Logotip Quincalla

Conversa amb Lapage, un estudi de comunicació visual que dissenya per al canvi

Un estudi de comunicació visual que incorpora criteris ambientals en els seus projectes? Un cartell, un dibuix, il·lustracions… impacten ambientalment? Doncs, és clar. I més del que ens pensem. Lapage Original és un exemple d’una empresa que no incorpora la vessant ambiental en les seves propostes per fer ‘greenwashing’ o per ‘quedar bé’ o únicament per ‘estalviar diners a llarg termini’; sinó que ho fa perquè està plenament conbençuda que no hi ha una altra manera. Que si no ho fan bé, el resultat no serà el millor. Empreses que excel·leixen en el seu treball, sumant no només per als seus clients sinó també per al conjunt de la societat. Un dels seus darrers projectes, ‘Un pot, un llibre ecoresponsable‘, n’és un exemple de qualitat ambiental i bellesa gràfica.
He tingut la sort de treballar amb ells en la concepció i implementació del seu nou web i ha estat un plaer. Sí, s’ho creuen, però del tot! I per què no comunicar-ho perquè d’altres n’aprenguin i ho apliquin? Agents per al canvi… No vull explicar més. Us convido a navegar pel seu espai virtual, un pou d’experiències, consells, inquietuds i bons projectes. Apropeu-vos-hi!
A continuació adjunto part de l’entrevista que vaig realitzar a Lapage per a Sostenible.cat. La podeu trobar sencera en aquest link.

josep_martinez_interior

 

Josep Martínez lidera, amb Sònia Martínez i Magda Escudero, l’equip de La Page Original. Aquesta empresa de comunicació visual, constituïda l’any 1991, és la primera de l’Estat espanyol que té la certificació EMAS. La Page té un tret diferencial: Els seus projectes, a més de ser d’una gran qualitat visual amb un disseny gràfic curós, destaquen per la seva qualitat ambiental. Ells ofereixen solucions visuals sostenibles. Pot sonar estrany, curiós… però el seu treball és un exemple d’esforç i convenciment per dissenyar de manera sostenible, integral i coherent. Formen part de la nostra sèrie ecoemprenedors.

Per què La Page Original?
Vam decidir posar el nom arran d’un llibre anomenat “Mise en Page: the theory and practice of lay-out” (1931) realitzat per A. Tolmer, on l’editor va realitzar el seu tractat sobre el disseny gràfic. És en aquest llibre on apareix el nom de la Page Original, el qual ens va agradar perquè defineix clarament la funció d’un dissenyador: crear la primera pàgina que servirà per reproduir la resta d’un llibre, un cartell, una campanya, una marca… Davant d’un nou projecte tot està per decidir, la pàgina s’ha de crear…

Per què una empresa de comunicació visual com La Pageincorpora la sostenibilitat com un dels seus principis de gestió?
La Page és el primer estudi de disseny gràfic de l’Estat espanyol i un dels pocs en tot Europa que té la certificació EMAS. Aquesta certificació representa la garantia del nostre compromís per la millora ambiental dels nostres serveis com a dissenyadors i comunicadors visuals. La nostra declaració ambiental comença amb una frase de Joan CostaMés enllà de la mirada: la vida” que defineix la filosofia del nostre estudi. La missió del disseny és treballar per crear un entorn visual entenedor, que transmeti coneixements, valors i ens ajudi a crear un món millor.

Som conscients que els projectes de comunicació exerceixen un impacte ambiental important i, per tant, disposem del potencial per minimitzar, a priori, aquest impacte mitjançant les nostres decisions creatives. El nostre tret diferencial és precisament desenvolupar un disseny més sostenible que tingui en compte els diferents elements que intervenen en cada procés. Està a les nostres mans decidir el paper, les tintes, els formats, el tipus d’impressió de cada projecte així com què comuniquem i com ho fem.

Sempre diem que un bon disseny és el que és bo per a la societat, un disseny que aporta visions innovadores, que suma i no resta. Els dissenyadors som responsables de les decisions que afecten els processos de comunicació i producció.

Com incorporeu la sostenibilitat als vostres projectes?
En general, les solucions sostenibles són una ambició, més que una realitat. La sostenibilitat no és un element que s’afegeixi, sinó una manera diferent d’enfocar i desenvolupar els projectes. Aquests es pensen, es planifiquen, es dissenyen i es produeixen sota criteris sostenibles. Això demana una revisió del status quo que ens obliga a investigar en cada projecte, a replantejar noves opcions, a buscar noves solucions per desenvolupar projectes coherents entre el que comuniquem i com ho comuniquem. Tenim cura que els nostres projectes a més de ser viables econòmicament, no generin conflictes en cap de les 3 esferes en les quals nosaltres entenem la sostenibilitat: ambiental, social i cultural.

Com respon el client a la qualitat ambiental dels vostres treballs? Ho valoren de manera especial?
Responen de forma molt positiva. Per al client és un valor afegit presentar els seus treballs basant-se en criteris de sostenibilitat. Els que ja tenen una certa sensibilitat ambiental, cerquen accions que els donin coherència amb la seva filosofia. No només en la seva parcel·la ambiental, sinó també coherència en l’estratègia de comunicació.

La incorporació d’aquests criteris en la nostra manera de treballar respon a una actitud de voler fer les coses bé sense alterar el nostre entorn. Els primers beneficiats som nosaltres, els humans, les persones, ja que n’obtenim un treball de major qualitat, més equitatiu, just, local i respectuós amb l’entorn. Tot suma. A més, el client també hi surt guanyant. Li aportem la possibilitat de tenir una actitud més positiva cap a la societat, cosa que els seus usuaris sens dubte li reconeixen i valoren.

Feu un balanç ambiental dels vostres projectes? Com és aquest balanç?
Hem desenvolupat una eina per poder valorar l’impacte dels nostres projectes la qual ens ajuda a conèixer els processos, i a reflexionar i valorar les decisions que prenem en l’àmbit de la comunicació gràfica.

Aquesta eina de valoració ens mostra els punts més forts i els més febles del projecte que estem realitzant. El nostre mètode valora diferents graus de l’impacte ambiental en les successives fases del cicle de vida dels projectes que desenvolupem; i això ens condueix vers una reflexió constant sobre com les nostres decisions creatives incideixen en el balanç ambiental global. Des dels materials d’origen, fins a la seva producció, distribució, ús i eliminació final.

Quan concebem un producte visual el pensem des d’un principi perquè el seu impacte ambiental sigui mínim. L’elecció dels materials i dels formats que generen menys residu, l’ús de tintes menys impactants, la tria de coles més sostenibles, així com altres elements d’acabats o d’unió. I també li donem molta importància al missatge que transmeten els nostres projectes un cop produïts i distribuïts. En això som especialistes, en comunicar missatges; i no podíem deixar d’explicar que aquell producte ha estat concebut i dissenyat de manera sostenible.

Fins ara, aquest balanç ambiental ha estat una eina interna que no hem comunicat i que en alguns casos no hem mostrat als clients. A partir d’ara li volem donar més valor i estem treballant en elements gràfics senzills i impactants que mostrin el valor ambiental del conjunt del projecte i permetin que el client en sigui més conscient i ho pugui comunicar si vol.

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *