Sóc un ecodisseny, perquè… estic elaborada al 100% a partir de plàstic reciclat.
Qui m’ha dissenyat? Salvador Fàbregues és el dissenyador i l’empresa Onadis Barcelona Disseny és l’encarregada de la seva comercialització.
Estic a la venta? La Diputació de Barcelona la cedeix als ens locals de la província a través del seu Programa de Mobiliari urbà. La campanya de difusió de la Diputació per a la cessió als municipis d’aquesta paperera va acompanyada del següent tríptic informatiu, en el qual s’expliquen els seus valors ambientals i com la seva instal·lació en l’espai públic afavoreix un espai públic encara de major qualitat.
Què sóc? Una paperera feta a partir del reciclatge d’envasos domèstics.
– Extracció de materials: Aquesta paperera està fabricada en un 100% en plàstic reciclat d’origen domèstic post consum. Concretament s’utilitza com a matèria primera un plàstic mixt resultat de la barreja de diferents tipus de plàstics, també anomenat Syntrewood. A més, la paperera està acabada en cru, de manera que no s’utilitzen vernissos, ni pintures, ni altres additius en la seva fabricació; reduint considerablement el seu impacte ambiental i facilitant el seu manteniment.
– Transport: Aquests plàstics són d’origen local ja que provenen del reciclatge de les llars catalanes. La selecció dels materials es realitza a plantes de triatge properes i després es transporta fins al fabricant que es troba ubicat a la província de Girona. Per tant, l’impacte ambiental associat al transport es redueix considerablement.
– Fabricació: En el moment de la seva producció, la demanda energètica no és elevada atès que la matèria primera es premsa a baixa temperatura. En cas de produir-se peces defectuoses, aquestes es poden tornar a introduir en la línia de producció per fabricar-ne de noves sense problemes. Aquest sistema de fabricació del material va ser distingit amb el Premi de l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya Premi 2009 Disseny per al Reciclatge .
– Utilització: Un cop finalitzada la seva vida útil, la paperera és fàcilment desmuntable i es pot tornar a triturar i premsar per fer noves papereres. Com ja s’ha citat prèviament, si una peça es fa malbé es pot substituir i la peça trencada es torna a fàbrica per realitzar noves papereres.
Per a més informació, llegiu l’article sencer a Sostenible.cat.
Font: Servei d’Equipaments i Espai públic de la Diputació de Barcelona
No triarem tant malament.
El model Onadis és el que ha escollit la diputació de BARCELONA per cedir als seus municipis com a mobiliari urbà.