Logotip Quincalla

“Catalitzadors de sinèrgies” per una economia verda

Font imatge: urbanohumano.org

 

L’#Ecodiscat 2012-2015, un Pla d’Acció per assolir una economia verda?
La setmana passada va ser molt intensa. El dia 11 de juliol, dimecres, van coincidir dos esdeveniments de gran interès per a l’ecodisseny a Catalunya (i Espanya). Per una banda, a les 17:30, en el Centre d’Arts Santa Mònica, es va presentar públicament l’Ecodiscat 2012-2015. Bé, més que presentar-se, es va anunciar que s’havia acabat, que era públic i que ara li tocava a la societat i les empreses aplicar-lo (ejem!) Es va fer un breu repàs per les principals línies d’actuació i més que explicar el que sí que es faria es va ressaltar el que no es faria: “Aquest Pla no posa recursos que no hi siguin”, va insistir la Sra. Assumpta Ferran, directora de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

En una época de crisi econòmica i social com l’actual, està clar que l’aprofitament dels recursos ja existents, de les sinèrgies ja creades, de la feina ja impulsada i que funciona… és eficient i necessari. Però un Pla d’Acció que vol impulsar l’economia verda basant-se en el bon disseny de productes i serveis també necessita d’inversió i de moltes aliances per portar-se a terme. Aliances amb tots els Departaments del Govern Català, amb altres Governs estatals, amb tot el món empresarial (i no únicament amb el convençut), amb els dissenyadors, i amb els consumidors finals. Si tots aquests agents no s’involucren en aquest Programa, aquest no servirà per res més que una declaració d’intencions, poc ambiciosa i decidida. Aquesta és la meva opinió, tot i haver treballat com a consultora ambiental en la concepció d’aquest Programa, moment en el qual ja vaig identificar que la manca de “recursos econòmics” frenaria qualsevol opció agossarada de crear un Pla d’Acció potent, abordat des de totes les perspectives i consensuat a nivell de Govern. Esperem, però, que a partir del setembre es comenci a veure algun resultat d’aquest Programa; fins el moment, només un document aprovat (que ja és molt).

En la presentació de l’Ecodiscat 2012-2015 es va donar espai a diverses empreses que incorporen l’ecodisseny en els seus productes i serveis (algunes més que d’altres), les quals van coincidir en que per a elles si no es tenen en compte els criteris ambientals no s’està dissenyant un bon producte, que sigui competitiu, útil i coherent a nivell social i ambiental.

 

o2Spain, una associació de professionals del bon disseny
Al final, entre discursos i presentacions es van fer més de les 19:30, hora en la que començava el “Picnic o2” una trobada organitzada per o2Spain.org, una xarxa de professionals que aposten pel bon disseny (Junta de la qual en formo part). Alguns dels presents a la presentació oficial de l’Ecodiscat ens vam agrupar en un cotxe i vam dirigir-nos a aquest altre esdeveniment; molt diferent a l’anterior.

El “Picnic O2” es va concebre per presentar la nova web o2spain.org, l’objectiu de la qual és posar en contacte dissenyadors, fabricants i consumidors per impulsar una economia verda des de la col·laboració i la suma de sinèrgies. Es pot dir que des d’o2Spain sóm “catalitzadors de sinèrgies” i la web, els nostres esdeveniments i les xarxes socials són l’eina per fer-ho. En un ambient distès i molt agradable ens vam presentar quasi una trentena de dissenyadors industrials, ambientòlegs, arquitectes, artesants, biòlegs, etc. Música de fons, la gespa als nostres peus, truita de patates per mantenir l’estòmac tranquil, herbes aromàtiques etiquetades, ronda de presentacions… van donar lloc a una presentació informal plena de grans professionals en la qual es van intercanviar contactes i es van projectar col·laboracions.

Dues trobades diferents amb un mateix objectiu. Des d’02Spain no pensem donar l’esquena a l’Ecodiscat 2012-2015. Esperem que el Programa no ens la doni a nosaltres. Esperem anar en la mateixa direcció amb més força que mai. Us convido a llegir l’article que he escrit a Sostenible.cat sobre la presentació de l’Ecodiscat. El trobareu tant en català com en castellà.

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *