Logotip Qui Soc

Soc l’Ana
Ana (45)Ambientòloga de formació i d’esperit, exploro l’existència de productes, serveis, sistemes productius i estils de vida menys impactants a nivell social, econòmic i ambiental, i també més saludables. A Quincalla comparteixo la meva visió a partir de la meva experiència personal en tots els àmbits de la meva vida: com a professional de la sostenibilitat i la comunicació, com a consumidora conscient i conscienciada, com a transformadora del meu entorn, com a mare inquieta, com a persona creativa, com a gestora de projectes, com a col·laboradora nata, com a impulsora d’iniciatives i executora final d’accions. M’agrada donar forma a projectes i desenvolupar-los fins el final, i en això he pogut ajudar a administracions, dissenyadors, empreses, institucions, escoles de disseny… i també en el meu entorn proper, en múltiples associacions de base veïnal i docent. Sempre amb una voluntat de transformar el sistema productiu i de consum vers un model més sostenible i equitatiu.

Si vols saber més encara…
Llicenciada en Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb un perfil transversal en els àmbits de la consultoria ambiental estratègica, la comunicació i les produccions expositives.   

Actualment treballo com a freelance en el desenvolupament d’estratègies ambientals i creatives i en projectes de comunicació relacionats amb el món de la sostenibilitat. El meu perfil transversal em permet col·laborar en projectes  de comunicació, estratègia creativa i disseny sostenible i social amb administracions, entitats, empreses, dissenyadors i escoles de disseny. Actualment, entre els meus principals clients es troba l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i altres administracions locals com l’Ajuntament de Mataró i de Manresa.

En paral·lel a l’elaboració de projectes he estat professora de Processos i Productes Sostenibles al Grau de Disseny de  Elisava (del 2015 al 2019). Actualment soc consultora responsable de l’assignatura Ètica i Sostenibilitat en el Disseny en el Grau de Disseny de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) i imparteixo sessions de màster sobre Disseny en valors a BAU, Centro Universitario de Diseño de Barcelona. Recentment he començat a fer sessions sobre Comunicació Corporativa Sostenible a IL3 Universitat de Barcelona (UB).

Sóc creadora i dinamitzadora del bloc Quincalla, centrat en disseny social i sostenible, i en la cerca d’alternatives de consum i formes de vida més responsables i saludables. He dirigit la revista digital Sostenible.cat de la Diputació de Barcelona com a Cap de Redacció, on encara col·laboro en l’elaboració de reportatges i articles sobre sostenibilitat en el món local i l’ecodisseny. Durant més de dos anys (2009-2011) vaig dirigir una especial sobre productes i serveis ecodissenyats en aquest mitjà local, amb la publicació de més de cinquanta dissenys sostenibles. Continuo col·laborant amb aquest mitjà i amb altres com Opcions.org i Laconca51.cat), opinant sobre temes de consum conscient, disseny sostenible i gestió ambiental a l’administració local.

De febrer a novembre de 2016 vaig ser la Directora d’Opcions– Per una nova cultura del consum, referent en el consum conscient i alternatiu; amb un encàrrec molt concret: transformar el model de la revista. En aquest període de temps vaig poder donar-li la volta, sobretot, a la versió paper de la revista amb noves seccions, formats i amb tot un núvol de col·laboradors que van fer possible un canvi no només de disseny sinó també d’enfocament.

Des de l’any 2002 i fins el març del 2016, he treballat a ERF – Energia i Sostenibilitat, S.L com a Consultora ambiental en estreta col·laboració amb grups de treball multidisciplinaris: ambientòlegs, biòlegs, periodistes, arquitectes, enginyers, advocats, paisatgistes, museòlegs, dissenyadors, etc. En l’àmbit de la comunicació ambiental he desenvolupat projectes creatius que integren la vessant sostenible d’una manera integral. La comunicació de conceptes tècnics no sempre és fàcil i a ERF comptàvem amb les dues visions: la científica i la divulgativa. Això ens permetia construir projectes singulars amb un alt rigor tècnic i una formalització coherent: exposicions; cicles de debats, tallers i plataformes web associades; plans de comunicació adhoc; i campanyes d’educació ambiental d’impacte. L’estratègia i la gestió ambiental són eixos claus d’ERF en els que també vaig treballar intensament. Plans d’usos d’espais, reflexions estratègiques relacionades amb la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, plans estratègics de grans i mitjanes corporacions… són alguns dels projectes que vaig coordinar amb l’objectiu de respondre a les inquietuds dels nostres clients; anant més enllà de la seva demanda inicial per tal d’obtenir resultats de gran valor afegit.

En els darrers anys de la meva trajectòria professional m’he especialitzat en temes de comunicació ambiental diversos, entre els que destaquen:

  • disseny d’estratègies i plans de comunicació, així com la seva coordinació i implementació;
  • suport en el seguiment ambiental de projectes, assessorant en la cerca i seguiment d’indicadors ambientals tant de context, com de procés i execució;
  • adaptació de continguts tècnics a un llenguatge més accessible i divulgatiu;
  • elaboració de relat, guions i textos d’exposicions (museologia) i coordinació de les mateixes;
  • disseny, creació de relat, redacció de guions i coordinació de tot l’equip en projectes de caire audiovisual dirigits a públic tècnic i general;
  • redacció de continguts per mitjans (opinions, reportatges, realització d’entrevistes, especials temàtics, etc.);
  • assessorament a petites i mitjanes empreses i dissenyadors en la incorporació de criteris ambientals en els seus productes, activitats i/o serveis (amb el suport de col·laboradors especialistes en materials, disseny de producte i de servei, etc.);
  • concepció, disseny i dinamització de sessions de treball i cocreació relacionades amb la comunicació i educació ambiental, l’economia circular, el disseny sostenible, l’emergència climàtica, la prevenció de residus, etc;
  • realització de conferències i tallers relacionats amb diverses temàtiques ambientals i adaptades en cada cas a l’objectiu i el sector interessat;
  • i altres tipus de projectes que impliquin un procés creatiu i d’acompanyament, de caire transversal (social i ambiental, especialment) i d’impacte positiu.

El món editorial ha estat la meva darrera experiència i ara, com a freelance, intento aportar a tots els projectes en els que participo aquest perfil polifacètic, al mateix temps tècnic, creatiu, estratègic i rigorós.

En paral·lel, la meva trajectòria com a docent sobre disseny i sostenibilitat va evolucionant i actualment hi treballo en diverses escoles de disseny privades: UOC i BAU; on intento incorporar la visió sostenibilista i social de manera transversal i creativa. 

Núvol de col·laboradores i col·laboradors

Tot i que sóc freelance, no estic sola. Treballo envoltada d’una gran xarxa de col·laboradores i col·laboradores que aporten un gran valor afegit als projectes i fan possible aquests funcionin i tinguin l’impacte esperat.

En el cas del disseny gràfic col·laboro estretament amb Lapage, una empresa de comunicació visual de Badalona que, més enllà de la seva gran creativitat i qualitat gràfica, incorporen criteris ambientals en la seva feina. Treballar amb la Sònia i en Josep Martínez, socis de Lapage, i en Jordi Brunet em permet afegir un potent valor comunicatiu i estètic als projectes.

També tinc la sort d’estar envoltada de grans professionals que complementen els projectes que coordino i en què participo:

Podeu consultar el meu currículum. També em podeu contactar directament amb un correu electrònic (ana@anavillagordo.com) o bé ens podem trobar virtualment (en les múltiples xarxes socials en les que, de tant en tant, em perdo o trobo) o bé en persona. Si vols saber una mica més què faig i com enfoco els meus articles i projectes pots llegir:

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.