Logotip Projectes

Coordinació de l’estratègia comunicativa, identitat gràfica i web de Mataró Agenda 2030

Per què posar l’accent global en la sostenibilitat local?

Mataró, com a ciutat metropolitana en un context global, ha de fer front a nous reptes urbans en un context de creixents desigualtats i d’emergència sanitària i climàtica. El moment actual ha de suposar un punt d’inflexió per a l’estratègia de ciutat, en el qual resulta necessari ampliar l’exercici de reflexió i definició del Mataró 2022 vers l’horitzó de l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible.

La pandèmia de la COVID-19 ha impactat de manera molt significativa en les ciutats, posant de manifest les febleses estructurals del model econòmic i de benestar de la nostra societat. Als vells desafiaments per al desenvolupament econòmic local, s’hi sumen noves necessitats derivades d’un context d’emergència caracteritzat per la volatilitat, la incertesa, la complexitat i l’ambigüitat.

S’acceleren, per tant, canvis que ja eren necessaris per a la modernització del sistema productiu sobre la base d’un nou contracte social dins dels límits ambientals. Així doncs, cal orientar la ciutat cap a un model per a l’any 2030 tenint en compte la crisi del model vigent, i aprofitant els fons europeus de reconstrucció per assegurar una recuperació verda i socialment justa.

Tant els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts l’any 2015 per les Nacions Unides com la nova Agenda Urbana de les Nacions Unides incorporen a l’agenda de les polítiques urbanes nous elements substantius dels quals cal escollir el model per traslladar-los a escala municipal, promovent les transformacions necessàries per al desenvolupament sostenible de Mataró.

 

L’encàrrec: relat, missatge, estratègia, imatge i web

Mataró està desenvolupant una Estratègia Mataró Agenda 2030 que reculli el seu full de ruta directament lligats als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Explicar això en un espai web del propi Ajuntament, amb una imatge feta a mida per poder aplicar en tots aquells materials comunicatius relacionats era el nucli de l’encàrrec que des del departament d’Estratègia d’aquest consistori em van fer. Per això vaig muntar un equip a mida amb redactors i especialistes en ODS (Sergi Rovira), dissenyadors gràfics (Lapage Original), dissenyadors web (Pim Pam Pum) i una revisora lingüística (Esther Pujadas). I tot treballat de manera coordinada i consensuada amb l’equip de l’Ajuntament on més enllà d’Estratègia hi estava implicat Medi Ambient, Cooperació i els Serveis Informàtics.

El resultat han estat tres productes relacionats entre ells (una estratègia, una identitat gràfica i un web), amb un claim també fet a mida i que lliga amb la imatge: Posem l’accent global en la sostenibilitat local.

L’Estratègia de Comunicació dels ODS a Mataró es tracta de comptar amb un full de ruta i un marc d’actuació per:

  • servir de suport comunicatiu a totes les polítiques i estratègies de sostenibilitat municipals actuals i futures,
  • donar més visibilitat a l’acció portada a terme fins el moment des de l’impuls de la primera Agenda 21 Local l’any 1998, 
  • i interpel·lar a la ciutadania a sumar-se de manera corresponsable al repte
    col·lectiu d’avançar cap a un model de municipi i de convivència humana en simptonia amb els ODS.

Pel que fa al web, el resultat és un espai on s’expliquen els ODS i la seva visibilització a Mataró. Un accent que es mou pel ‘rosco’ i permet descobrir en cadascun dels 17 objectius en què consisteixen, què s’està fent a Mataró, què pot fer cadascun dels mataronins i mataronines, estratègies i plans relacionats, etc. Val la pena fer un passeig pel web, aquí us deixo el link

 

Pel que fa a la imatge, s’ha cercat la simplicitat però amb el màxim de significat: el ‘rosco’ dels ODS amb un ‘accent’ especial, no l’habitual, que no només permet moure’s pels diferents ODS en el web sinó que també ofereix una ‘mosca’ per ubicar en comunicacions i també adaptar amb color o blanc i negre el logotip a les diverses necessitats comunicatives. A continuació, una relació d’aquests grafismes.








Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *