Logotip Projectes

Concepció, coordinació, guió i supervisió de l’edició, correcció i traducció de quatre videocàpsules sobre la gestió forestal sostenible i l’ús de la biomassa per a la Diputació de Girona

Antecedents
El Servei de Medi Ambient vol conscienciar de la necessitat d’abandonar els combustibles fòssils per un recurs energètic net, més econòmic i molt abundant als boscos de les comarques gironines

Actualment, només es treu profit del 31,5 % del potencial de biomassa a la demarcació, fet que també perjudica la capacitat de resiliència forestal als efectes del canvi climàtic

La Diputació de Girona, a través del Servei de Medi Ambient, ha impulsat l’edició de quatre videocàpsules amb l’objectiu de promoure una gestió forestal sostenible a les comarques gironines i, alhora, potenciar l’ús de la biomassa com a recurs energètic, en detriment dels combustibles fòssils. 

Actualment, el 72 % de la superfície de la demarcació és terreny forestal (el doble que fa cent anys), del qual el 57 % correspon a boscos densos. L’abandonament progressiu de la seva gestió agroforestal ha propiciat boscos més continus i menys diversos en espècies, un fet que en redueix la capacitat de resiliència davant fenòmens relacionats amb el canvi climàtic (sequeres, incendis o pluges torrencials) i que cada cop són més freqüents. 

Aquest fet, en paral·lel, també impedeix que es tregui profit de la biomassa que es genera en aquests boscos. Segons un estudi de la Diputació de Girona i el Clúster de Bioenergia de Catalunya, només s’aprofita el 31,5 % del potencial d’aquest recurs energètic, el qual, a més de no generar emissions de CO2, és més econòmic i pot oferir beneficis complementaris, com ara la creació de llocs de treball al medi rural. 

El Projecte
En aquest context, la Diputació de Girona, concretament l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de Medi Ambient, em va fer l’encàrrec d’elaborar quatre videocàpsules (documentals curts, d’uns tres minuts de durada cada un i subtitulats també en anglès) per aprofundir, precisament, en aquesta necessitat de preparar-se per a la transició energètica que el territori gironí ha d’afrontar la propera dècada. Per fer-ho, és necessari fomentar aquesta gestió forestal sostenible, que és perfectament compatible amb la conservació de la biodiversitat i amb l’ús públic dels boscos amb un tractament proper als processos naturals.

Des del dia 25 de març de 2021 i fins a mitjans abril, cada dijous s’han publicat aquestes videocàpsules. Els vídeos estan en obert al canal YouTube de la Diputació de Girona i trancte els temes següents:

  1. Biomassa, trencant mites per reivindicar-la. També amb subtítols en català i en anglès.

    2.  Gestió sostenible als boscos. També amb subtítols en català i en anglès

    3.  Quan els ajuntaments lideren la gestió forestal. També amb subtítols en català i en anglès

    4.  Quan els propietaris forestals lideren la gestió forestal. També amb subtítols en català i en anglès

Equip
Un projecte tan complert necessitava d’un gran equip: 

  • Laia Ventayol. Iceberg Media. Grabació, edició i muntatge de les 4 càpsules audiovisuals. 
  • Yorkos konstantinou de Imagistan. Il·lustració i animació.
  • Esther Pujades. Correcció.
  • Olistis. Traducció a l’anglès.
  • L’equip de la Diputació de Girona
Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *