Logotip Projectes

Es pot consumir i col·laborar alhora?

Ecodisseny o disseny sostenible. Normalment sempre escric posts relacionats amb aquest tema. Però també m’interessen els models de consum responsable que estan sorgint des de la base social, de manera autònoma i sense intermediaris. El consum col·laboratiu és un model de consum que no es basa en la propietat i que promou la creació de comunitats i l’apropament entre veïns. De fet, el consum col·laboratiu es basa en tornar al “trueque”, més antic que els diners. Però ara hi ha una diferència que el fa especialment eficient: les xarxes socials de tu a tu. Internet ha obert un nou ventall de possibilitats per posar en contacte necessitats d’uns i oferiments dels altres. Abans era difícil compartir cotxe o pàrquing o gadgets infantils o temps… perquè no sabíem qui vivia al nostre costat i si ens podíem entendre intercanviant, regalant o llogant coses entre nosaltres. Però ara podem saber-ho.

El consum col·laboratiu dóna resposta als grans reptes de la societat actual: la crisi ambiental (ja que es redueix el consum de matèries primeres i també la generació de residus), la crisi social (perquè es crea comunita) i la crisi econòmica (perquè suposa una opció més barata per tots). Però el que és més important, no hi ha intermediaris. Els consumidors, fins ara passius, passem a ser creadors actius. Realment suposa una revolució. I algú es preguntarà… però si molts béns materials passen a ser regalats, compartits o intercanviats; o bé les nostres habilitats, espais o diners ho són… el consum no s’incrementarà i llavors, com sortirem de la crisi? Bé, la resposta és clara: potser no podem créixer eternament. I el que hem de fer és consumir menys béns de primera mà i basar el nostre consum en els serveis i no en els productes. Sí, és un canvi de paradigma important associat a un canvi cultural i social necessari. Però jo hi confio. Ara la pregunta és si serem capaços de confiar en les altres persones i compartir els nostres béns amb ells. Crec que hi arribarem… En els països en vies de desenvolupament, el consum col·laboratiu és normal. La manca de recursos porta a compartir més. Països com Estats Units o el Regne Unit es van avançar a la conjuntura actual per impulsar el consum col·laboratiu. Nosaltres ens hi posem ara que les crisis múltiples ens obliguen a fer-ho. Però, bé… “más vale tarde que nunca”.

Social Car és un exemple de consum col·laboratiu que consisteix en “llogar el cotxe del teu veí”. Relay Rides, als EUA, i Whipcar, al Regne Unit; ja estan en funcionament amb gran èxit. Social Car ha començat i ja hi ha usuaris a Barcelona. Així que si no disposes de cotxe propi i vols saber si el teu veí fa servir o no el seu, fes-te soci de Social Car i trobaràs el més proper a casa teva. Tant el propietari del cotxe com el que el lloga es posen d’acord i tothom surt guanyant.

Si us interessa saber més sobre consum col·laboratiu, comparteixo aquesta presentació que he preparat per una tertúlia-berenar a l’Aula Ambiental Sagrada Família. Perquè també es poden compartir coneixements! Jo hi confio, vosaltres?

 

 

 

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *