Logotip Quincalla

Una nova musa?

El reciclatge artístic comença a ser una disciplina cada cop més instal·lada i sorprenent.

No deixen indiferents les escultures de Stephane Halleux fetes a partir de materials en desús i peces de diversos objectes. Tot i que resulten una mica sinistres, no deixen de ser delicioses i tendres. Tot un descobriment!

Per altra banda, la setmana 25 de les petites idees per garantir un gran futur se centra en el reciclatge artístic i l’ús de materials en desús com a matèria primera

El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) de la Generalitat de Catalunya ens convida, des de fa 25 setmanes, a descobrir nous plantejaments per tal d’assolir un desenvolupament sostenible. Concretament l’última idea, “Una nova musa”, dóna exemples sobre com aprofitar residus per crear art o per crear productes.

Personalment, considero que aquesta idea 25 del CADS és molt encertada, tot i que barreja molts aspectes… S’està parlant de reciclatge artístic i de sobte es passa a parlar d’una de les estratègies de l’ecodisseny basada en l’ús de material reciclat, i no sempre amb els exemples més idonis, al meu parer. Crear peces d’art a partir del reciclatge té un sentit simbòlic i ideològic, més enllà de l’artístic, és clar; però es troba molt lluny dels circuits industrials i per tant de poder-se plantejar com a sistemes de producció sostenibles. En canvi, l’ús de material en desús o bé reciclat com a matèria primera sí que s’inscriu en un sistema de producció que pot arribar a ser tan o més competitiu que l’existent; tot i que s’hi pugui profunditzar en aquest aspecte amb conceptes com supraciclar (Cradle to Cradle). I que més que tractar-se “d’experiències de persones”, es tracta de “opcions de caire empresarial”.

No barregem termes, no confonem l’art i l’artesania amb alternatives sostenibles als sistemes productius actuals. No confonem el Drap-Art, dedicat al reciclatge artístic, amb empreses que basen la seva activitat en l’ús de materials en desús com a matèria primera. Més enllà d’això, però, interessant la idea de la setmana 25 del CADS (que es pot consultar a continuació).

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *