Logotip Projectes

“Emboscades. Dones i bosc”. Elaboració i coordinació de continguts de l’exposició i de les activitats paral·leles

Una exposició amb tres potes: cultura, feminisme i gestió forestal

L’exposició “Emboscades. Dones i bosc” és una instal·lació itinerant que ha començat el seu viatge per Catalunya (de moment) las jardines del Palau Robert (de 4 de març a 14 d’abril del 2024). Es tracta d’una exposició de plafons impressos en fusta que mostren les 12 entrevistes que vam tenir amb 18 dones catalanes que viuen i es dediquen al bosc. Però no es tracta només d’un excel·lent treball fotogràfic per part de la Michele Curel sinó també audiovisual també dirigit per ella. Per tant, l’exposició compta amb entrevistes úniques de les ‘emboscades’ protagonistas. La Direcció General de Boscos i Gestió del Medi de la Generalitat de Catalunya ha organitzat aquest projecte en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones. És la suma perfecta per reivindicar la invisibilització dels nostres boscos i la necessitat de la seva gestió (tot i representar el 64% de la superficie de Catalunya, en un context de gran emergència forestal i ambiental) així com la propia invisibilització del paper de la dona en un sector forestal encara molt masculinitzat.

Continguts de l’exposició

Les dones tenen un paper clau en la gestió dels boscos: perquè fan molta feina encara que no es visibilitzi i perquè aporten una manera de treballar necessària i que posa èmfasi en aspectes que fins ara no s’han tingut en compte, diferents als tradicionals. Per tant, cal visibilitzar-ho, reivindicar-ho, celebrar-ho i denunciar totes les barreres encara existents. Només un món forestal basat en la igualtat entre dones i homes serà capaç d’assolir els reptes que ens planteja el futur. 

La gestió forestal i la majoria de professions associades a l’entorn rural són molt desconegudes per a les persones del món urbà, tot i ser imprescindibles. Els reptes ambientals, econòmics i socials són immensos i els sistemes naturals són els grans perjudicats, però també és on cal centrar la cerca de solucions. Entendre això és clau per valorar els nostres boscos i apropar-nos-hi d’una altra manera. 

L’exposició ‘Emboscades. Dones i bosc’ convida a explorar i endinsar-se (emboscar-se) en el paper de les dones en l’àmbit forestal, així com en la importància de gestionar i conservar els boscos. Tot a través de la mirada de 18 dones que, dia a dia, amb la seva feina, ho fan possible. 

En aquest trailer es pot fer un petit tastet de la part audiovisual de l’exposició. I el tastet sencer es pot trobar en aquest Vimeo creat especialment per consultar totes les càpsules audiovisuals. 

 

Les dones sempre han treballat al bosc. Aquí i a molts altres indrets del món. La reivindicació de la seva visibilització va més enllà de les feines vinculades a les cures de la finca, del mas, de la família, de la comunitat, de l’entorn i dels animals, amb les quals tradicionalment s’han relacionat; arriben també a tasques més variades i alhora més reconegudes socialment i laboralment. I així, trenquen amb uns valors socials que encara atorguen certes capacitats i tasques al gènere masculí, tot perpetuant una divisió sexual del treball, tant horitzontal com vertical. Cal posar de relleu tant la força –menys necessària gràcies a la mecanització de molts processos– com altres habilitats com les de lideratge, cooperació, capacitat de gestió, direcció d’equips o l’ús de maquinària, i mostrar la importància de les aportacions de les dones en l’àmbit forestal, on cal que siguin vistes i reconegudes com imprescindibles. 

 

Algunes dades sobre dones i bosc

EL 32% DELS BOSCOS PRIVATS PERTANYEN A DONES 

Un 64% de Catalunya és bosc. I d’aquesta superfície forestal, un 75% és de propietat privada, mentre que un 25% és pública. Segons dades de l’any 2020, del total de propietaris forestals, un 32% són dones i, en règim de copropietat, aquest percentatge arriba al 45%. (Dades del Centre de la Propietat Forestal, 2022)

 

NOMÉS ENTRE UN 8 I UN 9% DE LES PERSONES QUE TREBALLEN AL BOSC SÓN DONES 

Poques dones es dediquen a treballs d’explotació forestal, concretament 374 d’un total de 3.897 persones. Només al voltant del 7% d’operadors de maquinària, peons forestals i de caça i treballadors de tractament de fusta són dones. En feines més lligades a l’enginyeria, la representativitat femenina és cada cop més gran, al voltant d’un 48%. (Dades de l’Idescat i de l’Observatori del treball i model productiu, 2022)

 

A MESURA QUE S’AVANÇA EN LA CARRERA INVESTIGADORA, LES DONES DESAPAREIXEN

En recerca hi ha un 50% de dones investigadores, però en les categories d’investigador/a sènior tan sols les trobem representades en un 25%. Pel que fa a les publicacions, només un 32% dels articles científics estan liderats per dones (això correspon a 2-3 articles publicats de mitjana per dones, davant de 6-7 articles publicats per homes). (Dades del Pla d’Igualtat del CREAF i del CTFC, 2020).

 

EL MÓN FORESTAL TÉ UN SOSTRE DE VIDRE QUE CAL SUPERAR

Els caps i líders d’equip solen ser homes. En l’àmbit forestal, la representativitat de la dona es limita al 23% en càrrecs de responsabilitat i al 6% en càrrecs de gerència o d’alta direcció. A la resta de sectors del món empresarial català, aquestes dades se situen en un 40% i 22%, respectivament. (Dades de l’Observatori Dona, Empresa i Economia, 2019). 





Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *