Logotip Quincalla

És el món digital tan sostenible com creiem?

Foto: Oriol Lladó

El proper dia 8 de maig, a la tarda (19:00), s’inicia la darrera ecotendència del bloc de mobilitat d’Ecotendències Cosmocaixa. “Moure informació”, amb la pregunta, “Internet més sostenible?”.  Les noves tecnologies, les noves maneres de comunicar-nos, de treballar, de consumir… són totes més sostenibles? L’ordinador, el mòbil, el tablet, el portàtil, el i-pod, etc, i sobretot, Internet, també impliquen un consum energètic molt important. Per tant, la pregunta és, quin és el balanç ambiental? És positiu? És negatiu? En aquest vídeo es plantegen aquestes qüestions i s’apunten algunes possibles respostes.

Personalment crec que és molt positiu, tot i que l’impacte no passa a ser nul. L’aplicació de les tecnologies a la gestió eficient dels recursos és evident que té un balanç ambiental positiu. La gestió “smart” és un pas endavant per aprofitar millor el que tenim i oferir serveis de qualitat i equilibrats;  ja que amb un consum acotat de materials i d’energia, són capaços de gestionar les necessitats de la població amb un servei eficient i poc impactant. Però què és smart? Aquest terme ja l’he plantejat alguna vegada a Quincalla, i no és evident. Ara està de moda parlar d'”smart”, com quan ho estava parlar d'”eco”. Però s’ha d’evitar l’ús inadequat i compulsiu d’aquests termes, per tal de no “cremar-los” abans de temps…

Bé, tornem a la pregunta inicial, doncs? La gestió intel·ligent dels nostres recursos amb solucions tecnològiques avançades és la solució per a un futur més sostenible? Som prou intel·ligents com per aprofitar aquesta xarxa smart tecnològica? Recordem que la tecnologia smart, moure informació de manera eficient, no té sentit sense ciutadans conscients que en sapiguen fer un ús… Per tant, la pregunta potser no és: “És el món digital tan sostenible com creiem?”… sinó: “Som prou intel·lgients com per aprofitar els avenços ambientals associats al món digital i la seva gestió intel·ligent dels recursos?”. La meva opinió: jo crec que no. Per això, paral·lelament al desenvolupament de solucions tecnològiques smart, s’ha de cultivar l’educació en valors, coherència social, sostenibilitat, etc. Ens hem d’educar cada dia per ser prou intel·ligents per millorar el nostre entorn, i així, la nostra qualitat de vida.

Quina és la teva opinió al respecte? Vine el dia 8 de maig al Cosmocaixa i trobaràs més respostes. I potser, fins i tot, trobes la teva.

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *