Logotip Quincalla

Buycottejant el mercat

Imagineu per un instant que tinguéssiu una pistola a les vostres mans. Això sona massa fort. Tornem-hi. Imagineu per un instant que tinguéssiu una pistola que us permetés llegir els codis de barres de tots els productes que consumiu. I el que és més interessant. En el lloc on els compreu, just abans de fer-ho. Imagineu tenir el poder de saber en un instant i en l’instant que a tu t’interessa, la informació d’allò que consumeixes. És ecològic, és coherent socialment, és tòxic (sembla mentida que ens haguem de fer aquestes preguntes, però així és), la seva fabricació ha implicat explotació infantil o de cap tipus, s’ha experimentat amb animals per a la seva producció, emet gasos amb efecte d’hivernacle en alguna fase del seu cicle de vida, les seves matèries primeres són locals?.. Ho podeu imaginar? Bé, la primera reflexió que em ve al cap és que tot faria ‘pi’, ‘pi’, ‘pi’. Quasi sempre, per no dir sempre, s’encendria el semàfor vermell. Però més enllà del nostre nivell d’exigència com a consumidors està la possibilitat de respondre un dubte clau en un moment clau: ‘Comprar això encaixa amb la meva ètica i amb el món que jo voldria?’. I llavors dispares i saps allò que volies: ‘Sí, encaixa/No, no encaixa’. Si a partir d’aquí consumeixes o no ja és un altre tema, però ho faràs en base a la informació i tenint molt clar a què estàs o no contribuint.

new-buycott-appD’una banda trobem eines de caire purament informatiu, com és el cas de l’aplicació Labels for your planet, que et permet traduir què vol dir cada ecoetiqueta que et pots trobar i valorar així si aquell producte compleix amb els requeriments ambientals i socials establerts. D’altra banda, l’aplicatiu Buycott (eina publicada a Sostenible.cat) va més enllà. Tot i que també és informativa, diguem que la informació que dóna és molt més concreta i adhoc per cada producte. ‘Apuntes al codi de barres i dispares’ i llavors tens, en el teu propi smartphone, la informació del producte i si aquest encaixa o no amb les teves preferències com a consumidor responsable. 

Aquestes eines són molt interessants perquè donen poder directament al consumidor. Però, tanmateix, aquest se sent perdut entre tanta informació ambiental que moltes vegades no entén. Resulta interessant, doncs, comptar amb entitats independents que puguin guiar al consumidor. A Alemanya existeix la Stiftung Warentest. Es tracta d’una fundació independent creada pel Govern Federal l’any 1964, que realitza anàlisis comparatives entre els productes i els serveis. La seva funció es pot resumir en dues tasques principals: comparar aspectes objectius dels productes com ara la utilitat, la funcionalitat i l’impacte ambiental; i educar els consumidors perquè puguin consumir de manera més responsable i també més adaptada a la seva economia.

D’entrada sona bé, però aquesta Fundació és més ‘poderosa’ del que sembla. La seva reputació com a entitat independent i fiable està tan reconeguda que els consumidors hi confien i la consulten constantment. A més, els propis consumidors valoren els productes i comparteixen les seves opinions; i una bona qualificació ha arribat a afectar a la venda dels productes valorats. Els propis productors utilitzen els ‘veredictes’ (en el cas de ser bons) com a publicitat del producte. I pel que fa a les males qualificacions, sovint condueixen a una reducció de les ventes! Segons la Fundació, les empreses manufactureres malparades els solen demandar unes deu vegades a l’any, però mai han hagut de pagar cap indemnització i, en general, sempre guanyen les accions legals que s’emprenen contra ella (…)

L’article complert el trobareu a Sostenible.cat.

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *