Logotip Projectes

Biomimesis. O desenho inspirado na natureza

A partir d’avui i fins a mitjans de gener, es podrà visitar l’exposició ‘Biomimesis. Disseny inspirat en la natura’ al Roca Lisboa Gallery. ERF l’ha comissariat i jo he tingut el plaer de coordinar-la de nou. 

IMG-20151012-WA0013

És la segona itinerància d’aquesta exposició, i cada cop que està muntada, m’agrada més. Els continguts són potents i la formalització final és molt agraïda ja que comptem amb unes imatges de natura de gran qualitat. I, sobretot, el factor sorpresa que sempre funciona. Un ratpenat? Un tauró? Una conquilla de nàutil? Un lliri de mar? Una aranya de jardí? Un rusc d’abelles? Un escarbat de Namíbia? Tot això ha inspirat dissenys que fem servir diàriament? Sí, ho ha fet. I a més el resultat són productes millors: eficients, sostenibles, menys contaminants, atractius i funcionals. El velcro, el radar, ventiladors i mescladors de fluids eficients, trens més ràpids, banyadors de competició, materials de construcció ultralleugers, etc. De fet, presentar aquesta exposició consisteix a explicar moltes històries i anècdotes, ciència en estat pur aplicada a la solució de problemes quotidians.

IMG_20151012_171413 IMG_20151012_171408 IMG_20151012_171355 IMG_20151012_170619

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Biomimesis. O desenho inspirado na natureza’ és una exposició que compta amb 18 exemples biomimètics que imitant o emulant la forma, la funció i els sistemes de la natura han permès resoldre reptes dels humans. En total , 9 objectes que es podran veure en l’exposició i diversos vídeos demostratius de la resta. El futur també hi és en aquesta exposició, plantejant com la natura permet obtenir llum i energia sense consumir recursos. Ho podrem fer algun dia nosaltres? I, finalment, l’estètica. La natura és bella. Per què? Un número màgic, la raó àuria, es repeteix en la distribució de les fulles d’una branca, en la distribució dels pètals d’una flor, en la forma d’una galàxia, en el creixement d’una closca de cargol… Aquest proporció perfecta s’ha emprat sempre en l’arquitectura i l’art. I de fet, moltes de les coses que ens envolten la compleixen. L’exposició convida a trobar aquestes raons àuries, fins i tot a les nostres carteres.

L’objectiu de Biomimesis és aconseguir que el visitant es sorprengui i es porti amb ell un conjunt d’anècdotes i coneixements que mai oblidarà i que el faran entendre millor el per què del que ens envolta. I també, és clar, concebre la natura com una gran mestre que cal observar i, també, conservar. Sinó, com continuarem aprenent? Amb un 86% d’espècies encara desconegudes, més val no malmetem el nostre entorn que té la resposta dels grans reptes que encara han d’arribar.

Això és la Biomimesis, imitar i emular la natura per dissenyar un món millor!… Em sembla ja tinc mig ‘speech’ fet!

Obrigada!

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *