Secció d’ecodissenys a Sostenible.cat

ecodiss_port1

ECOdissenys

Innovació i creativitat funcional al servei de la sostenibilitat

Un nou espai dedicat a presentar productes dissenyats en base a criteris sostenibles. Si coneixeu algun ECOdisseny interessant, envieu-nos un mail a redaccio@sostenible.es. Aquesta no pretén ser una secció tancada, tot el contrari!

Els ECOdissenys o productes ecodissenyats s’obtenen com a resultat d’un procés coherent d’incorporació de millores ambientals en el major nombre de fases del cicle de vida d’un producte (extracció de materials, transport, manufactura, distribució, embalatge, ús, eliminació…). Per aquest motiu hi ha diferents maneres d’assolir un disseny sostenible, en menor o major grau, depenent de les fases en les quals aquell producte resulti més beneficiós a nivell ambiental. Si ho és en totes les seves fases, es podrà afirmar que ens trobem davant d’un bon ECOdisseny, amb una incorporació òptima de criteris ambientals en la seva concepció, ús i eliminació.

Molts dels productes que es presenten en aquest espai estan molt lligats a la innovació i el disseny, motiu pel qual poden resultar especialment cars degut a que encara es troben en la fase inicial de la seva comercialització. En un futur, aquests ECOdissenys no seran únics i exclusius, sinó que formaran part de la nostra vida i es comercialitzaran a preus assequibles.

Més informació sobre els ecodissenys

Galeria

Öko-ball, la bola per rentar sense sabó

L’eco bola és un disseny ecològic perquè permet rentar la roba a la rentadora sense necessitat de fer servir sabó ni suavitzant.

RD4, la cadira feta 100% amb plàstic reciclat

La cadira RD4 no necessita fixacions ni coles, i per tant es pot reciclar tantes vegades com es vulgui, generant en cada cas un disseny únic.

Wattson, quanta energia consumim a casa?

Wattson és un producte útil, senzill i atractiu permet que disminuïm el consum d’electricitat a les nostres llars, perquè el primer pas per millorar la nostra conducta ambiental és conèixer quan i en què consumim més energia…

Taules i cadires que abans eren bicicletes

Bike Furniture Design proposa aquest original mobiliari elaborat a partir de restes de bicicleta. En fan taules, cadires, penja-robes… i fins i tot miralls.

Polartec, teixits fets amb plàstic reciclat

Polartec és el nom d’una família de teixits d’alt rendiment i avançada tecnologia, dissenyats per a una àmplia gama d’activitats a l’aire lliure i que estan fets en un 89% amb plàstic reciclat (provinent d’envasos com ampolles de plàstic).

iUnika Gyy: Portàtil lliure, solar i biodegradable

Aquest ordinador està dissenyat i fabricat amb bioplàstic, material biodegradable que s’obté a partir de recursos renovables d’origen natural, com el midó, la cel·lulosa o la farina de blat.

Bosses i carteres fetes 100% amb càmeres de pneumàtic reutilitzat

Bosses i carteres fetes al 100% amb cautxú reciclat de càmeres de pneumàtics reutilitzades de bicicletes, cotxes i camions. En l’estètica dels productes s’inclouen les vàlvules d’inflar, pegats i inscripcions del material d’origen. La nansa, per exemple està feta amb cinturó de cotxe amb un regulador de mides.

Hom, el fanal que funciona amb energia solar

Mitjançant panells fotovoltaics, aquest fanal capta i emmagatzema energia solar obtenint com a resultat un sistema d’il·luminació d’alta eficiència. Cada farola il·lumina a través de 30 leds d’alta potència i d’última generació. A més es tracta d’un producte molt durable (la seva vida útil és de 50.000 hores).

Boc’n’Roll, l’alternativa al paper de plata

Aquest producte substitueix altres sistemes d’embolicar menjar molt menys sostenibles, a més de ser molt durable i de mantenir els aliments frescos. D’altra banda, té més d’un ús, ja que també es pot fer servir d’estovalles.

Combox, el compostador reciclat i reciclable

Combox és un compostador casolà fabricat amb plàstics reciclats procedents de la recollida selectiva urbana. Aquest producte va rebre una menció especial en la categoria de productes del Premi de Disseny per al Reciclatge 2009.

Testos i jardineres reciclats

La utilització de materials com el cautxú reciclat permet dissenyar aquests originals testos i jardineres, molt resistents

Waste, un ‘pouf’ gegant fet amb tapisseria de cotxe

El material provinent de la tapisseria del cotxe resulta difícil de reciclar, però com a material a reutilitzar resulta molt resistent i de gran qualitat. Es tracta d’un producte molt camaleònic, que es pot fer servir de sofà, butaca, fins i tot de llit.

Mirra i Celle, cadires d’oficina reciclades i reciclables

L’elevat percentatge de materials reciclats en aquests models de cadires fan possible que no calguin materials nous per a la seva fabricació, a més d’introduir en el cicle productiu materials que ja es consideraven de rebuig.

Ecodutxa, per estalviar encara més aigua

És possible dutxar-se sense perdre confort, o fins i tot guanyant-ne, tot estalviant un 65% d’aigua així com l’energia necessària per escalfar-la. Aquesta ecodutxa té d’altres avantatges per l’usuari: redueix la presència de clor a l’aigua, elimina partícules nocives, tonifica la pell…

La siesta, un càntir de disseny

Recipient per contenir aigua, d’1,6 litres de capacitat, basat en la refrigeració evaporativa, que des de fa molts anys ha estat la base del funcionament del càntir. Per cada gram d’aigua que s’evapora s’aconsegueix retirar 500 calories de l’aigua del càntir. Quanta més calor en l’ambient, més fresca i saludable es conserva l’aigua.

Un impermeable que abans era una patata, i que després es pot plantar

Equilicuá ha dissenyat aquest impermeable fet a partir de fècula de patata 100% compostable i biodegradable, i que un cop finalitza la seva vida útil es pot plantar ja que conté llavors de plantes i arbustos mediterranis.

Belloch, la cadira feta amb material sostenible

Una cadira fabricada amb materials reciclables i sostenibles, com són el plàstic i la fusta. Les seves potes són de fusta de faig (interiors) o bé d’alumini (exteriors).

Hymini, el carregador eòlic portàtil

Carregador portàtil que funciona amb energia eòlica. Emmagatzema energia gràcies a una bateria recarregable d’ió liti de 1.200 mAh, el que permet recarregar dispositius portàtils de 5 V.

Sunny Flower, una flor carregada d’energia

Aquest aparell de disseny futurista es pot fins i tot enganxar en un vidre, i emmagatzema energia que posteriorment serveix per recarregar tota mena d’aparells electrònics.

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *