Logotip Quincalla

Consumeixes per Nadal o el Nadal et consumeix?

Hola Nadal, adéu consumArriba el Nadal, com diu la cançó. I amb ell la pregunta: I aquest any que li comprem a la teua mare? Si és que té de tot… Els llistats de regals per a familiars i amics i l’angoixa per trobar aquella cosa especial hi és a totes les cases. Els reclams per consumir també són a tot arreu, potser per això el consum està assegurat tot i la crisi. Sembla que serà inferior al d’altres anys, però, un 10% menys en regals, de mitjana a l’Estat, i un 4,3% a Catalunya, sobretot pel que fa a la compra de menjar i regals.

El missatge de consumir de forma moderada o sostenible també es repeteix a certs àmbits, de vegades amb un to paternalista, perquè el que és cert és que tothom vol fer regals o tenir algun detall amb aquells que s’estima. I de fet, no cal renunciar-hi, el que cal és fer-se algunes preguntes:

I si no comprem?
Així, la primera pregunta a fer-se és: “He de comprar algun regal?”. Sembla molt evident que la resposta és que sí, però no sempre ho ha de ser. I per això és important fer-se la pregunta. En aquest cas la paraula clau no és “regal”, sinó “comprar”. Es podria substituir el verb ‘comprar’ per ‘donar’ o inclús ‘intercanviar’. Per què esta millor vist comprar un llibre nou que donar aquell llibre estimat amb el què passarem dies inoblidable? I com aquest llibre tantes altres coses que podem donar o intercanviar amb algú que les necessiti. Podem inclús organitzar un mercat d’intercanvi en l’àmbit familiar o bé entre els amics; o directament assistint a algun dels mercats d’intercanvi que ja s’organitzen habitualment des de pàgines web com Intercanvis.net.

I si fem nosaltres els regals?
Continuem, doncs. De moment hem descartat comprar. Intercanviem com a primer pas. Però també podem crear nosaltres mateixos els regals, personalitzant-los i fent-los únics: teixir una bufanda, pintar un quadre, reconvertir un objecte abandonat per casa en un regal original, etc. El pròxim 17, 18 i 19 de desembre podeu agafar idees al Drap’art 2010, Festival internacional de reciclatge artístic que se celebra al CCCB.

I si regalem temps?
Fins ara s’han proposat opcions al consum que impliquen temps, un regal també molt apreciat i escàs ara mateix. Regalar moments sense una agenda a prop, regalar un massatge fet per tu, regalar un sopar sorpresa a casa, etc. A nivell més global, els bancs del temps cada cop troben més seguidors i són una alternativa als regals habituals. Moltes localitats catalanes ja tenen bancs del temps que solen ser gestionats per ajuntaments i associacions locals. A Barcelona, per exemple, hi ha bancs del temps als districtes de Sants-Montjuïc, Ciutat Vella, Bon Pastor, Gràcia, el Raval i Guinardó (aquest darrer, creat l’any 1998, és el més antic de la ciutat). També n’hi ha a Pineda de Mar, Cardedeu, Sant Cugat, Lleida, Terrassa, Reus, i altres localitats. En podeu trobar més informació a la web de Jove.cat de la Generalitat de Catalunya.

I si amb un regal, ajudem a algú?
Un cop hem exprimit les opcions que no impliquen una compra directa d’un producte, arriba el moment de plantejar-se què comprem. Per una banda, hi ha l’opció de comprar pels altres, per als que no coneixem. Aquesta és l’alternativa que ofereixen algunes onegés com és el cas d’Intermon Oxfam, que et donen l’opció de regalar de dues maneres: directament als teus coneguts i indirectament a persones amb menys opcions que es beneficiaran de la teva compra responsable. En aquest sentit, el comerç just és una altra bona opció. Productes que responen a aquest comerç equitatiu ja es poden trobar a botigues no especialitzades i fins i tot en gran superfícies. Només cal buscar-los i comprar-los. Segur que si la demanda augmenta, cada cop n’hi hauran més.

Cal que comprem tots per a tots?
Si teniu una família nombrosa i heu de fer regals per a tots, i tots us feu regals entre vosaltres; us heu parat a pensar alguna vegada en l’impacte ambiental associat al vostre consum? Una alternativa, que també la vostra butxaca us agrairà, és fer un amic invisible. És a dir, sortejar entre tots els membres qui fa el regal a qui. Fins l’últim moment ningú sabrà qui li fa el regal, i d’aquesta manera només hauràs de fer un regal i a tu només et faran un. És una opció divertida i que evita el consum compulsiu. I no cal embolicar els regals amb paper de regal nou. Quants diaris i revistes teniu acumulats a casa?

I si comprem, què comprem?
Però, més enllà de totes aquestes alternatives, és molt probable que us vingui de gust comprar un regal més elaborat. En aquest cas també hi ha opcions, comprar productes més sostenibles, que estiguin ecodissenyats al màxim. Al llarg de tot l’any s’han anat presentant exemples a la secció d’ecodissenys de Sostenible.cat. A continuació, però, fem propostes directes de productes que us poden resoldre aquell regal que no acabeu de trobar, oferint no només un detall sinó també contribuint a un mercat més sostenible i equilibrat.

-Felicitar el Nadal. Una bona alternativa a les felicitacions en format paper, són les electròniques. Cada cop són més les empreses que escullen aquesta alternativa i també cada cop més particulars. Des de vídeos fins a postals originals, la gent cada cop s’hi suma més a aquesta opció. Que naturalment resulta més sostenible i que moltes vegades dóna més opcions. Aquest va ser el cas l’any passat de la felicitació nadalenca de Vueling. Per altra banda, també existeixen exemples de postals de Nadal en format paper però que aporten un missatge i a més tenen en compte criteris sostenibles pel que fa al material i la producció. Aquest és el cas de les targetes We need more trees de Poko Design. Aquestes celebren l’any internacional dels boscos i per fer-ho et conviden a seguir les estrelles i crear boscos i biodiversitat. Tot en paper reciclat, imprès en tinta vegetal i produït a nivell local.

Decoració nadalenca. No cal un arbre de Nadal que sigui un avet. Es poden triar espècies autòctones que després podran viure tot l’any i tornar a ser el vostre arbre de Nadal. També es pot comptar amb arbres d’altres materials com la fusta, el cartró, o de materials reciclats. De manera que tindreu arbre de Nadal d’un any a l’altre. Aquest és el cas del disseny 100% en cartró ondulat de dossopdisseny. Aquest és plegable i es pot decorar amb els clàssics adorns nadalencs. Hi ha diverses mides i es pot guardar plegat durant tot l’any fins que arribi el següent Nadal. Paperpod també ofereix aquesta possibilitat, amb la diferència que el cartró és reciclat.

– Complements únics. Finalment, sempre en el Nadal se solen fer regals funcionals, com és el cas d’una bossa. I més encara si aquesta es pot muntar i desmuntar, sense necessitat de cremalleres, ni complements metàl·lics; a partir de la tècnica d’origami. I encara més. Aquesta bossa està feta amb moqueta reciclada de fires, la qual s’ha tractat amb productes no tòxics i ha estat treballada en tallers de reinserció. Tot a Catalunya, amb el material disponible, en el color de moqueta que en cada moment triï la fira (ja que no es tenyeix la moqueta que es recull) i com a resultat: una bossa que ofereix funcionalitat i disseny. Més que un producte, regalaràs un projecte. Tot a un preu assequible. Són les bosses de Maamproject.

Article complert a Sostenible.cat.

This Article Has 1 Comment
  1. Pingback: Happy Days in a sustainable and creative way | Quincalla

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *