Què fer amb el reproductor de DVD que fa anys no fas servir però que funciona? Què fer amb tota aquella roba oblidada en el teu armari que ja no et poses però que està nova? Què fer amb aquella joguina que el teu fill ignora però que no està trencada i pot ser una joguina per un altre nen? I què fer amb aquell quadre que ja no t’agrada però que no deixa de ser una obra d’art? I amb aquells llibres de cuina que ja no necessites però que estan plens de receptes noves per a una altra persona? Què fer amb aquelles cadires que ja no vols perquè en tens unes altres que t’agraden més? Què fer amb tot això? Ara mateix tens diverses opcions: llençar-ho a les escombraries (al contenidor del rebuig), portar-ho a llocs especialitzats de recollida (contenidors de roba, espais on recullen joguines en moments determinats, punt verd mòbil del barri, deixalleria) o deixar-ho directament al carrer, sobretot els dijous cap al vespre (oficialment, el dia de recollida de voluminosos).
Al llarg de la nostra vida anem acumulant molts objectes. Tots ells són nostres i són la nostra responsabilitat fins que ho deixen de ser. I, naturalment, els nostres gustos canvien, evolucionen i fan que no sempre ens agradi el mateix. Així que és normal que arribi un moment en el qual no tot el que tenim ho fem servir, tot i que estigui en bon estat o quasi nou. Per aquest motiu cada cop són més els espais web i aplicatius associats dirigits a facilitar l’intercanvi i la compravenda de productes: segundamano.es, nolotiro.org, segundamanita.es, wallapop.com, etc. ‘Guanya diners venent allò que ja no necessites’, ‘Compra, venda i lloguer de productes de segona mà’, etc. La gran majoria es basen en la possibilitat de tenir algun benefici econòmic o bé algun tipus d’intercanvi. Però, i si no necessites res? I si només vols deixar de posseïr una cosa que ja no vols? I si només ho vols donar? En aquest cas l’opció ideal seria les abans citades: contenidors de roba, deixalleria, recollides específiques en èpoques assenyalades. Però, i si ho puc fer aprofitant que baixo les escombraries, al costat de casa? Aquí és on encaixa l’experiència de Give box. Sharing is caring, un concepte que vaig descobrir fa uns dies en el blog Ecoinventos.com.
Principi: un objecte reutilitzat / reparat = un residu evitat!
Alguna vegada heu deixat, que no llançat, alguna cosa que ja no volíeu al costat dels contenidors d’escombraries? I si ho heu fet, alguna vegada us heu fixat en el temps que passa fins que algú ho agafa? I encara més, quin és el perfil de la persona que ho agafa? Jo he pogut comprovar que si deixes alguna cosa en bon estat, al cap de pocs minuts algú ho agafa i no necessàriament recollidors de trastos o persones amb pocs recursos. Sinó veïns del barri que necessiten allò i que no tenen cap problema en agafar-ho de les escombraries. No estem parlant tampoc de persones amb el síndrome de Diògenes, ni de ‘basurillas’. Si et trobes algun objecte que necessites al carrer i està en bon estat, per què no agafar-ho? En aquesta reflexió de base se centra la Give Box.
La Give box consisteix en un espai de mides diferents i formes vàries en el qual pots dipositar totes aquelles coses que ja no necessites. Aquest espai és accessible per a tothom i tothom en pot agafar i deixar el que vulgui. Aquesta idea, gestada a Berlin però ja present en nombroses ciutats; hauria d’esdevenir en un espai públic present en tots els barris i compartit per tots els veïns. A més, cadascun d’aquest espai compartit és únic i diferent. N’hi ha de més macos, decorats amb floretes i endreçats (almenys en les fotografies) i d’altres més ‘cutres’ i atrotinats. Aquest aspecte no és menyspreable, ja que la formalització d’aquest concepte és clau per al seu èxit. No és el mateix remenar en un espai similar a una botiga que fer-ho en un espai similar a un abocador. Suposo que cal organitzar-se mínimament i fer un manteniment perquè tot plegat sigui útil i es respecti. A nivell virtual, ja es pot formar part de la seva comunitat seguint les actualitzacions al Facebook.
Aquesta és una idea que fa temps que penso podria i hauria de ser un espai públic replicat en diversos barris. De fet, jo sempre l’he imaginat al costat dels contenidors de la brossa, dels que ja hi ha ara. Si no vols llançar alguna cosa, sinó que simplement ja no la necessites però funciona i està en bon estat, per què no comptar amb un contenidor alternatiu? Un armari obert a tothom, un contenidor de possibilitats i opcions compartides. Un Give Box.
La pregunta que suposo tots ens fem és: ‘Tothom respectaria aquests espais? O hi hauria vandalisme?’, ‘Estem preparats per crear espais públics compartits on no hi hagi intervenció de l’administració i on tot sigui autogestionat per ciutadans responsables?’. No ho sé. A mi m’agradaria pensar que sí que estem preparats per propostes com aquesta, basada en l’urbanisme col·laboratiu que permet construir una ciutat millor entre tots, apropant-nos sense prejudicis i sense neguits, senzillament compartint i col·laborant.
En aquesta fitxa realitzada per l’Agència de Residus de Catalunya es pot trobar més informació sobre aquesta iniciativa.
Be the first to comment