Logotip Projectes

Concepció, guió i coordinació d’un vídeo de sensibilització sobre mitigació i adaptació al canvi climàtic a l’ECT

Detall del vídeo final realitzat.

Un equip a mida per descobrir com afecta el canvi climàtic a un territori rural i transfronterer.

Era al primera vegada que sentia a parlar de l’Espai Català Transfronterer (ECT a partir d’ara). L’encàrrec era clar: ‘aconseguir transmetre en un vídeo breu com ens podem adaptar al canvi climàtic en aquest espai, amb rigor científici però també de manera divulgativa i positiva’.

Acostumada a treballar en entorns urbans era tot un repte sortir de la ciutat per comprovar com afecta el canvi climàtic a un territori molt més rural, també francés. Calia fer un bon equip i el resultat ha estat immillorable:

  • Laia Ventayol, realització i producció.
  • Pau Sanclemente, grabació amb dron.
  • Montse Peiró, grafista.
  • Olistis, cooperativa de serveis lingüístics i culturals.

L’encàrrec provenia de l’associació de la recent associacó de la Diputació de Girona (DDGI) i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA) amb el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales (CD66) (el 17 de novembre de 2014) amb l’objectiu de compartir sinèrgies en matèria d’adaptació al canvi climàtic i cercar respostes innovadores i adaptades al context local.

I aquest encàrrec se situaca, a més, sota el paraigües del projecte ECTAdapt que té com a finalitat desenvolupar una política conjunta en matèria d’adaptació al canvi climàtic a escala de tot l’ECT mitjançant l’anàlisi de la vulnerabilitat del territori, la sensibilització de la població i de tots els agents públics i privats implicats, i la redacció i execució de plans d’acció local per a l’adaptació al canvi climàtic.

Moments de les grabacions realitzades a especialistes i paisatges diversos.

Entrevista a Ramon Folch a Esponellà.

Entrevista a Anne Marie Moigne a la Universitat de Perpignan.

 

L’objectiu clau de l’encàrrec era: sensibilitzar sobre els efectes del canvi climàtic i sobre com adaptar-se a aquests en el ECT, de manera innovadora, pedagògica i científicament rigurosa. Aquesta proposta es desenvolupa en el marc de la segona línia estratègica del projecte ECTAdapt: ‘sensibilitzar, conscienciar, formar i involucrar els actors de l’ECT en relació amb l’adaptació al canvi climàtic per fomentar l’execució d’accions.’

Una proposta amb gran valor afegit: especialistes de la temàtica i del territori; i paisatges únics de l’ECT.

La proposta audiovisual s’ha centrat en els efectes i vulnerabilitats lligades al canvi climàtic, així com de la seva adaptació, amb històries personals dels seus habitants, que a més en són grans coneixedores de la problemàtica. Amb la proposta gràfica que ha acompanyat les imatges s’ha mantingut un doble fil argumentatiu: científic i quotidià. S’ha comptat amb la participació de diversos especialistes com:

  • Ramon Folch, socioecòleg reconegut que, a més de ser expert en la temàtica de mitigació i adaptació al canvi climàtic, és resident a l’ECT, concretament al terme municipal d’Esponellà, a la comarca del Pla de l’Estany.
  • Alfred Rodríguez Picó, meteoròleg.
  • Josep Serra i Pla, enòleg de La Vinyeta.
  • Maryse Fraudet, jardinera.
  • Anne Marie Moigne, paleontòloga – MNHN Paris.
  • Anne-Sophie Lartigot-Campin, palinòloga.

S’ha realitzat grabacions tant a Catalunya (El far de Sant Sebastià, Celler La Vinyeta, Canigó, Girona, Estany de Banyoles, Esponellà, Besalú, Palafrugell, Aiguamolls del Baix Empordà, etc.) com a França (Pantà de Vinçà, Villelongue dels Monts, Les Angles, Eus, Perpignan, etc.), moltes d’elles grabades amb dron.

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.