Logotip Projectes

Exposicions itinerants i ecodissenyades amb ExpöBike

He col·laborat amb ExpöBike en dues ocasions: en l’exposició del Pla Clima (interior) i en la de Granollers i els ODS (exterior). A continuació comparteixo algunes imatges. La meva feina ha consistit en concebre l’exposició, definir el relat i el guió, elaborar els continguts i coordinar la seva implementació final en el format ExpöBike. En el cas de l’exposició del Pla Clima, per l’Ajuntament de Barcelona, es va comptar amb el suport gràfic de La Page Original, que ha dissenyat tota la imatge de l’estratègia climàtica de la ciutat. I en el cas de Granollers, la gràfica l’ha desenvolupat la Jana Martínez

ExpöBike és un sistema expositiu sostenible que comunica des de la pròpia coherència. Consisteix en:

 • Un format desplegable que es mou en bicicleta elèctrica (o normal). La bicicleta pot ser pròpia o facilitada per l’equip d’ExpöBike, que també es pot encarregar del muntatge i desmuntatge (tot i que aquest està pensat per ser molt senzill).
 • Una itinerància que es converteix en un reclam de la pròpia exposició ja que la fa visible durant el seu trasllat.
 • Una manera fàcil de mostrar molts continguts de manera endreçada.
 • Els continguts d’ExpöBike es poden canviar tantes vegades com es vulgui. El remolc és el suport expositiu; el contingut es pot substituir. Els panells interiors es poden emmagatzemar per a futures reposicions.
 • Els materials emprats són fustes certificades FSC per a la caixa i cartró Reboard per als panells gràfics toquelats d’ús interior. Utilitzem teixit tensat per a ús exterior. Per tant, és una experiència expositiva tant per exterior com per a interiors.
 • El format maximitza l’eficiència material i redueix emissions, en combinar-se un mitjà de transport i un recurs expositiu.
 • Un sistema que pot integrar diversitat de formats expositius per comunicar idees de manera efectiva i lúdica:
  • Infografies interactives en relleu per explicar conceptes complexos de manera activa.
  • Grans díptics il·lustrats.
  • Il·lustracions i imatges tractades en anaglif.
  • Pop-ups gegants i corporis.
  • Interactius en pantalla integrats a panell.

De Granollers al Planeta. Del Planeta a Granollers

L’exposició mostra què s’està fent a Granollers en clau de sostenibilitat ambiental, amb projectes com la recuperació del Riu Congost, la dinamització de Palou, la promoció de les energies renovables, o els projectes d’economia circular.

A més, permet descobrir què són els ODS i com ja s’estan aplicant en el dia a dia amb accions com: reciclar, comprar amb bossa de roba, anar caminant o en bicicleta a la feina, a comprar o a l’escola, etc. 

Plafó que presenta tots els ODS i destaca els 5 centrats en el Planeta i que donen continuo a l'exposició.

Plafó que presenta tots els ODS i destaca els 5 centrats en el Planeta i que donen contingut a l’exposició.

 

En aquest cas es va optar per dibuixar un carrer de Granollers i ubicar diverses situacions que fessin possible entendre els ODS en un contexte més quotidià. Es va mantenir la imatge sense color per destacar els ODS i els seus colors característics.

Amb aquest format expositiu també es poden dissenyar plafons tipus ‘pòster’ que permeten combinar fotografia, text i gràfica.

 

Exposició itinerant ‘Barcelona respon a l’emergència climàtica’

L’objectiu d’aquesta exposició és donar a conèixer de manera pedagògica, interactiva i propera la realitat l’emergència climàtica a Barcelona amb els objectius següents:

 • Com afectarà el canvi climàtic a Barcelona en dos escenaris.  Si s’actua per fer-hi front o si es continua igual que ara.

 • La Declaració d’emergència climàtica i el Pla Clima de Barcelona amb les línies de treball i accions previstes.

 • Les accions que està duent a terme la societat civil i els projectes municipals més destacats. 

 • Idees sobre què pot fer la ciutadania a escala individual i col·lectiva per contribuir a la lluita contra l’emergència climàtica.

 • Una breu menció al vincle entre l’emergència climàtica i la recent crisi sanitària viscuda arran de la pandèmia de la covid-19.

Una exposició que circula pels equipaments i escoles de la ciutat de la manera més sostenible: amb bicicleta, ja que es tracta d’una estructura que es plega en forma de caixa i es pot transportar amb un remolc. 

El 2100 a Barcelona es viu bé o malament? Depèn del que fem ara. En aquesta il·lustració se superposen els dos escenaris, l’optimista (compromès) i el pessimista (passiu). Amb unes ulleres es pot diferenciar entre ambdós.

Mapa de Barcelona que mostra tots els projectes des dels quals s’està passant a l’acció front l’emergència climàtica.

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *