Ja ho va dir Mies Van der Rohe: “Less is more“. I si volem parlar de disseny minimalista però funcional, atractiu i sostenible hem de parlar de Biomimesis. La natura ha resolt grans reptes de manera tan perfecta: mínims consums, màxims beneficis. 3.500 milions d’anys donen per a molt! Biomimesis consisteix en copiar, imitar o emular formes, funcions i sistemes naturals per aconseguir productes i serveis millors en tots els sentits: que funcionin bé, que siguin atractius, que no impactin a nivell ambiental en tot el seu cicle de vida, que durin, etc. Productes i serveis competitius!
Perquè la natura és un ‘capital’ que no valorem. Imaginem, per un segon, que les plantes no fixessin el CO2 i ens facilitessin oxigen. L’hauríem de produir nosaltres mateixos. Seria car, molt costós. De fet, amb l’Informe Stern ja es va posar sobre la taula com el canvi climàtic podia tenir efectes catastròfics però no només a nivell ambiental, sinó sobretot a nivell econòmic. Passar de parlar de número d’espècies extinguides a parlar de milions de $ perduts és un canvi d’idioma que ha fet que molts escèptics comencin a mirar els ecosistemes com una font de recursos escassos i, per tant, molt valuosos que podria resultar “barata” si la conservem i valorem adequadament. I si a més fem que els nostres productes s’hi assemblin, encara millor. I no podia deixar de parlar de Cradle to cradle, emular els cicles biològics on la basura passa a ser aliment. No hi ha residu. Tot s’aprofita i torna a circular.
Aquesta és una petita reflexió que volia afegir a d’altres fetes en aquest article a Sostenible.cat: Roca presenta l’exposició ‘Biomimesis. El disseny inspirat en la natura’, que vaig escriure el dia després de la seva inauguració. Una exposició de Roca que hem concebut, guionitzat i comissariat des d’ERF & Associats. Us convido a visitar-la al Roca Barcelona Gallery de Barcelona, fins el proper 25 de maig. Segur que us sorprèn… la natura té aquest efecte quan l’observem durant una estona!
Més informació: article del dia 5 de març de 2013 de Ramon Folch a El Periódico: ‘Biomimesis, emulació intel·ligent’.
Be the first to comment