Logotip Qui Soc

Soc l’Ana
Ana (45)Ambientòloga de formació i d’esperit, exploro l’existència de productes, serveis, sistemes productius i estils de vida menys impactants a nivell social, econòmic i ambiental, i també més saludables. A Quincalla comparteixo la meva visió a partir de la meva experiència personal en tots els àmbits de la meva vida: com a professional de la sostenibilitat i la comunicació, com a consumidora conscient i conscienciada, com a transformadora del meu entorn, com a mare inquieta, com a persona creativa, com a gestora de projectes, com a col·laboradora nata, com a impulsora d’iniciatives i executora final d’accions. M’agrada donar forma a projectes i desenvolupar-los fins el final, i en això he pogut ajudar a administracions, dissenyadors, empreses, institucions, escoles de disseny… i també en el meu entorn proper, en múltiples associacions de base veïnal i docent. Sempre amb una voluntat de transformar el sistema productiu i de consum vers un model més sostenible i equitatiu.

Si vols saber més encara…

Llicenciada en Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb un perfil transversal en els àmbits de la consultoria ambiental estratègica, la comunicació i les produccions expositives. 

Actualment treballo com a freelance en el desenvolupament d’estratègies ambientals i creatives i en projectes de comunicació relacionats amb el món de la sostenibilitat. El meu perfil transversal em permet col·laborar en projectes  de comunicació, estratègia creativa i disseny sostenible i social amb administracions, entitats, empreses, dissenyadors i escoles de disseny. Actualment, entre els meus principals clients es troba l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i altres administracions locals com l’Ajuntament de Viladecans, de Gavà, de Mataró, de Granollers i de Manresa. Darrerament també col·laboro en projectes d’intercooperació amb una visió ambiental i social molt potent, enfocats a empoderar la ciutadania front els reptes ambientals i socials actuals i futurs.

Sóc creadora i dinamitzadora del bloc Quincalla, centrat en disseny social i sostenible, i en la cerca d’alternatives de consum i formes de vida més responsables i saludables. En paral·lel col·laboro en mitjans opinant sobre temes de consum i sostenibilitat (com és el cas d’Opcions.org), molt centrats en ecodisseny, disciplina de la qual dono classe a la universitat; així com sobre altres temes relacionats amb temàtiques de caire ambiental i social, com és el cas de Sostenible.cat.

En paral·lel a l’elaboració de projectes he estat professora de Processos i Productes Sostenibles al Grau de Disseny de Elisava (del 2015 al 2019) i a BAU, Centro Universitario de Diseño de Barcelona, en el Màster d’experimentació en el disseny i en el Màster de moda (del 2019 al 2023). Actualment sóc consultora responsable de l’assignatura Ètica i Sostenibilitat en el Disseny en el Grau de Disseny de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). També dono classes en el màster de Direcció en Comunicació Corporativa i Sostenibilitat a IL3 Universitat de Barcelona (UB) i recentment he començat a fer sessions sobre disseny i sostenibilitat a l’escola de disseny d’Esdesign.

He dirigit la revista digital Sostenible.cat de la Diputació de Barcelona com a Cap de Redacció. Durant més de dos anys (2009-2011) vaig dirigir una especial sobre productes i serveis ecodissenyats en aquest mitjà local, amb la publicació de més de cinquanta dissenys sostenibles.

De febrer a novembre de 2016 vaig ser la directora d’Opcions– Impulsem el consum conscient, referent en el consum conscient i alternatiu; amb un encàrrec molt concret: transformar el model de la revista.

Des de l’any 2002 i fins el març del 2016,  he treballat  a ERF – Estudi Ramon Folch & Associats com a Consultora ambiental en estreta col·laboració amb grups de treball multidisciplinaris: ambientòlegs, biòlegs, periodistes, arquitectes, enginyers, advocats, paisatgistes, museòlegs, dissenyadors, etc. Això ens permetia construir projectes singulars amb un alt rigor tècnic i una formalització coherent: exposicions; cicles de debats, tallers i plataformes web associades; plans de comunicació adhoc; i campanyes d’educació ambiental d’impacte. L’estratègia i la gestió ambiental són eixos claus d’ERF en els que també vaig treballar intensament. Plans d’usos d’espais, reflexions estratègiques relacionades amb la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, plans estratègics de grans i mitjanes corporacions… són alguns dels projectes que vaig coordinar. 

En els darrers anys de la meva trajectòria professional m’he especialitzat en temes de comunicació ambiental diversos, entre els que destaquen:

  • disseny d’estratègies i plans de comunicació, així com la seva coordinació i implementació;
  • suport en el seguiment ambiental de projectes, assessorant en la cerca i seguiment d’indicadors ambientals tant de context, com de procés i execució, que també contribueix a la divulgació del projecte i de la seva evolució;
  • adaptació de continguts tècnics a un llenguatge més accessible i divulgatiu;
  • elaboració de relat, guions i textos d’exposicions (museologia) i coordinació de les mateixes;
  • disseny, creació de relat, redacció de guions i coordinació de tot l’equip en projectes de caire audiovisual dirigits a públic tècnic i general;
  • redacció de continguts per mitjans (opinions, reportatges, realització d’entrevistes, especials temàtics, etc.);
  • concepció, disseny i dinamització de sessions de treball i cocreació relacionades amb la comunicació i educació ambiental, l’economia circular, el disseny sostenible, l’emergència climàtica, la prevenció de residus, etc;
  • realització de conferències i tallers relacionats amb diverses temàtiques ambientals i adaptades en cada cas a l’objectiu i el sector interessat;
  • i altres tipus de projectes que impliquin un procés creatiu i d’acompanyament, de caire transversal (social i ambiental, especialment) i d’impacte positiu.

Treballo envoltada d’una gran xarxa de col·laboradores i col·laboradores que aporten un gran valor afegit als projectes i fan possible aquests funcionin i tinguin l’impacte esperat:

Podeu consultar el meu currículum (actualitzat maig 2024). També em podeu contactar directament amb un correu electrònic (ana@anavillagordo.com) o bé ens podem trobar virtualment (en les múltiples xarxes socials en les que, de tant en tant, em perdo o trobo) o bé en persona. Si vols saber una mica més què faig i com enfoco els meus articles i projectes pots llegir o veure i sentir:

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *