Per encàrrec de la Virgínia Angulo (Strategic Designer) i en Martín Garber (Arquitecte), que han portat el comissariat de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, vaig elaborar els copys d’aquest espai web, alguns dels quals incorporo en aquest post. L’objectiu de l’encàrrec era que els copys (és a dir, els textos literals del web) fossin propers a la ciudadania i empatitzessin amb un públic general, tant des del més interessat i conscienciat a aquell que menys ho estigui.
Barcelona ha estat la Capital de l’Alimentació Sostenible durant el 2021
Aquest any 2021 ha estat un any complex i incert. El Covid-19 ens ha posat entre les cordes però tot i això Barcelona ha pogut esdevenir la Capital de l’Alimentació Sostenible.
Barcelona és reconeguda internacionalment com a creadora d’un discurs alimentari propi, un territori de canvi i innovació gastronòmica constant al voltant de l’alimentació, una xarxa emblemàtica de 42 mercats municipals i un teixit agroecològic compromès. Aquests elements la converteixen en un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària, en el centre d’una metròpolis urbana en contínua reflexió sobre el paper fonamental de l’alimentació en la societat actual i sobre les derivades que l’alimentació té tant des del punt de vista de la salut com de l’ecologia.
L’any de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible ha inclòs el desenvolupament de més de noranta projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que s’ha estés d’inicis d’any fins al desembre del 2021.
La Capital de l’Alimentació Sostenible a Barcelona ha estat, doncs, una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta.
L’acte més ciutadà: la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible
Perquè l’alimentació sostenible no podrà esdevenir un nou eix per a la gestió de la ciutat sense la implicació de la ciutadania. Aquest i molts dels textos que es poden llegir a la pàgina web de la Setmana, els vaig escriure donante suport a l’equip de comissariat de la Setmana i amb l’acompanyament de l’Ajuntament de Barcelona.
En aquest marc, la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible ha convidat a entendre la relació entre els hàbits alimentaris i aspectes tan transversals com ara la crisi climàtica, el desenvolupament econòmic local, la cultura, la política, els drets socials i la salut. Una setmana dirigida a la ciutadania, en què el coneixement, la reflexió i el debat entorn dels sistemes alimentaris i la sostenibilitat han conviscut amb l’art, la diversió i l’experimentació.
Durant la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, del 14 al 24 d’octubre de 2021, la ciutat projecta una visió transformadora i disruptiva amb activitats culturals, artístiques, lúdiques, divulgatives i participatives. L’objectiu és donar a conèixer la importància de l’alimentació sostenible i provocar la reflexió i el debat entorn dels processos i factors implicats en el cicle alimentari. Perquè està en joc la salut personal, la sostenibilitat dels territoris i comunitats, i la sostenibilitat de la vida al planeta.
Menjar és una necessitat primària per a tothom. Una acció que ens connecta. Cada dia comprem aliments, els cuinem i ens els mengem, però ens plantegem d’on prové allò que mengem o com ha estat produït o transportat? Quantes vegades ens hem qüestionat si allò que comprem és o no de temporada? Coneixem els cicles dels aliments que consumim? Sabem les implicacions socials, ambientals i per a la salut de la manera com ens alimentem? La manera com ens alimentem, i les decisions que prenem en aquest sentit, poden ser un motor de transformació ambiental, social i econòmic, a banda de cuidar la nostra salut.
La sostenibilitat alimentària, perquè sigui realment sostenible, ha de ser una qüestió generalitzada i accessible. Per això, durant la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible es van donar a conèixer eines i recursos, així com agents, col·lectius i iniciatives locals entorn de l’alimentació sostenible en un entorn lúdic, divertit i creatiu. Aprendre a ser més conscient i sostenible en els hàbits alimentaris quotidians, mentre es menja i gaudeix alhora.
La Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Barcelona mitjançant el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.
Be the first to comment