Logotip Quincalla

E quando arrivo a casa… un cafè residu zero

El cafè, un luxe

El cafè ha esdevingut un producte de luxe amb propostes com les de Nespresso. De sobte, fer-se un cafè a casa que era a l’abast de tothom ha passat a ser una experiència, un moment únic amb un producte únic: una màquina de cafè que utilitza càpsules d’usar i llençar. Aquella gota que mai cau i que quan ho fa és sobre una escuma que mai podria fer una cafetera italiana. Un George Clonney amb la corbata de llacet ben apretada que prefereix un bon cafè a una dona elegant i sofisticada que pretén seduir-lo i prendre-li el cafè… En fi, sentir-se més per tenir una Nespresso, o encara més, sentir-se d’una classe social superior o fins i tot d’una classe social apart. Convertir el cafè, doncs, en un producte de luxe ha estat una estratègia de màrqueting que no els ha sortit tan malament, perquè ara, qui no té una d’aquestes màquines a casa? Encara que no arribi a final de mes… El mòbil 5G i la Nespresso no poden faltar pas!

Alternatives sostenibles a la càpsula de plàstic

Mai he estat una sibarita del cafè, tot i que cada cop m’agrada més. M’estaré fent gran! A casa tenim cafetera italiana i ja ens va bé. Però en el nostre entorn proper, fins i tot el més ecofriendly, el sistema de cafè encapsulat ha causat sensació. El cafè surt boníssim, no té color, és com el de bar, etc. Però mai he entès com es pot passar d’un sistema que consisteix en reomplir un recipient i utilitzar ilimitadament un mateix producte, la cafetera, a un en què cada cafè genera immediatament un residu: una càpsula aixafada. Des de Nespresso, la marca estrella en el cafè encapsulat, ho saben i han portat a terme diverses alternatives: recollir les càpsules i proposar mil maneres d’allargar la seva vida útil. També s’han obert a cercar solucions més sostenibles i ha permetre que altres marques poguessin crear alternatives adaptables als seus productes. És el cas de l’empresa catalana Cafès Novell que entre la seva gamma de productes inclou càpsules biodegradables, motiu pel qual va guanyar el darrer Premi d’Ecodisseny de Catalunya a millor producte ecodissenyat. Tots aquests esforços són lloables i s’agraeixen, però intentar millorar un mal disseny no deixa d’arrossegar un error de partida: dissenyar un producte d’usar i llençar. I això no ho pot canviar ningú.

Una càpsula de cafè, d’acer i reutilitzable

Si t’agrada el cafè de bar, tens dues opcions: anar a prendre el cafè a un bar de tant en tant, o bé tenir una cafetera ‘estil bar’ a casa. ‘Estil bar’ em refereixo a les que tenen el mateix sistema. Però, és a clar, això no és ‘pim pam’ i ara anem molt curts de temps. El sistema càpsula és fàcil, ‘cuqui’ (ja que els colors corresponen a descafeïnat, caputxino, súper cremòs…). En el món del ‘pim pam’ cal trobar alternatives que responguin a les noves necessitats dels consumidors sense generar impactes i problemes irresolubles. En el cas del cafè encapsulat he descobert, recentment, la proposta de Way Cap, unes càpsules d’acer inoxidables que es poden reomplir de cafè i que per tant són reutilitzables; a més de compatibles amb la popular marca ‘Nespresso’.

A més, aquest producte no és només compatible amb Nespresso sinó també amb qualsevol cafè que tinguem a l’abast (més enllà del que acompanya al propi producte, d’uns 9 € sense incloure costos d’enviament). Là càpsula va acompanyada d’unes tapes per valorar quin cafè va millor segons el gust del consumidor. Per tant, l’estalvi econòmic amb aquest producte reutilitzable està assegurat.  La càpsula pot arribar a suposar un estalvi d’uns 15-20 €/mes a partir del tercer mes de tenir-la. Una càpsula té un preu d’uns 37 € i en relació amb l’ús de càpsules d’usar i llençar pot arribar a suposar un estalvi de 1.000€ a l’any en una família de 4 persones. Jo he fet un càlcul amb una persona propera que en té una Nespresso i no em surten tants euros a l’any, considerant que de moment ha de comprar el cafè de Turí. Igualment, sí que és veritat que aquest producte s’amortitza molt ràpid i, a més, i com un dels principals objectius, es deixen de generar molts residus.

Way Cap es tracta, doncs, d’un disseny que dóna una solució a un mal disseny però a partir del canvi de paradigma: ‘Voleu cafè encapsulat, d’acord. Però fem que això no suposi un malbaratament de recursos i una generació constant de residus. Com? Amb un producte de qualitat, ben dissenyat, que dura, que es pot reutilitzar, que s’adapta i que és funcional. Et voilà!

Avui dia qui no té un ‘pepino’ de mòbil (5G en breu!) i una Nespresso a casa? Articles que inicialment estaven dirigits a un consumidor amb alt nivell adquisitiu, han arribat a totes les llars i fins i tot han substituït altres articles, potser més necessaris. Però ningú vol renunciar a la hiperconnexió i a l’aroma d’un bon cafè, sigui quin sigui el cost econòmic i ambiental. La resta, pot esperar.

This Article Has 2 Comments
  1. Laura Camprubi

    Al Risell, aquest post ens ha anat com anell al dit! Ens encanta llegir-te! Calcularem l’estalvi i les emissions de CO2 i farem un post del consum de cafè de l’oficina!!!

    😉

  2. Ana

    Ohhh! Què bé! Doncs, ja compartireu els resultats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *