El disseny, eina clau per resoldre els reptes ambientals en l’horitzó 2050
El Barcelona Design Festival esdevé el mes de juny i juliol la cita estrella internacional en l’àmbit del disseny. Enguany, amb una potent programació, per primera vegada el debat es centra en el paper d’aquest en la cerca de respostes als reptes que la societat ha d’afrontar les següents dècades en àmbits com són l’hàbitat, el consum o la salut.
El Barcelona Design Festival està organitzat pel Barcelona Centre de Disseny (BCD) i elFoment de les Arts i del Disseny (FAD); amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona; i els seus plats forts són la Barcelona Design Week (que va començar l’11 de juny i finalitza avui, 21 de juny) i el FADfest (25 juny-11 juliol).
El disseny ha d’esdevenir un motor de canvi per afrontar els reptes del futur. Com ha de fer-ho? És únicament responsabilitat dels dissenyadors? I els consumidors? I les administracions? I els fabricants?
El disseny és arreu. Tot allò que consumim, sigui un producte o un servei, ha estat dissenyat; pensat perquè funcioni, perquè resolgui un problema concret. Actualment la crisi econòmica, social i ambiental esdevé un veritable repte per al disseny. Cal trobar productes i serveis que responguin a les necessitats dels consumidors (que potser ara no poden o volen consumir tant) i de la societat en conjunt. Les dades són alarmants, o si més no, inquietants.
Al 2050, s’estima que el 74% de la població mundial viurà en un entorn urbà. Aleshores, un terç de la població tindrà més de 60 anys. El nombre de persones de més de 80 anys d’edat s’incrementarà en un 180%. Per tot això, al 2050 la nostra manera de viure serà completament diferent, haurà de ser-ho. I el disseny esdevindrà una eina clau que ens permetrà adaptar-nos als nous escenaris que han d’arribar.
Com s’enfrontarà la societat a aquests canvis? Quins models de negoci dominaran en l’economia del futur? El model de l’obsolescència programada té data de caducitat? Què necessitem per canviar ara per arribar al 2050 utilitzant el disseny com a motor de canvi? Com afectarà això a les nostres empreses? Amb aquestes preguntes es donava inici al congrés Leading Businesses Towards 2050, celebrat el passat 12 de juny. Les respostes dels ponents convidats van respondre reptes sobre salut (com tindrem cura de nosaltres mateixos i com serà el sistema de salut en si), hàbitat (com seran els nostres habitatges, llocs de treball, les ciutats, els espais de convivència i trobada…) i consum (productes i serveis d’àmbits diversos com l’alimentació, el tèxtil, l’electrònica, el mobiliari, etc.)
Entre els ponents del Congrés destacaren Laura Lee (arquitecta i professora d’arquitectura a la Universitat Carnegie Mellon a Pittsburgh (EUA)),Oscar Peña (Global Creative Director, Product and User Experience Design a Philips Lighting Design), Lorna Ross (directora del grup de disseny del Centre per a la Innovació a la Clínica Mayo), Jan Willem Sieburgh (emprenedor, consultor independent icoach), Nandu Jubany (cuiner i propietari de Can Jubany), Andy Goodman (Managing Director de Fjord), Rod White (Senior Creative Director de TP Vision) i Patrick Abbattista (cofundador i director de Vendes i Màrqueting de Design42Day).
Holanda, disseny convidat
La BCN Design Week, com altres anys, compta amb un país convidat que ha participat de forma activa en el programa d’aquesta nova edició. Sota el nom “País Convidat: Països Baixos”, s’han organitzat diverses activitats per donar a conèixer l’estat actual del disseny en aquest país, compartir coneixement i generar oportunitats de negoci entre empreses i professionals locals i holandesos.
Holanda, país que destaca pel potencial del seu sector disseny i per la projecció i la competitivitat dels seus professionals i les seves empreses, protagonitza les exposicions “Dutch Bike”, “Urban Living Room” i “Zitten by Piet Hein Eek”, i ha participat en trobades de networking com el Design Services Market. Aquestes activitats compten amb la col·laboració de l’Ambaixada d’Holanda a Espanya i de l’Oficina Comercial holandesa a Barcelona, així com d’altres entitats i empreses holandeses.
Continuem parlant d’Ecodisseny a l’Ecodesign Day
Encara resulta necessari parlar d’Ecodisseny. La incorporació de criteris ambientals en el disseny de manera transversal encara no és tan evident com hauria de ser. Per això, cal un dia específic per posar sobre la taula el paper de l’ecodisseny en el teixit socioeconòmic. Si no es tenen en compte aspectes ambientals i socials en el disseny del futur, ho tindrem difícil per afrontar els reptes que ens esperen. Per això, com cada any, aquest dia, l’Ecodesign Day (18 de juny) , reuneix a professionals del medi ambient i el disseny per recordar que queda molta feina per fer per assolir un veritable bon disseny, que resolgui problemes aportant valor a la societat.
(Article complert a Sostenible.cat)
Be the first to comment