Obro el correu electrònic i em trobo amb un e-mail d’un col·lega ecodissenyador amb una imatge inspiradora. D’entrada m’agrada i investigo d’on ha sortit aquest producte. Finalment ho trobo i, gratament descobreixo molt més que un producte aïllat. De sobte em trobo amb un concepte anomenat GreenHouseEffect desenvolupat per l’estudi de disseny Orcadesign. Aquesta és la imatge en qüestió: us presento el Facade Vase.
El GreenHouseEffect consisteix en una exposició de productes que Orcadesign ha desenvolupat com a reflexió sobre el paper dels dissenyadors en la minimització de l’impacte ambiental dels seus dissenys. El conjunt de productes proposats, en alguns casos molt conceptuals, conviden a la reflexió sobre l’actual model de consum insostenible. Per fer-ho, què millor que repensar productes tan casolans com una làmpada de taula, una paperera, una taula, un endoll, un gerro, etc. Sembla que no es pot anar més enllà d’aquests productes, que ja són com han de ser… però el disseny pot anar encara més enllà, pensant en productes multifunció, amb materials reciclats, que conviden a comportaments més sostenibles, que fan RE-pensar com vivim el nostre dia a dia.
Entre els diferents productes que proposa el GreenHouseEffect, destaca el Facade Vase (motiu del e-mail rebut i punt de partida de la troballa de tot el projecte), tot i que a les imatges següents també n’he afegit d’altres igualment interessants, senzills i inspiradors. Pel que fa al Facade Vase, aquest es tracta d’unes fundes fetes amb enfeltre reciclat que permet recobrir una ampolla de plàstic reutilitzada i convertir-la, de manera molt senzilla, en un gerro estèticament impecable. De fet, Orcadesign destaca que amb aquest disseny es demostra com els productes fets amb materials reutilitzats no han de ser menys “macos” que d’altres fabricats amb materials nous. Bé, us convido a llegir les seves reflexions sobre aquest i sobre d’altres productes en aquest link.
Bottle Neck Saver: cal gastar tan de sabó?
Lullaby plub: 5,4,3,2,1… compte enrere per pensar si hem de consumir tanta electricitat!
Personalment, m’ha sorprès molt aquest projecte. Ha estat una descoberta que volia compartir a Quincalla i sobretot compartir amb el meu col•lega, Fran (Zicla), que no sap que el seu e-mail amb una foto adjuntada del Facade Vase i un “he pensat en tu”, ha fet possible descobrir aquest projecte tan interessant. Gràcies Fran!
Aquí adjunto la reflexió de Orcadesign sobre el seu projecte GreenHouseEffect
Beyond statistics, technology & sacrifices
Reimagining a new paradigm for ecodesign
The Greenhouse Effect’ was a conceptual exploration and an introspective exercise in asking what is eco design and how design can contribute to sustainability in a meaningful way. Exhibited at the Singapore Design Festival in 2007, this project was an in-house initiative which allowed us to to challenge all assumptions and explore what green design can be.
As designers and sculptors of products interwoven in the web of creating demand, we wanted to leverage on our roles to effect greener, more sustainable behaviours in daily lives. The goal was to create a series of green product concepts that would meaningfully connect with people through better design.
Rather, we challenged ourselves to design meaningfully greener products, asking ” what can green design be – beyond materials, statistics and sacrifices?” We set out to create products that are inherently better – whether in function, aesthetics or meaning than the ‘non-green’ counterparts. With highly appealing and emotive design, there would be simply no reason for consumers to choose otherwise.
Be the first to comment