Logotip Projectes

Suport en la redacció i comunicació del Pla de sostenibilitat ambiental de l’ICEC

L’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC) ja comptava amb un primer esborrany del que havia de ser el seu full de ruta per incorporar millores en la gestió de les activitats culturals de les empreses catalanes. Calia donar-li una mica la volta: endreçar el document i fer-lo més divulgatiu i atractiu, tot i mantenir uns continguts similars. I, a més, elaborar briefings per crear una imatge gràfica que acompanyi el Pla durant la seva implementació (en tots els seus elements derivats i la seva comunicació) i també per crear un espai web específic i una càpsula audiovisual de menys d’un minut. Aquesta és la feina realitzada per a l’ICEC de la Generalitat de Catalunya, que ha donat com a resultat un ‘Pla C* Cultura pel Clima’, un Pla de sostenibilitat propi, amb un horitzó 2022-2024, que vol ser un referent a nivell català i estatal, i que té per objectiu incentivar i promoure que d’altres organitzacions i empreses del sector cultural es posicionin i elaborin el seu propi full de ruta per millorar la seva activitat a nivell ambiental, i per tant, impactar més positivament en la societat.

En un context d’emergència ambiental, social i econòmica calen visions alternatives, nous enfocaments, canvis de paradigma. És aquí on s’inscriu el present Pla de sostenibilitat ambiental de l’ICEC, com un Pla C*. Un Pla que reclama més accions, que mesura els resultats i que crida a formar-hi part a un sector creatiu i amb un gran potencial transformador.

Precisament perquè ‘There is no Planet B’, i perquè tampoc tenim un Pla B massa definit, la cultura proposa el seu propi pla C*, en positiu: de clima, de cultura, de canvi, de ciutadania. Es tracta de ‘Som Pla_C* Cultura pel Clima’, una oportunitat per posar en ordre tot el que s’ha fet fins ara, conèixer quin és el marc normatiu a nivell mundial i local, i posar a disposició del sector eines i recursos per fer possible un sector cultural més sostenible

‘Som Pla_C*. Cultura pel Clima’ compta amb 3 eixos estratègics estructurats en 16 línies d’actuació i 37 accions, en un horitzó 2022-2024.

Els eixos són:

  • Eix 1: Per un impacte positiu, des de l’ambientalització del sector. Acompanyar a les empreses culturals en la seva transigir vers un model sostenible. 
  • Eix 2: Per una transformació social, des del discurs i els missatges. Promoure la capacitat de la cultura de transformar i crear noves narratives i el paper del sector cultural com a plataforma i altaveu per activar i inspirar un canvi en la societat
  • Eix 3: Per una governança interna, des del lideratge i la coherència. Incorporar l’estratègia ambiental dins de l’ICEC i liderar el procés de transformació del sector cultural, creant aliances amb diferents agents, institucions i administracions, tant de l’ecosistema cultural com d’altres sectors.

I els productes résultants d’aquesta feina han estat:

  • Un document estructurat, comunicatiu i divulgatiu
  • Un espai web específic on es troben tots els materials anteriorment citats, a més de les novetats relacionades amb les eines que el Pla posarà a l’abast de les empreses culturals: com són les ajudes i subvencions, o bé sessions de formació.
  • Una capsula audiovisual per explicar el Pla en un minut.
  • Notícia a TV3 (telenotícies vespre) del mateix dia de la presentació, el 10 de maig. 
  • Un punt de libra-fulletó plantable (amb llavors de pastanaga) produït localment amb residus de cotó i paper reciclat de Bridepalla.

Aquest Pla compta amb una gràfica feta a mida, molt lligada amb el món de la cultura. A continuació  mostro algunes de les il·lustracions, realitzades per la Cristina Bastida de l’ICEC. Aprofito per citar també a la Laia Sanahuja i la Mònica Garcia, també de l’equip de l’ICEC, que han fet possible aquest Pla i que ara tenen la feina d’implementar-lo. Molta sort! 


L’esquema gràfic del Pla coincideix amb la imatge de ‘La voz de su amo’ que correspon a un dels segells més famosos en la construcció de gramòfons.


Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *