La investigació en nous materials no deixa d’avançar. I en la majoria de casos resulta sorprenent com materials que tenen un ús molt concret, com ser un aliment, poden tenir altres funcions tan diferents com ser la base per a un nou teixit. En el cas de Qmilch, la llet passa a ser l’únic material necessari per produir un nou teixit, de textura similar a la seda, que es pot rentar i assecar com en el cas del cotó. Aquest REplantejament de l’ús de la llet és idea de la dissenyadora i bioquímica alemana Anke Dosmaske.
A nivell ambiental, Qmilch consumeix molta menys aigua per kg de teixit. Per exemple, cada kg de cotó orgànic consumeix més de 10.000 litres d’aigua. Mentre que la mateixa quantitat de Qmilch només necessita dos litres d’aigua. El seu preu, però, és de 20 euros per kg, un 40% més car que el cotó orgànic. Però la dissenyadora alemana espera que la producció local pugui fer que finalment el preu sigui més baix.
Resulta curiós pensar que la llet pot ser la matèria primera per fer teixits. Aquests canvis d’ús, de paradigma, m’agraden. Però aquests són casos puntuals. Personalment crec que ens costa REpensar, REinventar i REvolucionar el que ens envolta. Qüestionar-nos si allò que sempre ha estat d’una manera ha de continuar essent igual. Així que haurem de començar a DESAPRENDRE (terme que comença a sortir fins i tot en la televisió) i pensar que la llet també ens pot servir per produir roba. Seguirem d’aprop el Qmilch, a veure si aconsegueix fer-se un forat en la indústria textil. Si voleu més informació al respecte, aquí us passo l’article d’Ecoinvento.com al respecte. Tanmateix, per valorar si la llet pot ser una alternativa sostenible al cotó s’hauria de fer un ACV… produir llet també és costós a nivell ambiental i hi ha animals implicats. Poca broma!
Per altra banda, i coincidint amb la troballa de l’article referent al Qmilch, em va arribar un post d’Ecomania sobre el bambú com a teixit. Us el recomano (aquí el teniu)!
Què serà el següent? Mitjons fets de cacao? Samarretes fetes de pa? Seran comestibles? Per somniar… Això permetria tancar el cicle del tot! Ho compres, ho fas servir i quan ja no et funciona, t’ho menges. Però deixem d’imaginar… El que és una realitat és que nous materials estan funcionant com a teixits i estan suposant una veritable alternativa al cotó, la producció del qual és molt costosa a nivell ambiental. Coneixeu algun més?
Bé, em sembla que no es pot parlar d’una ‘matèria primera’ sense fer una anàlisi real del cost, i aquelles externalitats que en altres àmbits sí tenim en compte. La producció de llet de vaca a escala industrial implica un maltracte sistemàtic a aquest mamífer que és obligat a parir una vegada a l’any i separat automàticament de la seva cria (posat per un moment en la seva pell, no t’ho podrà explicar però ho sentirà igual com tu) les vaques són tancades en explotacions on normalment no tenen accessos a l’aire lliure i el moviment, després d’inseminacions, parts seguits, separacions dels vedells, mastitis per les ferides de les màquines de munyir constants, en uns 4 anys al matador. La llet és un aliment sí, però dissenyada per als vedells, que mai la poden tastar i són alimentats amb substituts fins la seva mort en uns dies. Potser que comencem a internalitzar el patiment en els anàlisis del cicle de vida, sinó no canviem tant…
Ara que ja és un secret a veus que la llet enmalalteix a les persones, supose que la indústria busca noves sortides per no parar la màquina, cal baixar d’aquest tren.
Una altra cosa que no em quadra és la despesa en aigua. Només 2 litres d’aigua…?? El cos en aigua de criar una vaca adulta és molt més elevat que el cultiu de bambú, n’estic segura.
Totalment d’acord, Lídia. L’anàlisi de vida ho ha de tenir en compte tot, i sembla que no han tingut en compte aquest aspecte que comentes, tan crucial i ètic. Sento no haver fet una mica més de recerca abans de considerar l’ús de la llet com a teixit, com un avenç. En tot cas, aquí es plantegen molt més debats que aquest: la llet com a aliment dels humans. Però no vull obrir aquest debat, molt diferent al del post que vaig escriure. Moltes gràcies pel teu punt de vista.