Logotip Quincalla

Consum col·laboratiu de productes infantils

Abans de marxar de vacances, vull compartir amb vosaltres el darrer post del blog El Consum Col·laboratiu. M’ha encantat. Consisteix en un recull d’iniciatives de consum col·laboratiu centrades en els més petits i dirigides als pares. Molt recomenable! I m’encanta la reflexió final: pensem millor a l’hora de concebre els productes i dissenyem-los perquè ens durin al màxim! Gràcies Albert per aquests posts tan documentats i inspiradors. Comparteixo el teu post “tal qual”! Bones vacances i fins a la tornada… Quincalla no para, reflexiona i repensa, i es reinventa, però mai no para… Ni de vacances…

Els petits de la casa creixen (física i mentalment) i per tant necessiten renovar la roba i les joguines sovint. Són els usuaris perfectes per a l’intercanvi, lloguer i barata que caracteritzen el Consum Col·laboratiu. En aquest article intentarem fer un resum, no exhaustiu, d’allò que els petits poden compartir i esmentarem les iniciatives que ja hi ha a Espanya perquè els pares ho tinguin més fàcil.

Els bolquers

Sabeu que els bolquers de tots els nens del món representen l’1% de les escombraries del planeta? I que un únic bolquer necessita de 500 anys per degradar-se!

Cada nadó utilitza uns 4000 bolquers aproximadament en només 2 anys! Això té un cost econòmic i mediambiental molt important. A Espanya neixen uns 400.000 nens a l’any així que podeu començar a calcular les tones d’escombraries i es gasten uns 1.600 milions de € a l’any en bolquers sol ús.

Existeixen els bolquers reutilitzables (no és tan horrible com sona!). S’usen, es renten i es tornen a utilitzar. Són ajustables i es poden fer servir des dels 3,5 kg fins als 16Kg. En comptes de gastar 1.500 €/any en bolquers sol ús pots gastar uns 500 €/any en aquests bolquers reutilitzables.

Si us agrada l’alternativa podeu comprar aquí o aquí per exemple.

Font: Moviment-R

La roba i els accessoris

Segons estudis esmentats per BBCloset , entre 0 i 1 any, la despesa anual que suporta una família en roba i calçat és de 1.215 € i la despesa en joguines, complements i accessoris està al voltant dels 3.000 €. En el cas de nens amb edats compreses entre 1 i 3 anys, aquesta despesa seria de 800 € a l’any per a roba i calçat i al voltant de 2.500 € a l’any en joguines, complements i accessoris.

L’empresa reconeguda com a pionera en el camp de l’intercanvi de roba per a nens és ThredUp als Estats Units. El seu lema és molt explícit: “la roba no creix, els nens si” . Originalment funcionava a base de l’intercanvi de roba dins d’unes caixes, cobrant únicament 5 $ USD per cada intercanvi. S’han intercanviat més de 2 milions d’articles des de la seva fundació el 2009. L’any 2011 va rebre 7 milions de dòlars per seguir creixent. És important destacar que ThredUP acaba de variar el seu model de negoci i ara ja no ofereix l’intercanvi de caixes. S’ha convertit en una mena de botiga de roba de segona mà, per saber més podeu llegir aquest article de TechCrunch .

A Espanya hi ha diverses webs que ofereixen l’intercanvi de roba i accessoris per a nadons en diverses modalitats . Moltes d’elles han sorgit de la necessitat personal dels seus fundadors o com indica Carlos Martínez, fundador de Segundamanita.com , de la necessitat que sent molta gent de “crear una empresa socialment compromesa amb la puguis guanyar-te la vida.”

Elsa Chaves, CEO de Creciclando , remarca que “a Espanya som menys donats a utilitzar objectes de segona que en altres països però la cosa va canviant i creiem que no hi ha més remei que sigui així. En canvi, amb les coses dels nens, sí que és molt habitual intercanviar entre la família i els amics. Només queda fer un pas més enllà . […]. L’estalvi és un factor decisiu i també la consciència creixent de reciclar i col·laborar, de donar-li una segona vida a aquests objectes que estan en perfecte estat “


“Només cal tenir fills per adonar-se’n. Els articles infantils són molt caducs i a més a més en molt poc temps. En el meu cas en concret ja no sabia que fer amb les “coses” que els meus fills deixaven d’utilitzar. Moltes d’elles eren regalades. Que anava a fer … guardar-les i que m’ocupessin lloc? vendre, guanyant diners amb alguna cosa que m’havien regalat? …. pe això les dono. A qui les necessiti o qui les vulgui” ens comenta Carlos Martínez. “ Segundamanita.com és una web de productes gratuïts per a nens. Un espai on donar el que els teus fills ja no utilitzen, perquè altres trobin el que els seus fills necessiten i no poden o no volen comprar. “

SegundaManita té cost zero per a tots els usuaris i simplement els posa en contacte. És l’usuari que dóna o regala el que decideix sota els seus propis criteris la persona que finalment rebrà el donatiu.

Per poder mantenir el servei es recolzen en publicitat i patrocinadors, i tenen pensat alguns serveis premium per al futur. Per minimzar els costos van adaptar el codi font de nolotiro.org a les necessitats de SegundaManita.com.

Manuel Ferro de Pina, que va fundar BBCloset al gener de 2012, defineix el servei com “una comunitat de pares amb fills amb edats entre 0 i 4 anys que permet intercanviar la roba que els seus fills ja no utilitzen per roba de la seva talla, així com comprar i vendre de segona mà els accessoris.” Ara són un equip de 3 persones i un partner tecnològic.

BBCloset funciona amb un model mixt d’intercanvi i venda. Pujar un producte a la web, tant d’intercanvi, de segona mà com de botiga és gratuït per a qui el té. Per fomentar el concepte de “compartir” no es cobra pels productes de l’intercanvi. Cada peça d’intercanvi té el mateix valor, 1 crèdit (i els crèdits no es poden adquirir). En la venda de productes de segona mà, qui té el producte és qui fixa el preu que vol rebre per la venda d’aquest.
Pel que fa a l’intercanvi, qui fa la comanda, pot seleccionar tantes peces com a crèdits disposi i pagarà 9,59 € (sempre que totes les peces seleccionades siguin del mateix usuari).

En el cas de segona, l’usuari paga el preu del producte que va fixar la persona que el ven més una comissió de BBcloset per la gestió i la despesa d’enviament. El servei de segona també pot ser usat per botigues associades a les quals se’ls ofereix un servei lowcost per posar els seus productes a la web.

BBCloset s’encarrega del servei porta a porta a través de missatgeria.

“Creiem que la confiança es genera a través de dues aptituds fonamentals: qualitat i compromís.” La qualitat és garantida a través de l’atenció al client, sigui per correu o per telèfon. BBcloset disposa d’un sistema de valoració que realitza la persona que rep la comanda per valorar la qualitat (estat i comparació amb la descripció vista a la web) de l’usuari que disposava dels productes. A més mitjançant el denominat “Control de Confiança” es controla la qualitat de tots els productes oferts (no es permeten fotos de catàleg, només dels productes en el seu estat actual) i en cas de dubte no es puja a la web i s’entra en contacte amb l’usuari.


Creciclando el formen un grup d’amics que es coneixen des de la universitat. A les seves vides s’han anat sumant fills i filles. La seva xarxa d’intercanvi casolana es va ampliar mitjançant l’ús d’internet i la creació d’una web senzilla per posar als usuaris en contacte, amb el propòsit de reutilitzar i compartir. Reconeixen que el model de ThredUP els va ajudar a orientar el projecte. No només es comparteixen objectes, sinó també experiències i informació per la qual cosa mantenen un interessant blog .

En paraules d’Elsa Chaves, CEO de Creciclando , “Creciclando és una xarxa a internet d’intercanvi d’articles de nadons, nens i embarassades en què l’intercanvi no és de persona a persona sinó a través d’una gran bossa comuna i sense diners, mitjançant un sistema de punts. “Sempre que un usuari ofereix alguna cosa per canviar es compromet explícitament amb que l’objecte està en bon estat.

El servei funciona mitjançant un sistema de punts (reps 5 puns al registrar-te). En pujar articles cada objecte es valora automàticament (prenent el valor mitjà que tindrien aquests objectes de segona com el 50% del valor mitjà en el mercat). Quan algú vol aquest article arriba un avís a l’usuari que l’ha empaquetar perquè el servei de missatgeria el passi a recollir de manera gratuïta i en aquest moment els punts es carreguen al compte de l’usuari. És possible comprar punts (1 punt = 1 €) o aconseguir punts convidant a amics, recomanat el servei, etc.

Els que troben alguna cosa del seu interès i ho volen rebre han de tenir els punts suficients, pagar 2 € i les despeses d’enviament “amb molt bones tarifes” ressalta Elsa. Aquests costos són per enviament, independentment del volum d’objectes que hagi demanat. És per tant convenient prendre diversos articles del mateix usuari.

A més de revisar els anuncis dels usuaris per comprovar que s’ajusten al que s’espera, Creciclando disposa d’un sistema d’avaluació on s’avalua principalment al donant entre 1 i 4 estrelles i es poden deixar comentaris . Sempre que un membre rep 1 o 2 estrelles Creciclando es posa en contacte amb ambdues parts per veure què ha passat i poder valorar la situació.

5lobitos és probablement el servei més “estàndard”. Es tracta d’una web creada per posar en contacte als que ofereixen o busquen articles infantils de segona mà prop de casa. Es poden trobar o publicar anuncis de bressols, carrets, trones, roba i sabates, banyeres, joguines i molt més, que estiguin en bon estat i puguin reutilitzar.

Oferir articles per a la venda o intercanvi és gratis, només es cobra si l’article apareix com a destacat. El venedor indica si pot enviar l’article o si el comprador ha de recollir-lo. El preu de l’article es presenta en €.

Les joguines

Als nens els encanta jugar però es poden cansar aviat de les joguines que tenen, moltes vegades a causa de que les joguines no s’adapten als seus ràpids avenços.

La idea de Pikatoy va sorgir perquè Carlos, de 6 anys llavors i fill de Magda Pérez, va suggerir a la mare que muntés un ludoteca a casa perquè altres nens/es poguessin jugar. Magda no va trobar referents a Espanya pel que va haver de buscar inspiració a l’estranger en països on el servei de lloguer de joguines fa anys en funcionament. Ja va parlar de serveis com Toygaroo o Rentatoy a un post anterior . En països com Nova Zelanda fa temps que funcionen les “toy libraries” a moltes ciutats.


“El nostre objectiu és facilitar als nens/es l’accés a la major varietat possible de joguines de gran qualitat per afavorir el joc educatiu a casa, involucrant als pares i mares en el procés.”

Pikatoy ofereix subscripcions en forma de Packs de 2, 4 i 6 joguines, que es poden canviar cada 1, 2 o 3 mesos. Les quotes van des dels 15 € fins als 59 €, segons la modalitat triada.

Els membres de Pikatoy es consideren una família i s’exigeixen la qualitat que ells mateixos demanarien, és a dir, joguines en perfecte estat, degudament higienitzats després de cada ús (per part de Pikatoy) i un contacte proper amb tots els clients. Pikatoy vol generar una comunitat de famílies amb els mateixos interessos i necessitats que comparteixin experiències.

La part més difícil per Pikatoy és la retiencia dels pares (els seus clients) a oferir objectes usats als seus fills/es (els seus usuaris finals) . “A Espanya tenim molt arrelat el costum de comprar-ho tot i ens costa molt acceptar canvis en aquest sentit per molt avantatjosos que resultin.”

I aquelles coses que comprarem

Sempre hi ha l’excepció que confirma la regla. Segur que vosaltres, després de llegir els apartats anteriors, ja teniu més d’un exemple sobre allò que és complicat compartir o intercanviar.

En aquests casos l’èmfasi s’ha d’orientar al disseny del propi producte perquè pugui ser usat durant més temps i per a un usuari les necessitats del qual van evolucionant ràpidament . En el document “Introducció al Consum Col·laboratiu” ja identifiquem que el disseny de productes és una de les àrees on encara falta molta feina.

Un exemple del que ens agradaria veure més sovint és la bicicleta Grow d’Orbea , dissenyada pel català Alex Fernández Camps . És una bicicleta que creix amb el nen. Fes clic a sobre la imatge per veure-la a tamany complet .

Per què no podem veure aquest tipus d’idees en més productes?

Creus que ens hem deixat alguna cosa o alguna empresa? Deixa’ns el teu comentari!

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *