Soc veïna del districte de Sants-Montjuïc de Barcelona des de fa quasi 15 anys. Concretament del barri d’Hostafrancs. I m’estimo aquest districte i aquest barri i a la seva gent. En plena pandèmia vaig rebre la trucada de la gerent del districte. Necessitava algú que impulsés una Taula d’emergència climàtica al Districte de base ciudadana i també que fes el seguiment de la seva mesura de govern per l’emergència climàtica. I vaig dir que ho faria encantada. Ara explico més detalls, però com em toca personalment, no volia deixar de fer aquest breu ‘storytelling’ de per què aquest projecte ha estat tan especial per a mi.
Què he fet en aquest projecte?
Durant l’any que vaig donar suport a l’administració del Districte Sants-Montjuïc vaig realitzar les següents funcions:
- La creació de la seva Taula per l’emergència climàtica.
- La dinamització de grups de treball amb trobades online i presencial, concretamente el grup d’horts urbans, i el de participació i sensibilizació.
- La concepció i dinamització de monogràfics sobre mobilitat sostenible i autosuficiencia energètica.
- La coordinació de l’Oficina Tècnica de la Taula d’Emergència Climàtica del Districte Sants-Montjuïc
- El seguiment de la Mesura de govern per l’emergència climàtica del districte (que aterra el Pla d’acció per l’emergència climàtica 2030 de Barcelona).
Aquesta informació i tot el que se segueix treballant en el marc d’aquest projecte (que naturalmente continua, ara impulsat per la referent ambiental i la consellera de sostenibilitat del districte, i liderat des de gerència) es pot consultar a l’espai Decidim creat adhoc per la comunicació i participació de la Taula, ara Consell Sectorial d’urbanisme i Emergència climàtica de Sants-Montjuïc.
Sants-Montjuïc compta amb un òrgan consultiu i de participación ciudadana per fer front a l’emergència climàtica
La Taula d’Emergència Climàtica és un espai de participació des d’on impulsar i executar les 46 accions de la Mesura de govern de la declaració d’emergència climàtica del districte Sants-Montjuïc conjuntament amb la ciutadania.
Des de la Taula d’Emergència Climàtica es promou la coproducció amb la ciutadania a través de 4 grups de treball temàtics format per entitats i ciutadania del districte. L’objectiu final és assolir uns barris més sostenibles, saludables i equitatius per a tothom amb la implicació directa dels veïns i veïnes del districte.
Des de la seva constitució, el mes de març de 2021, s’han creat 4 grups de treball des d’on es vol involucrar entitats, iniciatives ja existents, ciutadania, empreses, etc. per impulsar projectes concrets que permetin fer front a l’emergència climàtica en diversos àmbits.
El Consell Sectorial d’Urbanisme i Emergència Climàtica del Districte Sants-Montjuïc, és un òrgan consultiu i de participació ciutadana en l’àmbit de l’Emergència Climàtica i l’Urbanisme, creat a l’empara de l’article 48 de les Normes Reguladores del Funcionament dels Districtes. El Consell d’Urbanisme i Emergència Climàtica del Districte es va constituir per acord del Ple del Districte el 7 d’abril del 2022 amb la voluntat de contribuir en l’àmbit de l’Emergència Climàtica.
El govern del Districte de Sants-Montjuïc conscient de la participació de tots els ciutadans i les ciutadanes és la base per construir societats plenament democràtiques, lliures i solidàries vol dotar dels instruments necessaris perquè es puguin debatre, analitzar proposar i desenvolupar conjuntament accions concretes que ajudin a millorar la qualitat de vida dels ciutadans/nes del Districte en tot allò que tingui a veure amb l’àmbit de l’Emergència Climàtica.
El Consell d’Urbanisme i Emergència Climàtica del Districte té la voluntat de facilitar el desenvolupament de les competències sobre l’Emergència Climàtica que té atribuïdes el propi Districte i afavorir la comunicació i la col·laboració amb (si es el cas) les entitats i els ciutadans per promoure millores i projectes en comú.
Be the first to comment