autores. "Envases compostables, biodegradables, reciclados, reciclables, etc., son conceptos que de manera común encontramos en muchos productos, aunque en la mayoría de casos o bien no sea cierto o bien esté expresado de forma confusa, ambigua, y en muchos casos más compleja de lo necesario. Nos encontramos con ropa etiquetada con una composición de algodón orgánico pero  «Made in China». O bien directamente «ecodiseñada». O un zumo 100% natural, sin azúcares añadidos. O un coche cero emisiones y que te hace sentir libre o respetuoso con el medio ambiente. Un sinfín de denominaciones mal usadas, muchas veces contradictorias entre ellas y que juegan con nuestra preocupación por escoger el producto «menos malo posible» (descartando, en la mayoría de casos, que exista una «buena opción posible».)"
llegir més +

8 agost 2023

Comunicació, Decreixement, Emergència climàtica, Opinió, Sostenibilitat

Comunicar el canvi no ven

Pensar en la comunicació com una provocadora de canvis potser ha estat massa naïf i jo diria encara més, poc responsable i realista. Els canvis han de venir de la base, del convenciment sostingut, de polítiques públiques coherents i exemplars i d'una transició ben feta vers un altre model que implica noves maneres de viure. Ara, de cop, no es pot imposar una altra manera de fer a la ciutadania. Tot requereix un temps i ficar la por al cos no porta enlloc. Cal donar a la comunicació el paper i la responsabilitat que té, ni més ni menys. Cercant la proactivitat i no generant usuaris reactius i passius que en el moment s'activen, pensen i volen canviar; però que al cap de cinc minuts ja s'han distret. Cal una implicació més constant, provocar la curiositat i generar un sentit de pertinença en un projecte comú i no pas en un d'extern que només et demana que facis Likes.
llegir més +

12 agost 2022

Comunicació, Consum responsable, Ètica i disseny, Opinió, Sostenibilitat

Tu decideixes

No es tracta de quedar-nos mirant impotents i no fer res. Cal canviar la base de tot, del sistema. Cal reaccionar, buscar altres maneres de relacionar-nos i de consumir, i mentrestant, hem de ser resilients com a individus però sobretot com a societat i comunitat. Les crisis solen ser traumàtiques i lamentablement afecten primer els més vulnerables, però també són oportunitats 'forçoses' per canviar el sistema actual. Un sistema que ens manté adormits i obedients i que en cap cas no és el millor per a tothom. Un somni etern i plàcid que ens està portant al col·lapse ambiental, econòmic i social. Despertar és el primer pas. El segon és sobreviure. El tercer és passar a l'acció, des de la comunitat. I el quart, transformar! No és una fórmula fàcil ni còmoda, però és el que hi ha. Tu decideixes! Què prefereixes: la pastilla vermella o la blava?
llegir més +

22 juliol 2022

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ffilosofiacriticamoderna.wordpress.com%2F2015%2F05%2F03%2Fels-decreixentistes-desafien-el-predomini-del-creixement-economic%2F&psig=AOvVaw31-WtwcLXhIURr0Fgt2rc5&ust=1639827604041000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCKiYuIbg6vQCFQAAAAAdAAAAABAD
Decreixement, Destacats, Opinió, Sostenibilitat

Decreixement o extinció

Decréixer també porta associat uns quants ‘més’ com viure més lent, amb més temps lliure, de manera més conscient, més aprop de les persones que t’envolten... No es tracta, doncs, d'obsessionar-se amb la paraula: créixer o decréixer. Es tracta de qüestionar el model actual basat en un creixement il·limitat que resulta inviable i que ens ha portat a un possible col·lapse que condiciona de manera irreversible el nostre futur i present. passar a un model on les persones siguem el centre (de manera equitativa i justa) i on es tinguin en compte els límits del planeta (que ens acull, sense ser nostre) serà un model millor per a tothom on el que ara pot semblar una renúncia pot arribar a ser un veritable guany: més salut, més temps, més consciència, més empatia… En el decreixement el ‘més’ també hi és, i a més hi és per a tothom.
llegir més +

17 desembre 2021

Comunicació, Emergència climàtica, Opinió, Sostenibilitat

Aviam què passa!

M’imagino un dia, no massa llunyà, en què només podrem conduir el cotxe dos dies a la setmana i en una franja horària, si és que podem conduir-lo; en què no sortirà aigua per l’aixeta constantment com ara; en què la mascareta no només ens protegirà de virus sinó també de partícules en suspensió; en què agafar un avió passarà a ser un luxe mal vist i viatjar esdevindrà un acte pedant i malgastador... Un dia en què pensarem en el passat, un passat recent, i enyorarem aquell dispendi d’energia, llum, aliments, roba... dispendi de tot! Però, tot i això, seguirem endavant sumant ‘peròs’ a la nostra vida abans còmoda i il·limitada. I dins d’aquesta nova bombolla de limitacions seguirem vivint feliços, en una distòpia que podríem haver evitat.
llegir més +

6 setembre 2021

Comunicació, Consum responsable, Opinió

Comprar local ens farà menys vulnerables

El consum de proximitat esdevé, ara més que mai, una reivindicació per promoure una economia solidària i d’escala, per ajudar els nostres veïns, els comerços de tota la vida. Aquest nou ritme que ens hem autoimposat a causa de la pandèmia  del coronavirus ens ha permès, durant uns mesos, tenir més temps per pensar i menys llocs on comprar. Això ens ha portat a comprar molt més online i no sempre a empreses o iniciatives locals, sinó, i en la majoria de casos, a empreses com Amazon que ens ho posen molt fàcil: la primera opció de la cerca, i una entrega molt ràpida i fiable. Altres empreses més locals i sostenibles s’han posat les piles darrerament en veure que l’opció presencial costaria de recuperar, però fer la competència al gegant de la venda online  és molt difícil.
llegir més +

15 desembre 2020

Cine/Sèries/Ecoparadigmes, Opinió

Quan el present, mana (2a reflexió / 11è dia de confinament del coronavirus)

Ja fa una setmana que estem confinats a casa i, de moment, tothom diu i pensa: ‘Això va per llarg’. Les dues setmanes previstes inicialment sembla que s’allargaran un mes o més. Ho estic escrivint i no m’ho acabo de creure. Encara dec estar en la fase de negació.  Negació d’haver arribat a aquest extrem de persones mortes i malaltes. Negació d’un sistema de salut saturat i exhaust que a més, sembla ser, no ha rebut el cop més fort: la corba encara està pujant. Negació de mirar enrere i pensar que fa una setmana i dos dies encara qüestionàvem la gravetat d’aquesta pandèmia (encara no era pandèmia, llavors, oficialment, tot i que sí que ho era en la realitat) mentre seguíem fent plans. Negació del tomb que poden fer les nostres vides quasi d’un dia per l’altre. 
llegir més +

23 març 2020