El Pla Clima de Barcelona es va presentar el passat mes d’abril de 2018 com un pla paraigües que pretén integrar les planificacions, objectius, mesures i accions que s’estan impulsant des de la ciutat per minimitzar l’impacte del canvi climàtic sobre el conjunt de la ciutadania. Per fer-ho, el Pla integra 4 eixos: la mitigació, l’adaptació, la justícia climàtica i l’acció ciutadana (aquesta darrera liderada pel Compromís Barcelona pel Clima).
Fa un any, des de la primavera del 2017, que treballo colze a colze tant amb l’Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, en la redacció i coordinació del Pla (aquí el podeu consultar); com amb Lapage Original, en la seva coordinació gràfica. L’objectiu era, d’una banda, donar suport en la coordinació i redacció del Pla; ja que es tracta d’una planificació molt transversal que ha necessitat de la col·laboració i implicació de múltiples àrees de l’Ajuntament, més enllà de la d’Ecologia. I, de l’altra banda, aconseguir un document final atractiu, comunicatiu i visual per tal que la ciutadania el faci seu i s’apropi, així, a un fenomen que ja li afecta, com és el canvi climàtic, però que encara li queda massa lluny.
El Pla Clima pretén, doncs, ser una visió integradora de les mesures per fer front al canvi climàtic, que permeti assolir els objectius del nou Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per l’Energia i el Clima que ha signat l’Ajuntament de Barcelona. Amb un total de 242 mesures respartides en 18 línies d’acció i 5 àmbits d’actuació, i amb un horitzó temporal fins el 2030, el Pla Clima inclou objectius i mesures estratègiques curt termini (2018-2020) i a mig – llarg termini (2021-2030).
Una de les novetats d’aquest Pla és la incorporació de la resiliència urbana. Fins el moment, Barcelona, ha actuat proactivament per mitigar el canvi climàtic amb mesures dirigides, principalment, a reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a la ciutat. Aquestes accions s’han centrat molt en el vector energètic i també en el de mobilitat. Ara que el canvi climàtic ja és una realitat i que ja ens afecta, cal també pensar com ens podem adaptar a aquests canvis que ja estem vivint. I aquí és on entra la resiliència: la capacitat que tenim d’adaptar-nos als canvis. Fent de la ciutat de Barcelona una ciutat més resilient, serem menys vulnerables i el canvi climàtic no ens perjudicarà tant. Però, com podem fer això? Es tracta de passar d’una visió numèrica i amb múltiples balanços realitzats fins ara (el món de l’energia, amb els seus MWh i veh·km) a una visió més qualitativa, centrada en la qualitat de vida de la ciutadania. Com ens afecta el verd a la ciutat? Tothom té accés a l’energia? A tothom li afecta igual el canvi climàtic? La complexitat és elevada, ja que els indicadors no són tan directes i la subjectivitat a vegades és difícil de controlar. Però, el Pla Clima, pretén posar en valor una visió ecosistèmica de la ciutat el més resilient possible.
Un altre aspecte rellevant del Pla Clima és que posa al centre de l’economia climàtica a les persones, destacant al llarg de totes les mesures la importància de prioritzar-les en el cas de persones vulnerables (per edat, per malaltia, per situació socioeconòmica…). I també cal destacar que es tracta d’un Pla co-produït ja que s’ha comptat amb la participació ciutadana per definir-lo, tant a través del Compromís Barcelona pel Clima i 9 projectes impulsats des de la ciutadania, com a través de la Plataforma Decidim Barcelona.
Ha estat un plaer poder realitzar aquest projecte tan important per Barcelona. Les ciutats són generadores del 70% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), i Barcelona és una d’elles. El Pla Clima esdevé en una planificació imprescindible per coordinar de manera estratègica les actuacions que la ciutat ha de continuar fent així com totes les noves mesures a aplicar per assolir una ciutat menys impactant i més resilient al canvi climàtic. Sense l’acció de les ciutats i la complicitat dels seus/seves habitants, aquest fenomen no podrà ser mitigat.
Agraeixo, sobretot, a Irma Ventayol (a qui vaig entrevistar per a Sostenible.cat), Irma Soldevilla, Ares Gabas, Antonio Font, Cristina Castells i Teresa Franquesa (de l’Ajuntament de Barcelona) el seu lideratge, creativitat i visió estratègica; que ha fet possible un Pla Clima amb una visió global i local a l’hora. Gràcies!
Be the first to comment