Logotip Quincalla

Conversa amb en Jon Marín: Bridepalla, més que unes boletes

Jon Marín. Biòleg, dissenyador, pare, somiador i creatiu a parts iguals: “Arriba un moment en què els principis aplicats a projectes de tercers els vull implementar en una idea de negoci pròpia, i així neix Bridepalla.”

Què has fet fins ara? Per què? Per què ja no ho fas?
​He tingut la sort de dedicar-me sempre a allò que m’ha anat motivant al llarg del temps. Aquestes motivacions han estat canviants i, per tant, les meves accions també ho han estat. Quan vaig estudiar biologia m’interessava l’ecodisseny i em vaig endinsar en aquell món. Tant que vaig fundar Nutcreatives amb l’Àlex Jiménez, un estudi de disseny sostenible que treballa desenvolupant idees per a empreses. Però arriba un moment en què els principis aplicats a projectes de tercers els vull implementar en una idea de negoci pròpia, i així neix Bridepalla.
Però, què és Bridepalla? Sona tot molt bé.
Si Nutcreatives ofereix serveis de disseny sostenible, Bridepalla ofereix producte sostenible. Quelcom tangible enlloc d’intangilbes. Aquí està la diferència. Tenia ganes d’aplicar els meus coneixements de disseny, de packaging, d’economia circular i d’emprenedoria en un projecte propi. Bridepalla ofereix productes de marxandatge a empreses, entitats i particulars. Però no un marxandatge qualsevol. Nosaltres treballem amb natura. Plantes, arbres i llavors són la nostra matèria primera. Hem treballat per Danone, Lexus, Acciona, Allianz o els Ajuntaments de Madrid i Barcelona​. És una passada poder canviar els bolígrafs, llibretes i demés “pongos” que et donen als congressos per arbres o bombetes de llavors!

 

Per què insisteixes en que són més que boletes?

Les bombetes de llavors són el nostre buc insígnia. Són boles d’argila, adob i llavors que es personalitzen en el tipus d’espècies i en els colors. Però no són només boles perquè són un objecte promocional que no es que generi poc impacte (negatiu) sobre el medi, sinó que en genera de positiu. Promou l’abundància biològica, és una manera divertida d’apropar-te al món vegetal i és un regal creatiu. A més, dissenyem i produïm a Catalunya. Ara per ara, hem generat quatre llocs de treball i, a més, col·laborem amb entitats que donen formació i treball a persones en risc d’exclusió social.
 Realment, consideres que la solució és el verd a les nostres vides? O Bridepalla és l’excusa per fer una altra cosa?
Hem de ser conscients del verd que tenim al nostre entorn. Respectarem allò que estimem. I estimarem allò que coneguem.

 

On et veus a tu i a Bridepalla d’aquí a 5 anys?
Espero poder haver estabilitzat aquest projecte empresarial. M’interessa generar un negoci que pugui perviure al llarg del temps, que generi llocs de treball i que em permeti realitzar i produir allò que se’m passi pel camp. Sempre, això sí, treballant amb la botànica com a base.

Consideres que el teu projecte és un exemple d’economia circular? Què és per a tu l’Economia circular? És allò de sempre però amb el nom canviat?
Economia circular, economia blava, cradle to cradle,… són noms que passen de moda, però la idea -més antiga que la sopa d’all- persisteix: intentar generar valor sense malgastar recursos. A Bridepalla seguim aquestes idees des de diverses perspectives. Des d’un punt de vista de model de negoci, no deixem de ser una empresa que ven terra i llavors en un mercat on mai aquests dos materials s’havien ficat: el món del producte promocional. I no hi ha res més “circular” que la terra i les llavors. Des d’un punt de vista productiu, reduïm al màxim els envasos, els reutilitzem, no tenim residus, les nostres matèries primeres són estatals i certificades,… A més, ara ens endinsem en un projecte d’investigació per veure fins a quin punt poder afegir subproductes d’altres indústries en els processos productius dels nostres productes.

Respostes ràpides:
Color preferit de Bridepalla: Tutti colori​.
Llavor preferida: El trèbol​.
Platja o muntanya? Platja i muntanya. No tant ciutat.
Bicicleta o a peu? A tot arreu en bici.​
Mercat o súper? L’equilibri​.
Ahir o demà? Demà​.
Llibre o revista? Bona  revista i bon llibre.​
Menys o més? Menys és més​.
Samarreta o camisa? Depèn de la cita.​
Primera o segona mà? La segona mà em fascina.​
Aigua de l’aixeta o envasada? No em refio gaire de la meva aixeta barcelonina.​
Ecològic i/o de proximitat? Pròxim i de confiança.​
Compra o lloguer? Voldria comprar per fer-m’ho a mida.​
Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *