L’any 2022 es va publicar el Pla C* Cultura pel Clima de l’ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals) de la Generalitat de Catalunya amb un horitzó 2022-2024, en la redacció del qual vaig participar i també en la seva comunicació (més informació aquí).
Segueixo vinculada al món de la cultura i de la sostenibilitat donant suport a empreses culturals que fa temps que hi treballen i necessiten posar ordre a tot el que ja fan i saber com i quan tirar endavant noves actuacions a partir d’ara. En el marc del Pla C* s’han impulsat, entre d’altres accions, un suport econòmic en forma de subvenció per realitzar diagnosis ambientals. Algunes empreses han aprofitat aquesta oportunitat per fer-se preguntes i buscar respostes. Altres ja fa temps que es feien aquestes preguntes i de fet ja estaven posant en marxa accions concretes, sense cap paraigües normatiu.
Durant el 2022 i el 2023 he treballat colze a colze amb tres tipus d’empreses molt diferents: una sala d’exposicions (Dilalica), un festival de cinema (Festival de Cinema Independent de l’Alternativa) i una gran companyia de teatre (La Cubana).
Es tracta de tres casos molt diferents. En el cas de Dilalica, una petita sala d’exposicions, els reptes es trobaven més en la gestió de l’espai (refrigeració, sobretot; però també consum de recursos, logística, mobilitat, etc.). En canvi, en el cas del festival de cinema que es projecta en diversas sales, el seu principal impacte és l’organizació interna, la comunicació i els materials generats per donar-se a conèixer, etc. ja que la seva capacitat d’acció a les diverses sales és limitada.
El cas de La Cubana és diferent. Es tracta d’una companyia de teatre que no només fa molts anys que existeix sinó que també en fa molts que minimitza el seu impacte ambiental, tant a les seves pròpies instal·lacions durant l’any d’assaig; com en els teatres durant les gires, que poden durar anys. La seva capacitat d’impacte és diferent però sempre hi ha la planificació i previsió, així com el seguiment i l’interès en incorporar accions per assolir un impacte més positiu a nivell ambiental. He pogut treballar colze a colze amb el seu equip per endreçar tota la feina que ja feien i sumar-la a noves accions que ja tenien previstes junt amb d’altres que hem pensat conjuntament. El resultat ha estat un Pla d’acció amb accions concretes a seguir de prop i aplicar de manera sistemàtica.
He acompanyat aquestes tres empreses des de l’inici de les subvencions, l’any 2022, en un anàlisi de què fan ara i quins són els aspectes a millorar. I a partir d’aquesta diagnosi he definit amb elles un full de ruta amb accions a implementar els següents anys. La cultura és un sector des d’on es pot i cal actuar per transitar vers un altre model més sostenible i just.
Des de la Diputació de Barcelona es va realitzar aquest estudi “Cultura, medi ambient i emergència climàtica. Com actuar en l’àmbit de la gestió i les polítiques culturals locals” per investigar al respecte.
Be the first to comment