Logotip Projectes

Concepció, guió i coordinació d’un vídeo de sensibilització sobre mitigació i adaptació al canvi climàtic a l’ECT

Detall del vídeo final realitzat.

Un equip a mida per descobrir com afecta el canvi climàtic a un territori rural i transfronterer.

Era al primera vegada que sentia a parlar de l’Espai Català Transfronterer (ECT a partir d’ara). L’encàrrec era clar: ‘aconseguir transmetre en un vídeo breu com ens podem adaptar al canvi climàtic en aquest espai, amb rigor científici però també de manera divulgativa i positiva’.

Acostumada a treballar en entorns urbans era tot un repte sortir de la ciutat per comprovar com afecta el canvi climàtic a un territori molt més rural, també francés. Calia fer un bon equip i el resultat ha estat immillorable:

  • Laia Ventayol, realització i producció.
  • Pau Sanclemente, grabació amb dron.
  • Montse Peiró, grafista.
  • Olistis, cooperativa de serveis lingüístics i culturals.

L’encàrrec provenia de l’associació de la recent associacó de la Diputació de Girona (DDGI) i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) amb el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales (CD66) (el 17 de novembre de 2014) amb l’objectiu de compartir sinèrgies en matèria d’adaptació al canvi climàtic i cercar respostes innovadores i adaptades al context local.

I aquest encàrrec se situaca, a més, sota el paraigües del projecte ECTAdapt que té com a finalitat desenvolupar una política conjunta en matèria d’adaptació al canvi climàtic a escala de tot l’ECT mitjançant l’anàlisi de la vulnerabilitat del territori, la sensibilització de la població i de tots els agents públics i privats implicats, i la redacció i execució de plans d’acció local per a l’adaptació al canvi climàtic.

Moments de les grabacions realitzades a especialistes i paisatges diversos.

Entrevista a Ramon Folch a Esponellà.

Entrevista a Anne Marie Moigne a la Universitat de Perpignan.

 

L’objectiu clau de l’encàrrec era: sensibilitzar sobre els efectes del canvi climàtic i sobre com adaptar-se a aquests en el ECT, de manera innovadora, pedagògica i científicament rigurosa. Aquesta proposta es desenvolupa en el marc de la segona línia estratègica del projecte ECTAdapt: ‘sensibilitzar, conscienciar, formar i involucrar els actors de l’ECT en relació amb l’adaptació al canvi climàtic per fomentar l’execució d’accions.’

Una proposta amb gran valor afegit: especialistes de la temàtica i del territori; i paisatges únics de l’ECT.

La proposta audiovisual s’ha centrat en els efectes i vulnerabilitats lligades al canvi climàtic, així com de la seva adaptació, amb històries personals dels seus habitants, que a més en són grans coneixedores de la problemàtica. Amb la proposta gràfica que ha acompanyat les imatges s’ha mantingut un doble fil argumentatiu: científic i quotidià. S’ha comptat amb la participació de diversos especialistes com:

  • Ramon Folch, socioecòleg reconegut que, a més de ser expert en la temàtica de mitigació i adaptació al canvi climàtic, és resident a l’ECT, concretament al terme municipal d’Esponellà, a la comarca del Pla de l’Estany.
  • Alfred Rodríguez Picó, meteoròleg.
  • Josep Serra i Pla, enòleg de La Vinyeta.
  • Maryse Fraudet, jardinera.
  • Anne Marie Moigne, paleontòloga – MNHN Paris.
  • Anne-Sophie Lartigot-Campin, palinòloga.

S’ha realitzat grabacions tant a Catalunya (El far de Sant Sebastià, Celler La Vinyeta, Canigó, Girona, Estany de Banyoles, Esponellà, Besalú, Palafrugell, Aiguamolls del Baix Empordà, etc.) com a França (Pantà de Vinçà, Villelongue dels Monts, Les Angles, Eus, Perpignan, etc.), moltes d’elles grabades amb dron.

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *