Logotip Projectes

Suport en la redacció, dinamització del procés de participació interna i coordinació gràfica del Pla Natura 2021-2030 de Barcelona

El Pla Natura Barcelona 2030 és un instrument estratègic i participat, que té la visió d’una ciutat de l’any 2050 amb una infraestructura verda funcional i ecològica, amb un verd equitatiu, accessible, connectat en la trama urbana i amb la xarxa verda metropolitana. L’objectiu és maximitzar els serveis socials i ambientals, sobretot els de salut i adaptació al canvi climàtic. He col·laborat en la redacció, en el procés de participació interna i en la coordinació gràfica d’aquest nou Pla de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta de l’actualitazió del Pla del verd i de la biodiversitat 2020, llançat l’any 2013. Calia actualitzar-lo i donar més força als compromisos, en un context més necessari que mai que defineixi les principals línies d’actuació del verd i la biodiversitat durant els propers anys. Aquest nou pla pren el nom de Pla Natura per donar força comunicativa al concepte, i expressar la relació de la natura urbana amb la natura de la Terra i el compromís de Barcelona amb els reptes ecològics globals.

El Pla Natura Barcelona 2021-2030 consisteix en una estratègia a deu anys vista, estructurada en tres eixos i dos àmbits transversals i un total de vint accions i cent projectes, amb un primer Programa d’acció 2021-2025 sota el qual s’executaran deu projectes prioritaris, també anomenats tractor.

La situació generada per la covid-19, conjuntament amb l’emergència climàtica, han posat el focus en la importància de la natura a les ciutats, com a suport a la salut física i emocional de les persones. S’ha demostrat el valor que tenen l’aire lliure i net, el silenci i la vegetació. I la ciutadania ha descobert que a la ciutat hi ha una gran riquesa de flora i fauna de la qual pot gaudir. Així ha anat acompanyat d’una conscienciació sobre la necessitat de preservació de la natura, ja que no hi ha cap dubte que la seva alteració perjudica la humanitat.

És en aquest context on les ciutats han de tenir un paper actiu i compromès tant en relació amb la salut de la ciutadania com en relació amb la conservaci. de la biodiversitat de la Terra. És un fet reconegut internacionalment, a més, que les funcions i els beneficis del verd urbà el converteixen en una de les principals estratègies d’adaptació de les ciutats per fer front al canvi climàtic. Per aquest motiu, una de les principals mesures de la Declaració d’emergència climàtica de Barcelona, presentada el 15 de gener de 2020, té a veure amb la conservació i l’increment de la infraestructura verda urbana.

Captures d’algunes pàgines del Pla Natura. L’estudi de disseny Artofmany es va encarregar de la gràfica i de les diferents aplicacions aplicades al llarg del Pla. A partir d’un briefing inicial es va definir que calia un disseny ‘viu i amb color’ que tot i mantenir una estreta relació amb la biodiversitat i la natura, també fos original i defugís de la manera clàssica de mostrar la flora i la fauna. 

Els objectius generals del Pla Natura són els següents:

  • Incrementar la infraestructura verda de la ciutat per maximitzar els seus serveis, sobretot els d’adaptació al canvi climàtic, i millorar l’accés de tota la ciutadania a la natura urbana.
  • Desplegar i consolidar la gestió ecològica i la naturalització en la gestió de la natura, al servei de la salut de la ciutadania i de la conservació de la biodiversitat a la Terra.
  • Conservar i promoure la biodiversitat, protegint les espècies, i millorant els hàbitats i la seva connectivitat.
  • Fer créixer el coneixement, el gaudi i la cura de la natura urbana, i facilitar i promoure la implicació de la ciutadania en la seva conservació i millora.

Per assolir els objectius anteriors, el Pla Natura Barcelona preveu:

  • Incrementar 160 hectàrees entre el 2015 i el 2030, per donar compliment al Compromís pel Clima 2015: 1 m2 més de verd per habitant.
  • Incrementar 100 hectàrees la superfície naturalitzada. 
  • Crear 10 refugis de biodiversitat.
  • Doblar el nombre de participants en activitats de natura.
  • 40 nous projectes del programa “Mans al verd”.

El Pla Natura combina il·lustració i taules colorides, fotografia a pàgina sencera i també incrustada en il·lustració… sempre combinant elements urbans amb elements naturals.  

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *