Logotip Quincalla

Reciclar com ens diuen, recompensa

Sabies que anar a la deixalleria a dipositar residus comporta un descompte de fins al 14% de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) en funció del nombre de vegades que s’utilitzen els punts verds?

Jo no ho sabia. No tenia ni idea. Però després de veure repetides vegades i de sentir constantment la cançoneta de la polèmica campanya ‘On vas envàs?’ vaig qüestionar-me si estava reciclant com tocava (tot i que estigui o no d’acord amb el sistema). I per resoldre algun d’aquests dubtes (compartits per tota la família) vam decidir fer una expedició al punt verd que ens correspon. Dues bicicletes, una amb cadireta per nen, i amb cistella. Una bossa plena de dubtes: unes 30 xapes de cervesa (què li farem, beure per oblidar), 3 ó 4 peces de plàstic estranyes (però, al cap i a la fi, de plàstic), piles (això està clar on va, però vam aprofitar per portar-les allà), una bombeta, etc. Una amable noia, ambientòloga, ens va atendre. Tot estava molt clar. Claríssim. Les peces de plàstic no són envasos, per tant, al groc no van. ‘Ho has de llençar al gris’, em va dir l’encarregada del Punt Verd. ‘Però les xapes sí que van al groc, aquí no les recollim, tot i que les pots deixar i ja ens encarreguem nosaltres’. Com? ‘Les xapes van al groc?’, li vaig respondre. Però si no són envasos!!!!!!!!!!!!!!!!! Doncs no, no ho són, però sí que hi van. Quin lio!

L’ambientòloga (que va coincidir amb mi que la campanya havia generat molts dubtes… però més visites al Punt Verd) em va donar uns fulletons que expliquen molts detalls del que “sí”, del que “no” i del “per què”. Aquella mateixa tarda li vaig dedicar cinc minuts  a la seva minuciosa lectura i, la veritat, és que molts dubtes es van resoldre a casa pel que fa al reciclatge. Després de quasi vint anys, encara resolent dubtes. De qui és culpa? Com bé diu en José Luis Gallego en el seu article ‘El país del reciclatge’ a Sostenible.cat: ‘ Però avui per avui i tal i com tenim el sistema muntat un penja-robes no va al groc, de la mateixa manera que tampoc no hi aniria a dins una màquina de recollida d’envasos si estiguéssim participant en un sistema de devolució i retorn. Ni tampoc una nina no hi va. Ni una galleda. Ni un mòbil.  Però és que això no té res de nou. Al contrari, és del tot redundant. Aquest missatge fa 20 anys que mirem de traslladar-lo als ciutadans’.

Llavors, què passa? Per què molts veiem en el contenidor groc el contenidor del plàstic i en el verd el del vidre? Per què no pensàvem en envasos? Un error en la comunicació? No! En sèrio, el fulletó que em van donar en la visita al Punt Verd ho explica molt molt clar (i fa 20 anys que és així, amb petites variacions, però petites).

Per acabar la sorprenent i gratificant visita al ‘nostre’ Punt Verd, l’amable treballadora ens va explicar que si portes “dubtes” al Punt Verd et premien amb un descompte de fins al 14% en la taxa d’escombraries. Què dius? I això ho sap algú? Jo no ho sabia. I per això he escrit aquest breu post. Ara que ho sabeu, hi anireu?

 

Més opinions al respecte:
Altres posts de Quincalla relacionats: ‘Ecoembes, de què vas?’
Article sobre el sistema de retorn d’envasos de begudes: ‘La alternativa alemana para el reciclaje de envases’
Nou vídeo de Nopilla Productions: Envàs on vas Gencat.cat què fas? 

 

This Article Has 1 Comment
  1. Pingback: La campanya #envasonvas… ha funcionat? | Quincalla

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *