Logotip Projectes

Concepció, guionatge i coordinació d’un itinerari forestal per a Boscat

Passejar pel bosc. Sentir l’olor de terra, de fusta morta. Intuir ocells a les branques i petits mamífers amagats. I a l’horitzó, el paisatge. Quan visitem d’un espai natural  no som conscients de què estem veient o per què aquell espai és com és. Per això, des de BOSCAT, Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals s’han creat ja 3 itineraris forestals: un a Alcover, un a Castellar del Vallès i un darrer a un bosc de Tarragona, al costat del Monestir de Santes Creus: el bosc de Șanț Sebastià. Com el mateix Boscat explica, es tracta de fer un “Museu Viu” del paisatge del futur, ja que poder fer un projecte museogràfic i museològic en un espai natural té l’avantatge de comptar amb la “natura en directe”. Per plantejar aquest darrer itinerari, BOSCAT em va contactar per fer un plantejament de senyalèctica menys tècnic però sense deixar de ser pedagògic. 

El gran repte de la divulgació científica és defugir el to excessivament científic i apropar-se al públic general amb un to, missatges i imatge que convidin a voler entendre i aprendre. Això sí, sense renunciar a mantenir la rigurositat i la importància d’explicar la complexitat dels ecosistemes. 

Aquest itinerari compta amb 6 parades i a cada parada es compta amb un cartell explicatiu. Aquests plafons tenen la funció d’explicar els diversos aspectes destacables del recorregut que se centren en:

  • Un espai forestal que ha estat intervingut i que permet explicar el resultat de la gestió forestal multifuncional.
  • El paisatge en el que s’inscriu l’itinerari.
  • L’existència d’activitat silvopastoral (especialment de cabres), sobretot durant la tardor.
  • La riquesa pedagògica tot i no tenir un interès natural específic, però que permet explicar molts processos naturals. 
  • La possibilitat d’observar paisatge en mosaic i el bosc intervingut versus el no intervingut.

Fer aquest ‘experiment’ no hagués estat possible sense el treball col·laboratiu amb l’equip de Boscat i la gran feina d’il·lustració, disseny i maquetació de Alba Coor. Les sis parades del recorregut tenen noms propis: ‘bosc’, ‘compost’, ‘corral’, ‘soques’… i el text que segueix pretén presentar el bosc com un espai on es donen moltes interaccions: on passen moltes històries. 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *