Logotip Projectes

Entrevista sobre disseny de packaging i sostenibilitat

Una estudiant de Batxillerat artístic m’ha fet una entrevista i aprofito per publicar-la per recapitular conceptes claus com sostenibilitat, disseny, packaging i la suma de tots tres. Aquí va!

Llibre de referència sobre disseny de packaging sostenible.

Llibre de referència sobre disseny de packaging sostenible.

Com definiries sostenibilitat? El disseny hi té un paper important?
Sostenibilitat no deixa de ser viure de manera equilibrada amb els recursos dels que es disposa, de manera que la nostra manera de fer no ens perjudiqui en el present (com a conseqüència de l’esgotament de recursos com l’aigua, l’energia, els aliments, etc… o de la contaminació atmosfèrica i generació de residus lligada al nostre sistema productiu) i tampoc perjudiqui a les generacions futures. Jo crec que la novetat en aquesta definició és que normalment sempre s’ha centrat aquesta definició en pensar en les generacions futures però resulta que nosaltres ja estem patint els resultats del sistema capitalista i insostenible actual.

En la fase de disseny de productes i serveis es pot arribar a evitar el 70% de l’impacte d’un bé. Per tant, sí, el disseny hi té un paper clau ja que tot el nostre sistema econòmic actual es basa en la producció i consum de béns i serveis. Si en el disseny s’incorporen criteris ambientals i socials, l’impacte global acaba sent molt més positiu per a tothom.

Què és per tu el disseny? i concretament, què és per tu el disseny sostenible?
El disseny és allò que fa possible que comptem amb productes útils i atractius en el nostre dia a dia. De fet, l’objectiu del disseny és resoldre problemes o necessitats. Des de mantenir la nostra casa neta o a nosaltres mateixos (detergents i sabons diversos), fins a alimentar-nos, desplaçar-nos (no oblidem que les bicicletes, els cotxes, els trens, etc. han estat dissenyats), etc. El disseny sostenible consisteix en concebre i produir béns i serveis que resolen les necessitats i problemes pels quals han estat creats sense generar noves necessitats o perjudicis a la societat.

Proposta d'envàs de vi de Nutcreatives.

Proposta d’envàs de vi de Nutcreatives.

Com definiries “packaging”?
Consisteix en l’emboltori que acompanya un producte, o bé únicament pel seu transport, emmagatzematge o mostra en botiga, o bé també per la seva funció de contenidor durant l’ús del producte. El packaging també és l’espai on s’informa i comunica al consumidor sobre les característiques del producte en qüestió.

Quins requisits ha de tenir?
Com ja he dit, el packaging ha de protegir i contenir el producte, permetre la seva mostra en botiga, facilitar el seu transport i emmagatzematge, i informar al consumidor sobre l’ús, components, origen i indicacions per a la gestió final.

Creus que és important que siguin ecològics, biodegradables, etc… Per què?
Sí, perquè com he dit abans, l’objectiu de contenir, protegir i informar no ha d’anar acompanyat d’impactar a nivell ambiental. Molts envasos són únicament un mitjà per facilitar que el producte arribi al seu destí de manera adequada, però un cop allà són eliminats. Per tant, quin sentit té que aquests envasos estiguin produïts amb materials contaminants, difícils de degradar i de gestionar? I si el packaging ha de contenir el producte durant la seva vida útil, s’ha de cercar la durabilitat i usabilitat. Els envasos són la fracció de residus més voluminosa i el seu reciclatge i gestió final són costosos i també contaminants. Per tant, tota estratègia que es dirigeixi a la seva reducció i disseny sostenible faran possible un sistema productiu més beneficiós per a tothom.

Quins aspectes són més importants per aconseguir un packaging que sigui el mínim contaminant possible?
Hi ha múltiples aspectes a incorporar en el disseny d’un packaging perquè aquest sigui sostenible però en destacaré els principals segons el meu parer:

  • Monomaterialitat: això fa possible que la gestió final sigui més senzilla i eficient.
  • Desmaterialització: quan menys material sigui necessari per fabricar l’envàs permetent que aquest realitzi la seva funció, millor. Tant a nivell de costos econòmics com ambientals.
  • Ús de materials poc contaminants en la seva extracció i fàcils de gestionar al final de la seva vida útil.
  • Multifunció: envasos que un cop fets servir es poden reutilitzar per altres usos.
  • Informació adequada sobre l’origen del producte i com s’ha de gestionar al final de la seva vida útil.

Com creus que hauria de ser un packaging així, o com no hauria de ser (materials que utilitzaries, canviaries la forma…)
Ja ho he respost a la pregunta anterior. No es tracta d’un tema de forma o de materials de manera generalitzada. Cada producte és un món i cal pensar el seu packaging de manera que respogui a les seves necessitats específiques de la manera més funcional i sostenible possible.

Quins materials creus que són interessants per fer noves propostes de packaging sostenible? (endinsar-nos en nous materials com bioplàstics).
El tema dels materials és un aspecte clau però no és l’únic i moltes vegades sembla que així ho sigui. Si un material és contaminant en la seva extracció i transport i gestió final però els productes finals duren molt de temps, l’impacte és menor. És a dir, el tema clau és la durabilitat. En el cas del packaging això canvia ja que molts envasos duren molt poc per definició, perquè la seva funció s’acaba quan el producte arriba a l’usuari final. En aquest cas, naturalment que els materials tenen importància i per això s’intenta dissenyar-los amb materials reciclables i si pot ser reciclats. En el cas de nou materials ‘bio’ o bé compostables o biodegradables s’ha d’anar amb compte ja que aquest fet no justifica qualsevol opció final.

Quin tipus de packaging creus que s’hauria de reduir o eliminar del mercat?
Aquell innecessari que només cerca atreure l’atenció de l’usuari sense cap altre objectiu. Aquell que excedeix la quantitat de material utilitzat en el seu disseny. Aquell que barreja materials perquè sí sense cap necessitat, dificultant així la seva gestió final. Aquell que impacta molt més que el producte que conté i que l’encareix de manera considerable.

 

Altres posts relacionats amb packaging i sostenibilitat:

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *