Logotip Quincalla

I per Nadal… compri, compri?

El Nadal s’apropa, les llums del carrer ja estan enceses (i que no s’apaguin, mentres que hi siguin tots consumirem més i de manera menys conscient). El carrer Petritxol crida a fer una visita a una de les seves xocalateries, després d’haver fet unes compres obligades de Nadal. La veritat és que fa molts anys que el Nadal em fa mandra, però aquest cop em ve de gust. De fet, la meva agenda s’està omplint d’opcions interessants… Opcions que em permeten impregnar-me de l’esperit nadalenc  essent més conscient del meu consum.

Vull compartir amb vosaltres aquesta agenda, així com algunes recomanacions pel que fa als regals, aquest compromís que ens obliga a cercar necessitats on no n’hi ha, consumint finalment sense sentit.

Primer alguns consells:

– A la feina. Des de l’any passat a la feina fem un amic invisible. Però és un amic invisible especial, ja que consisteix en regalar un “pongo”. Que què és un pongo? Un “pongo” és el típic regal que et fan i lo primer que penses és: “¿y esto dónde lo pongo?” perquè és tremendo i ho llençaries immediatament. Però no ho fas i ho vas acumulant. Llavors fer un “pongo” amb els companys de feina o amb amics resulta una bona oportunitat per treure’t de sobre aquest objecte inútil, que a més no t’agrada gens. Aquesta és una opció a més divertida i que evita comprar regals innecessaris, intercanviant allò que ja tens amb els altres. L’únic però: “Acabaràs tenint el pongo d’un altre a casa teva”. Però qui sap? Potser per a tu és útil i t’agrada. Aquí l’efecte sorpresa.

– Amb la família. No cal regalar un detall a cada membre de la família. Una bona opció, doncs, és fer un amic invisible. El factor sorpresa és més gran,  gastes menys , acumules menys trastos i tots tan contents.

– Fer els regals tu mateix. Sempre que sigui possible, és una bona opció, i molt personal. Aquests regals tenen un valor afegit incomparable amb res que puguis comprar… segurament serà més econòmic i segur que és únic. Entenc que aquesta opció no està a l’abast de tothom… però en realitat tots tenim un artista a dins… només cal buscar-lo!

– En la secció d’Ecodissenys de Sostenible.cat hem obert un període especial per al Nadal. Allà també trobareu idees.

– Fer regals inmaterials que suposen una ajuda per a d’altres amb menys “opcions”. És el cas dels regals que ofereixen des d’Intermon Oxfam.


I algunes recomanacions pel que fa a l’Agenda nadalenca:

– Anar a mercadillos nadalencs que promoguin el reciclatge. Aquest és el cas del Drap’art. Sóc la primera que he criticat aquest mercat ja que molts dels objectes que s’hi troben són excessivament cars, a més d’enganyosos pel que fa a la reciclabilitat dels seus materials.  Però per altra banda trobo que és un espai on pots agafar idees, trobar regals diferents i amb un missatge clar: “mira al teu voltant, i abans de comprar pensa si pots reconvertir el que tens en un regal únic”. Bé, aquest mercadillu se celebra el cap de setmana del 17 al 19 de desembre en el CCCB. Esperem que aquest any el servei de cafeteria sigui consecuent amb el missatge del festival, evitant el plàstic, reutilitzant i reciclant. I recordeu que no es tracta d’un festival d’ecodisseny, sinó de reciclatge artístic! Jo sempre trobo alguna iniciativa que val la pena. A veure quina és aquest any… espero fer-ne un post!

– Demà, divendres 10, a la tarda, a partir de les 18:00, s’inaugura la botiga “Pop Up” de Matteria, a l’espai Taraxon. En aquesta botiga es poden trobar productes “eco-intel·ligents”. Bé, a veure si em passo i ho confirmo!

– Dissabte 11 també a la tarda s’inaugura la primera exposició individual d’escultures mòbils de La Buena y La Mala. Serà a la Galería Cosmo, C/ Enrique Granados, 3  Barcelona, a les 20h. Vaig descobrir a aquesta artista en un Drap’art i des de llavors he seguit la seva trajectoria. Personalment m’agrada molt. Dóna vida a materials i objectes d’una manera especial i brillant. Llàstima que els seus mòbils siguin tan cars… A veure si aquest dissabte en trobo algun d’assequible… o si menys no, agafo idees per fer-ne un.

– I per últim, vull destacar la iniciativa del Centre Cívil Besòs “Per Nadal no t’atipis 2010”, un cicle sobre consum responsable i transformador del 9 al 23 de desembre. L’entrada és lliure a tots els actes. Pinta molt bé!


Bé, segur que l’agenda s’anima encara més… Les opcions ECO hi són i a més són úniques. Que les llums dels carrers no ens enlluernin… encara que siguin de LED’s…

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *