El documental ‘Death by design’ (Sue Williams, 2016) no et deixa indiferent. Si, a més de plantejar l’obsolescència programada com un gran problema ambiental, social i econòmic actual, li afegeixes els efectes directes sobre la salut de les persones, la cosa canvia. Aquest documental permet fer un recorregut pel cicle de vida dels productes tecnològics d’empreses conegudes i comprovar com un mal disseny afecta la salut dels treballadors que ho fabriquen, de les persones que l’utilitzen i fins i tot de les persones que ho reciclen/reutilitzen.
Fa uns dies vaig poder veure-ho en el cinema i després moderar un debat al respecte. En aquest resum es mostren alguns aspectes clau, encara que no tots. El debat està servit. El documental està bé, encara que hi ha certa informació desactualitzada (han passat més de dos anys). Apple s’ha posat més les piles des de llavors, encara que recentment, juntament amb Samsung, els van multar per posar al mercat productes amb obsolescència programada (+info). I altres aspectes del documental estan descontextualitzats o es plantegen amb presses i/o poca rigurositat (com l’impacte de la presència de metalls contaminants en els núvols pot canviar el clima). Però en conjunt, és un bon documental per reflexionar sobre el nostre paper com a dissenyadors/es i com a usuaris/es responsables.
A continuació algunes preguntes que proposo com a usuari/a i com a dissenyador/a (actual o futur/a):
- Dissenyaries un producte que provoca el suïcidi dels seus treballadors? Que els provoca avortaments o malformacions en els seus fetus? Que genera una contaminació que no desapareixerà fins a centenars d’anys després?
- Dissenyaries un producte que un cop usat, i amb data de caducitat molt breu, contaminarà allà on acabi si no és correctament tractat? Que creuarà oceans fins a arribar a països sense regulació on generarà economies submergides i contaminants?
- Dissenyaries productes amb data de caducitat i difícils de ser reparats per aconseguir així més vendes?
- Crearies un servei per fer a les persones més autosuficients en tant a reparació de productes es refereix?
- Et compraries un ordinador de fusta més just i menys contaminant, encara que pesi més i sigui més car?
- Et compraries un Fairphone?
Be the first to comment