Logotip Projectes

49 futurs ecodissenyadors?

IMG_20150605_121842

ReDesign by Ignacio, Sergio i Ot (Alumnes Elisava)

Disseny versus sostenibilitat
‘Hola, sóc l’Ana. Ambientòloga i consultora ambiental’. Així em vaig presentar davant de 49 alumnes d’Elisava als quals anava a acompanyar al llarg de 3 mesos en l’assignatura ‘Processos i Productes sostenibles’. I vaig pensar que la millor manera de començar a parlar de disseny sostenible era preguntar: ‘què és per a vosaltres la sostenibilitat? Quin paper creieu hi té el disseny?’. Les respostes, poques espontànies i algunes formulades més com a preguntes que com a respostes, anaven en la línia naïf i homocentrista habitual:  salvar el planeta, respectar l’ambient, no contaminar… La gran majoria no sabia què tenia a veure el disseny amb la sostenibilitat, i menys els que es volen dedicar a disseny gràfic i d’interiors que deien: ‘En tot cas els que s’hi han de posar són els de producte, nosaltres no! O, en tot cas, com?’.

IMG_20150605_101324

Working process del redisseny del packaging del ‘Apilaanimalitos’ (ReDesign by Marina i Alba, Alumnes Elisava)

Després d’un primer intercanvi d’impressions, dubtes i reflexions vaig pensar…’tindré feina, però m’agrada’. Em trobava davant d’alumnes de segon curs de disseny que es troben per primer cop amb aquest concepte de sostenibilitat aplicat a la seva futura pràctica professional. Considerant que el 70% de l’impacte ambiental dels productes i serveis es determina en la fase de disseny, sembla evident que la funció del dissenyador no és important, sinó que és clau per a fer possible una economia sostenible, circular i competitiva.

IMG_20150605_130304

Un vibrador, una joguina adulta i de luxe (ReDesign by Adrian i Antoni, alumnes Elisava)

L’objectiu de l’assignatura que he volgut transmetre en tot moment és que hi ha noves maneres de fer les coses, de pensar-les, d’executar-les i de comunicar-les. Despertar l’esperit crític dels estudiants i la curiositat per investigar i anar més enllà de l’evidència o de la pròpia demanda del client. Aquest també ha estat un dels objectius que he volgut transmetre als meus alumnes (què bé que sona això dels ‘meus alumnes’).

 

Redissenyem un envàs de joguina
I com a exercici de Seminari aquest any hem proposat redissenyar un packaging de joguina o joc. No és fàcil però dóna per a molt. Els nens són un públic especialment exigent, i els seus pares més. Per tant, demostrar que la proposta ecodissenyada és millor que l’original, ha estat la fita de la seva feina. Millor en tots els sentits: en funcionalitat, en durabilitat, en seguretat, en final de vida útil, en comunicació…

Finalment, la gran majoria de les propostes ecodissenyades (sense tocar en cap cas la joguina) han evidenciat un millor balanç ambiental global, amb una reducció  considerable la petjada de carboni i la petjada energètica originals. Plantejar nous materials, optimitzar el transport, allargar la vida útil, assegurar la reutilització i/o reciclabilitat, dissenyar per la multifuncionalitat, concebre un disseny poc pretenciós i atractiu, no massa allunyat tampoc de la marca original (us imagineu una barbie amb colors verds o blaus al packaging?), etc; són algunes de les estratègies que els estudiants han hagut de considerar, investigar i aplicar en les seves propostes.

Hi ha hagut de tot: la princesa Sofia (i els seus amics animals), la Barbie, HootWheels, Monopoly, Scrabble, Magia Borràs, Lego, Scalextric, Playmobil, Imaginarium, Janod… fins i tot, un ‘vibrador’, ja que joc adult també es considerava (;-)). Els resultats són tots interessants, tot i que a millorar i assajar encara més. Ha faltat temps per encertar encara més el disseny final, però les propostes han estat, si més no, originals, realistes i, sobretot, més sostenibles i justes!

IMG_20150612_122159

ReDesign by Marc & Marc (Alumnes Elisava)

IMG_20150612_122152

ReDesign by Carlota, Clara i Maria (Alumnes Elisava)

IMG_20150612_111306

ReDesign by Sondre i Paula (Alumnes Elisava)

IMG_20150612_105650

ReDesign by Ariadna, Pol i Nuria (Alumnes Elisava)

IMG_20150612_101618

ReDesign by Ursula, Sanda i Kuei-Lu

IMG_20150612_103059

ReDesign by Sílvia i Maria (Alumnes Elisava)

IMG_20150612_104019

ReDesign by Alba i Patricia (Alumnes Elisava)

IMG_20150612_104631

ReDesign by Marina i Alba (Alumnes Elisava)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per acabar, una reflexió final… i això va per vosaltres, alumnes: ‘Aneu sempre més enllà. No us quedeu en allò que us demanin; oferiu més, amb una emprempta pròpia, reconeixible; no us acomodeu en allò que sabeu fer, apreneu sempre, arrisqueu-vos; i mai deixeu de creure en vosaltres mateixos. Teniu una missió clau en la vostra futura professió: millorar la societat amb productes i serveis millors (no us oblideu de dissenyar serveis també!!!). Només així sereu grans dissenyadors i tot haurà valgut la pena. Sort! Gràcies a tots i cadascú de vosaltres. Més que molts coneixements, espero haver despertat en alguns de vosaltres una manera diferent de pensar i enfocar la vostra carrera professional. Jo també he crescut i après molt! Bon estiu! Ens veiem el curs que ve… per Elisava’.

Post dedicat als professors Raul, Jesús, Jordi, Petz i Ramon… i a tots els ‘meus’ alumnes: Raquel, Sònia, Marta, Arnau, Ada, Mireia, Sandra, Ursula Sandra, Kuei-Lu, Pol, Ariadna, Nuria, Marina, Alba, Paula, Sondre, Alba, Patricia, Maria, Silvia, Marta, Aina, Claudia, Carla, María, María Victoria, Laura, Rita, Mireia, Marina, Cèlia, Carlota, Clara, Maria, Esther, Sergio, Daniel Benjamín, Claire, Gerard, Antoni, Adrian, Marc, Marc (:-)), Sergio, Ot, Ignacio, Carla, Gemma i Claudia.

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *