Logotip Projectes

Bressols pel Clima. Estratègia de les escoles bressol municipals per a la justícia climàtica

Imagen

Per encàrrec de l’Institut Municipal d’Educació (IMEB) de l’Ajuntament de Barcelona he dissenyat, donat suport a la redacció i visió estratègica, guionitzat un vídeo i altres elements comunicatius, i coordinat gràficament una nou full de ruta (document) per guiar les escoles bressol en la seva ja iniciada acció front l’emergència climàtica. El disseny l’he treballat amb els companys de Lapage, que han concebut la imatge gràfica i han produït un vídeo, així com elaborar diversos elements gràfics.

Les escoles bressol municipals, com a servei i equipament públic i com a comunitats educatives que són, volen fer el seu paper per ser una part de la solució i corresponsables de les transformacions, per fer possible una ciutat més verda, sostenible i compromesa amb la justícia climàtica, posant les vides de la petita infància al centre.

 

Un Pla per combatre la crisi climatica des de la petita infància

Els infants són un dels col·lectius més vulnerables davant la crisi climàtica actual i el que més la patirà en el futur. Per fer-hi front, la comunitat educativa de les 103 escoles bressol municipals i l’Ajuntament de Barcelona impulsen l’estratègia “Bressols pel clima”. És un full de ruta amb una quarantena d’accions concretes per naturalitzar els patis de les escoles bressol, impulsar-hi l’energia renovable, millorar-ne el confort tèrmic i la gestió de residus i fomentar-hi l’alimentació sostenible i la formació i l’educació ambiental.

El full de ruta concreta un total de 47 actuacions que aborden l’emergència climàtica des de sis eixos diferents: naturalització d’espais, transició energètica, confort tèrmic, gestió de residus, alimentació sostenible, i educació ambiental.

La comunitat educativa de les escoles bressol municipals – més de 25.000 persones entre infants, famílies i educadores – se suma així al Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica, que Barcelona va dissenyar a partir de la declaració d’emergència climàtica del 15 de gener de 2020. Les bressols municipals es comprometen així a impulsar transformacions cap a una ciutat més verda, més sostenible i climàticament més justa amb l’horitzó 2030.

I ho fan posant una atenció molt especial a la petita infància, que és un dels col·lectius més vulnerables davant d’aquesta crisi climàtica perquè pateix l’emergència climàtica en el present, però a més a més, és el grup d’edat que més sofrirà i de la manera més injusta les conseqüències de la crisi climàtica en el futur, sense haver-ne tingut cap responsabilitat.

Per aquest motiu les escoles bressol municipals, que fins ara havien actuat de manera aïllada, han decidit coordinar tota una estratègica conjunta i sistematitzar tot un seguit d’accions i bones pràctiques per plantar cara amb més contundència a l’emergència climàtica.

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *