Logotip Quincalla

Relaja, un moble urbà per al desenvolupament sostenible local

Sector: Mobiliari

Sóc un ECOdisseny, perquè… Aprofito els residus de la construcció per crear un sistema de mobiliari urbà modular.

D’on vinc? Procedeixo d’indústries locals properes a l’àmbit on seré col·locat.

Qui m’ha dissenyat? Nutcreatives

Estic a la venta? Sí, pots posar-te en contacte directament amb els qui em van crear (info@nutcreatives.com).

Relaja és un projecte de disseny que fomenta el desenvolupament de l’economia local tenint en compte paràmetres socials i ambientals. Es tracta d’un sistema de mobiliari urbà que es genera a partir de la valorització dels residus en forma de petites llosetes –lajas, en castellà- de les indústries del marbre. Depenent de la zona on es troba la demanda de mobiliari urbà, es busquen proveïdors de material que quedin propers.

Una prèvia
L’origen del projecte Relaja és a Santa Maria de Guía, un poblet del nord de Gran Canària que, entre les problemàtiques prioritàries a abordar reflectides a la seva Agenda 21 Local, està la manca de futur professional per als joves de la localitat que afecta, principalment, a aquells amb un nivell d’estudis baix. A Guía, Relaja pretén fomentar la formació i promoció de nova ocupació, ajudant a la inserció laboral d’aquest potencial col·lectiu de risc d’exclusió, sent un dels projectes realitzables a escoles-taller. D’aquesta manera, els seus alumnes poden, en primer terme, aprendre els oficis de la construcció; i, en segon terme, conèixer i portar a la pràctica eines d’emprenedoria i d’ecoinnovació associats al desenvolupament sostenible local.

Nutcreatives considera que aquesta visió del projecte com a un sistema complet és aplicable a qualsevol territori, situació i necessitat.

En quines fases sóc més sostenible? Per què?
– Matèries primeres
: A nivell de matèries primeres, s’està utilitzant un residu de la indústria manufacturera de marbre, optimitzant així un recurs que, degut a la seva procedència, el seu transport i la despesa energètica i d’aigua que comporta, es considera d’un important impacte ambiental. Aquests residus de pedra queden engabiats en unes malles d’acer amb una elevada resistència i, per tant, amb una llarga vida útil. La fusta que composa el seient té garanties de que procedeix de boscos explotats de manera sostenible (segell FSC).

Producció: La producció és molt simple i manual pràcticament en la seva totalitat, reduint el consum d’energia durant el procés productiu. A més, s’evita l’ús de tractaments superficials, donant-li major importància a l’aparença natural del disseny.

– Distribució: El producte està pensat per a ser distribuït en un àmbit comarcal. A qualsevol zona es troben empreses que generen residus petris. La idea és aprofitar-los per generar el mobiliari urbà que s’instal·larà en aquella àrea. Els blocs de pedra són apilables i no es contempla l’ús d’embalatges, això fa que l’impacte ambiental durant la fase de distribució no sigui alt.

Ús: Relaja és un disseny modular, que permet adaptar el producte a qualsevol dels espais en què es fa necessari l’ús de mobiliari urbà i a qualsevol tipologia d’usuari. Amb tres peces diferents, es possible conjugar-les de manera que sigui possible la creació d’espais que originin una major relació interpersonal entre els seus usuaris. A més, els materials tenen una gran resistència i durabilitat i no necessita gaire manteniment durant l’etapa d’ús.

Fi de vida: Per tal de reduir l’impacte associat a la seva eliminació, el producte es desmunta de manera simple i els tres materials diferents que el componen (fusta, acer i pedra) són completament diferenciables i de fàcil separació. La pedra pot ser aprofitada de nou per crear una altra peça de mobiliari, tancant el cercle i evitant la seva deposició final a abocador.

Un ecodisseny reconegut
Relaja va rebre una menció d’honor en la categoria projectes en el Premi Disseny per al Reciclatge 2009, organitzat per l’Agència Catalana de Residus de la Generalitat de Catalunya. També va ser seleccionat pels Premis Europeus de Disseny i Medi Ambient BEST-ED.

Per altra banda, Relaja va ser presentat en el 9è Congrès Nacional de Medi Ambient (CONAMA) amb la comunicació tècnica “Relaja: caso de estudio de diseño aplicado al desarrollo local sostenible”

Però…
L’extracció de marbre per al seu ús en la construcció és una indústria que té un impacte molt elevat en el medi, ja que es destrueix el paisatge, i es consumeix molta energia i aigua. Relaja pretén posar el seu granet de sorra i aprofitar al màxim aquest recurs, salvant els seus residus i aprofitant-los per generar nous productes. Tot i així, aquesta acció, comparada amb tot l’impacte que genera aquesta indústria, no deixa  de ser marginal. Pot el disseny reenfocar aquesta indústria, fent-la més sostenible? Podem reeducar la societat i fer-li entendre que no cal pedra exòtica per enrajolar un bany?

Sostenible.cat
Sostenible.cat
10-06-2010
Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *