Logotip Quincalla

Suècia necessita més residus!

Incinerar residus d’un altre país, una estratègia energètica sostenible?

‘Suècia necessita importar residus de Noruega per cobrir les seves necessitats energètiques’.  Aquest titular es difon darrerament per mitjans i xarxes socials i, d’entrada, quan el llegeixes et planteges: és aquesta una bona notícia? En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2012 que busca conscienciar a la ciutadania de la importància de generar menys residus; el cas de Suècia no deixa de ser paradoxal.

D’entrada, tot semblen avantatges. A Suècia només un 4% dels residus acaben en abocador; el 96% restant es recicla o incinera. Pel que fa al reciclatge, és un país exemplar. La ciutadania està més que conscienciada. El reciclatge s’ha assumit com a part de la logística familiar, fet que possibilita la correcta separació de molts tipus de residus, permetent el seu posterior reciclatge i aprofitament : restes orgàniques, metalls, piles, vidres de color, vidres transparents, plàstic dur, plàstic tou, cartró, papers, diaris, revistes…
Per altra banda, Suècia és un país “líder global de recuperació d’energia a partir de residus”. Aquesta recuperació energètica es basa principalment en la incineració dels seus residus, a partir de la qual es proveeix d’energia per a la calefacció urbana del 20% del país (810.000 llars) i per a l’electricitat d’unes 250.000 famílies (d’un total de 4,6 milions del total).

L’exemplar gestió dels residus a Suècia ha fet possible, a més, reduir de manera significativa les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. I fins i tot el procés de valorització energètica dels seus residus ha minimitzat en més d’un 90% les emissions contaminants resultants, principalment metalls pesants (en forma de cendres).

Fins aquí, tot és bo. Un país que redueix els seus residus, que els recicla de manera òptima i que n’obté energia de la crema de part d’ells, reduint així el consum de combustibles fòssils…  Però resulta que aquesta bona gestió de residus sumada a que els suecs no generen gaires residus òptims per a incinerar, ha situat a Suècia en una crisi energètica: no tenen prou residus per respondre a les seves necessitats energètiques. Tenen moltes incineradores que van construir als anys 70, que ara s’han quedat sense matèria primera. I, per aquest motiu, s’ha vist obligada a importar els residus des de Noruega: un total de 800.000 tones anuals! A Noruega li surt més a compte pagar per l’exportació d’aquests residus que no pas per la seva incineració dins les seves fronteres (o per a la implantació de polítiques de prevenció, que també estaria bé).
Aquest relació entre Suècia i Noruega es podria considerar un exemple de simbiosi o d’ecologia industrial. Un país no té residus suficients, l’altre en té un excés. Llavors el segon li ven al primer i tots dos surten guanyant. En aquest cas, per a Suècia, tot són avantatges: diners provinents de Noruega, que paga per exportar els seus residus; recursos energètics; i finalment, més diners provinents de la venta a Noruega dels metalls pesants resultants de la incineració. És un negoci rodó!

Però, més enllà dels avantatges actuals que això pugui suposar per a Suècia, el fet de dependre energèticament d’altres països (sigui quina sigui la tipologia de recursos energètics) no hauria de ser una política a llarg termini. En tot cas, la importació de residus d’altres països (fins ara només Noruega, però Itàlia, Romania i Bulgària estan també en la llista d’interessats) hauria de ser una opció transitòria mentre se cerquen altres fonts energètiques més netes i renovables. Això sí.

En definitiva, aprofitar residus propis per generar energia és una opció sostenible: menys residus a abocador i menys dependència de combustibles fòssils. Però quan els residus deixen de ser propis, el model perd sentit. A més, l’objectiu final de qualsevol estratègia ambiental d’un govern hauria de ser assolir el “residu zero” (…)

L’article complert el trobareu a Sostenible.cat. I també en castellà!.

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *