Logotip Projectes

El Primer Premi d’Ecodisseny a Catalunya

Quan la sostenibilitat afegeix valor al disseny i el fa millor. 

IMG_20151029_195911Les 20:15 minuts. És dijous, 29 d’octubre, i Tomàs Molina puja a l’escenari per presentar la primera edició del Premi Catalunya d’Ecodisseny, convocat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb l’Agència de Residus en la secretaria tècnica. El Saló del Tinell va comptar amb la presència de personalitats com el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; el Secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot; i el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost; els quals van entregar tots els premis.

 

Primera edició d’un premi que valora el bon disseny
Aquest Premi és una evolució del Premi Disseny per al Reciclatge que l’ARC convoca des de l’any 2001. Però el nou certamen amplia el seu abast per tal d’integrar tots els aspectes que intervenen en la sostenibilitat dels productes —estalvi de recursos, disseny de nous models de consum, optimització del fi de vida, etc.—.

El Premi Catalunya d’Ecodisseny, que s’emmarca en l’Estratègia Catalana d’Ecodisseny-Ecodiscat, reconeix productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes, que estiguin dissenyats per millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida. Aquest any també s’ha obert la convocatòria als dissenyadors (inclosos estudiants) o fabricants de productes o els impulsors d’estratègies tant de Catalunya com de països de l’entorn euromediterrani, gràcies a la col·laboració amb el programa SWITCH-MED i amb el Programa de la Nacions Unides per al Medi Ambient.

IMG_20151029_212012El Premi té cinc categories. Les categories A, B, C i D  es destinen a participants de Catalunya i la categoria E Disseny euromediterrani  està adreçada a participants dels 21 països veïns del Mediterrani.

Un total de 194 candidatures, 149 de Catalunya i 45 procedents de la resta de països euromediterranis, de les quals 56 propostes van passar a la segona etapa (entre elles aquest blog, Quincalla.org!), esdevenint finalistes del Premi. Les temàtiques més populars que s’han presentat han estat propostes relacionades amb el mobiliari; els complements de la llar i l’interiorisme; tèxtil, moda i accessoris; construcció i edificació; transport; residus; agua i energia. Naturalment comunicació no va ser de les àrees més populars entre el total de candidatures i de finalistes. 

 

‘And the winner is…’
L’entrega dels premis es va caracteritzar per una gran agilitat. Guanyador i mencions per categoria, sense discursos ni agraïments; només la foto, un somriure i següent. Això va permetre que a continuació es pogués gaudir d’un bon ‘pica-pica’ i de l’exposició on es mostraven els guanyadors i mencionats en el magnífic pati del Museu Marés.

Producte: una llum.
downlight-cool-fluvia-4
Un nou concepte de lluminària per a sostres, Cool Downlight, va ser el guanyador en la categoria de producte. Una proposta de Simon Design comercialitzada per Fluvia Concept que combina les millors prestacions lumíniques amb un excel·lent rendiment i un disseny compacte, elegant, eficient i confortable. Una llum que integra conceptes d’economia circular. Brillant!

Les mencions de producte van recaure en un sistema de jardineria i agricultura intel·ligents, Fliwer de Involve Newtech, S.L; un detergent eficient de bugaderia industrial, l’Ecoconpack de Proquimia; i un jardí a la teva terrassa, fàcil i sense obres, l’Igniagreen, de Sacopa S.A.

 

Producte en desenvolupament: una cadira.
biennale
Una cadira monomaterial pensada per a espais col·lectius, Cadira Biennale, de Figueras International Seating, va ser la guanyadora de la categoria de producte en desenvolupament. Un seient molt atractiu, icònica i poètica, de formes simples, monomaterial, modular, reciclable, de disseny fractal… que ja està aprovat per l’empresa i resta pendent d’optimització per a la comercialització.

Dos mencions, l’Antivolabossa de Urbaser, Estudi Salva Fàbregas i Xarxa Ambiental, un element per evitar que les bosses d’escombraries de les papereres volin i buidin el seu contingut; i Neoballast, una millora de les vies de tren amb material reciclat de pneumàtics, de Comsa Emte.

 

Estratègia: una cadira de rodes.

kilagi chair

Kigali Chair Project és una cadira de rodes amb recursos locals. Una iniciativa de Clara Romaní i Josep Mora que es va portar a terme a Ruanda i que consisteix a organitzar tallers en què es mostra com fabricar una cadira de rodes a partir dels recursos locals disponibles, amb un sistema de construcció simple i adaptable a les diferents necessitats dels usuaris. Aquesta proposta ha obtingut el premi d’ecodisseny en estratègia per la seva sensibilització cap a l’ecodisseny i pel seu gran valor social. Transformadora!

Espigoladors i Llana d’ovella Xisqueta i economia social han estat mencionats també pel seu potent component social aplicat a la transformació de residus alimentaris en oportunitats i a perllongar la raça d’ovella xisqueta, en perill d’extinció, respectivament.

Quincalla.org no podia competir amb aquestes propostes. La comunicació ambiental, en tot cas, hauria de tenir un apartat propi més encarat a la divulgació científica i la divulgació ciutadana. Tanmateix, va ser un honor estar entre els finalistes.

 

Disseny jove: energia minieòlica.
L’energia eòlica adaptada als edificis ha estat el disseny premiat en la categoria d’estudiants. Invento, disseny d’un mini aerogenerador, de tres estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya. Un minigenerador d’ús domèstic consistent en una turbina d’energia minieòlica per col·locar a les façanes dels edificis o cases. Enginyeria i disseny, amb un mòdul basat en geometries aerodinàmiques. Enginyós!

Un sistema per facilitar el reciclatge de les càpsules de cafè, Nestreams d’estudiants d’Elisava; i Les rotondes de Sant Cugat, Waste to resource; han estat les dues mencions d’aquesta categoria. En el cas del segon es tracta d’una estratègia per convertir les rotondes en espais productius, receptors del recurs d’aigua de pluja, per regar zones enjardinades properes.

 

Disseny Euromediterrani: un refresc.

pep lemonPep Lemon, de Lemon Factory S.L amb la col·laboració de la Fundació Amadip.Esment, Agroilla, La Paduana i Comercial Bordoy, de Mallorca; és més que un refresc. Aquesta iniciativa premiada en la categoria de disseny euromediterrani, consisteix a aprofitar els cítrics de destria de l’illa de Mallorca i convertir-los en una beguda de refresc natural, local i amb compromís social. Refrescant!

Watly, life.energy future, de Buiani Clima Srl; Eliodomestic, open source solar still de Gabriele Diamanti; i Alinfini, recyclage Éco-Chic; van ser els mencionats en aquest cas. Però amb aquests noms, costa saber què són. Es tracten d’una central multifuncional autosuficient per purificar l’aigua i generar electricitat i connectivitat a Internet, tot a partir d’enegia solar tèrmica i fotovoltaica; un destil·lador d’aigua senzill i de disseny obert que funciona amb energia solar per proporcionar aigua potable; i moda feta a partir de cinturons de seguretat; són respectivament les propostes euromediterrànies que han destacat pels seus valors socials i de disseny integral.

 

En definitiva, una llum, una cadira, una cadira de rodes, energia minieòlica i un refresc són els guanyadors de la primera edició del Premi Català d’Ecodisseny 2015. Productes, alguns ja comercialitzats i altres en vies d’estar-ho; estratègies, dissenys jove i dissenys euromediterranis que destaquen per la seva voluntat de resoldre un repte de manera sostenible i amb un objectiu social, en molts casos. Felicitats!

*Article publicat a Sostenible.cat (amb la única diferència dels textos subratllats).

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *