Logotip Quincalla

El Nadal, com fa temps no el senties?

Aprofito aquest post per desitjar-vos a tots un Bon Nadal i un 2014 ple d’emocions, sorpreses, projectes i bons moments!

nadal 2013Aprofitant els darrers dies del present any 2013, que en el meu cas ha estat  ple de sorpreses i bons projectes, volia compartir dues opinions.  Per una banda,  fa unes setmanes que no deixo de trobar-me aquest anunci de Diagonal Mar. El primer cop que el vaig veure em va esgarrifar. Una nena vestida d’adulta (45-50 anys) de classe alta emocionada perquè ha entrat en un centre comercial i està encantada amb tots els articles que pot comprar-se, amb les llums i els pares Noël de merchandising. Després de la meva primera reacció, de rebuig; vaig pensar en les implicacions d’aquesta campanya. Sentir l’emoció d’un nen en entrar a un centre comercial. Els nens, crec i espero, s’emocionen perquè reben joguines que han desitjat i que els ha portat la Màgia, no?  També s’emocionen quan veuen un camió de la brossa recollir els contenidors, o als pares quan arribem a casa… Vull creure que els nens ens hem emocionat i s’emocionen per raons menys materialistes basades en el consum (tot i que al Nadal aquesta segona emoció es multipliqui, malauradament). Aquesta campanya la trobo poc encertada, em desconcerta i utilitza els nens per transmetre l’emoció per consumir! No hi ha per on agafar-la.

D’altra banda, comparteixo un article que s’ha publicat a Sostenible sobre el Nadal i el consum: perquè, és possible un Nadal sense consum? A continuació us adjunto un esboç que podreu continuar llegint a Sostenible.cat.

Consumeix fum fum fum

T’has portat bé aquest any? Has estat un bon minyó? El tió, el Pare Noël, els Reis Mags… són grans moments per recollir els premis de tan bona conducta. Així li fem entendre als nostres fills, tot i fer-ho de manera inconscient, quasi sense pensar-hi. Aquesta mentalitat judeucristiana basada en el premi i el càstig sempre m’ha semblat oportunista, un producte de màrqueting rodó i quasi imperceptible lligat a les tradicions. Perquè, qui no consumeix més al Nadal? Regals, menjar, algun viatge, cinema… Els llums dels carrers ens recorden cada dia i des de fa ja vàries setmanes que tenim moltes compres a fer. I què li compro? És igual, qualsevol detall val… encara que no el necessiti i que en alguns casos no li agradi. Qui no ha rebut un jersei o un barret de llana que mai s’ha posat? Però quina alternativa tenim? Regalar moments, intercanviar coses, regalar les teves en lloc de comprar-ne de noves… Més enllà de totes aquestes opcions, les quals realment responen a necessitats reals i no impliquen consumir per pura tradició i costum, som capaços de no comprar res al Nadal?

La campanya de l’Ajuntament de Barcelona diu ‘Per Nadal brindem i també reciclem’. És a dir, consumeix tranquil però després, gestiona bé els residus que generis. La prevenció no té espai en el Nadal, només la gestió post-ús, i en molts casos, post-compra. Us imagineu una campanya de Nadal institucional que digués?: ‘No consumeixis, al Nadal regala el teu temps’ o bé ‘En lloc de turrons, cava i neules; croquetes de pernil i enciam de l’hort’. Els comerciants es posarien les mans al cap i la nostra economia, basada en el consum es bloquejaria; i en la situació actual de crisi, no ens ho podem permetre.

(…)

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *