– Key, un aparcabicicletes on no sobra ni falta material
– Inout, llum per a espais oberts i tancats 100% reciclable
– Parada solar d’informació, una manera sostenible d’esperar l’autobús
– E-Bike, un mode de transport urbà, sostenible i còmode
– Elements de Salut, 100% salut, 100% reciclat i 100% reciclable
Aquesta setmana la secció d’ecodissenys s’apropa una mica més. Parlem d’ecodissenys pensats a Barcelona, una ciutat que compta amb unes condicions que permeten que hi hagi un treball en xarxa, un potent intercanvi d’idees, espais col·laboratius espontanis, és a dir, un hub de connexions entre persones, empreses, centres de coneixement i institucions. Aquesta i d’altres reflexions han estat la base d’una exposició de Barcelona Activa, Pensat a Barcelona, que amb la col·laboració del FAD i el BCD, ha permès presentar un seguit d’exemples de productes i serveis que indiquen que el procés innovador sorgeix, moltes vegades, a partir del treball en col·laboració.
Pensat a Barcelona es va poder visitar al FAD de Barcelona, entre el 27 de juliol i el 31 d’agost. Aquesta exposició presentava una sèrie de productes i iniciatives que mostren el potencial que té Barcelona com a motor d’innovació, de creació i d’internacionalització. Però el tema central no era Barcelona, sinó la possibilitat de pensar nous productes o projectes que poden arribar a fer-se realitat en base al treball en equip d’escoles de disseny, d’empreses consolidades o en procés de creació, de centres d’investigació, etc. De fet, tot producte o servei que hagi estat concebut i dissenyat a partir d’una visió transdisciplinar ja incorpora un valor afegit i d’innovació que el fa únic i que assegura el seu èxit. Pensar des d’un principi en incorporar una visió integrada i holística en una idea o disseny permet que el resultat final del procés esdevingui un producte o servei global.
I perquè això passi, la integració de criteris ambientals en el disseny de productes resulta un valor que més que ser un valor afegit ha de ser un valor de base. Aquest era el cas d’alguns dels casos que es van presentar a l’exposició Pensat a Barcelona.
Key, un aparcabicicletes on no sobra ni falta material
Lagranja + Santa & Cole. 2008
Aquest disseny de Lagranja per a Santa & Cole, consisteix en un aparcabicicletes que ofereix seguretat, una llarga duració i fàcil manteniment, i un disseny integrat a la ciutat. En la seva concepció s’ha potenciat, sobretot, l’estratègia d’ecodisseny basada en la reducció dels elements i els materials utilitzats. Compta amb nombrosos premis que reconeixen el seu caràcter innovador i integrador com són l’IDEA Award 2007, el Premi Ciutat de Barcelona 2008, i el Red Dot Award 2008. Més informació sobre Key.
Inout, llum per a espais oberts i tancats 100% reciclable
Ramon Úbeda i Otto Canalda + Metalarte Inout està pensat per ser un llum decoratiu que permeti el doble ús en espais interiors (in) i exteriors (out), és a dir. Més enllà, Inout es fabrica en polietilè 100% reciclable, un material resistent i impermeable; i a més el llum resultant consisteix en una sola peça, facilitant així el seu transport. Aquest producte s’ha convertit en un referent a nivell internacional.
Inout consisteix en una família formada per llums adaptats a diferents espais i usos: Inout pe in (llum per posar sobre una taula), Inout in (per a interiors), Inout out (per a exteriors) i Inout t (per a penjar tant en interior com en exterior)
Més informació sobre Inout.
E-Bike, un mode de transport urbà, sostenible i còmode
Bicicletes Monty
Moure’s en bicicleta és una demanda cada cop més habitual entre la ciutadania. Però no sempre les condicions per a pedalejar són les més idònies: des de grans distàncies a terrenys inclinats poden dificultar el nostre ús de la bicicleta. E-Bike és un model de bicicleta elèctrica lleugera i plegable que compta amb un motor que ajuda al pedaleig. Ara ja no tenim excusa, anar en bicicleta també pot ser còmode a més de ser una opció sostenible.
Més informació sobre E-Bike.
Elements de Salut, 100% salut, 100% reciclat i 100% reciclable
Microarquitectura
Salvador Fàbregas i Alicia Arteaga, de Microarquitectura, han pensat una col·lecció d’equipaments per a fer exercici sense monitor orientats a la gent gran, els quals es poden trobar a l’espai públic. El plàstic utilitzat per a la seva fabricació és 100% reciclat i reciclable, i ha estat concebut perquè sigui personalitzable per a cada usuari.
Més informació sobre Elements de Salut.
Article complet a Sostenible.cat
Be the first to comment