Logotip Quincalla

Comprar a granel, una alternativa real de consum?

Comprar a pes, un propòsit per al 2015?
El teu 2015 segur que es presenta amb molts bons propòsits: fer esport, viure de manera més saludable, fer algun viatge, ser més sostenible, tirar endavant algun projecte personal, fer dieta… Però potser no us havíeu plantejat un altre possible bon propòsit que implica: accedir a productes de més qualitat, gastar menys, i reduir el teu impacte ambiental. Es tracta de comprar a granel.

a granel

Font: TimeOut

De fet, ja no tenim excusa. A Barcelona es pot trobar una botiga de venda a granel gairebé a cada cantonada. En el mapa Barcelona + Sostenible podem trobar-les. Fins i tot TimeOut Barcelona va fer un reportatge al respecte. Està de moda i cada cop resulta més fàcil ser un barceloní que omple el seu cabàs de productes ‘a pes’. Però, què vol dir comprar a granel? Doncs, comprar una quantitat determinada de producte. No la que ve determinada i prefixada pel fabricant o productor/venedor, sinó la que tu necessites. I això implica, en molts casos,  prescindir de l’envàs que conté/informa/anuncia tot allò que comprem. O, en tot cas, prescindir de l’envàs dissenyat pel fabricant. I, en principi, no haver de pagar el cost afegit d’aquest envàs ‘imposat’ per les grans marques. És a dir, pagar només pel que es compra i no pel seu contenidor.

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona en la guia Estratègies per prevenir els residus; els envasos lleugers (llaunes, plàstics, tetrabrics) representen el 35% en volum i el 12% en pes dels residus municipals generats a Catalunya; aquests darrers desglossats en un 6% per als envasos de plàstic, un 4% als envasos metàl·lics i un 2% als envasos mixtes o compostos. No es tracta, doncs, d’una proporció menyspreable. I menys si pensem quin és el paper dels envasos: contenir, protegir… I per fer això cal generar tants residus associats? No hi ha una altra manera de fer-ho? De fet, molts dels envasos que emprem deixen de ser útils un cop arribem a casa i llavors són eliminats.

Els envasos, un invent modern imprescindible
Segons indica l’Agència de Residus de Catalunya en aquesta definició: ‘Tot producte fabricat amb materials de qualsevol naturalesa i que s’utilitzi per contenir, protegir, manipular, distribuir i presentar mercaderies, des de matèries primeres fins a articles acabats, en qualsevol fase de la cadena de fabricació, distribució i consum. Es consideren també envasos tots els articles eliminables utilitzats per aquesta mateixa finalitat. Dins d’aquest concepte s’inclou únicament els envasos de venda a primaris, els envasos col·lectius o secundaris i els envasos de transport o terciaris’.Bé, la definició no és que sigui massa clarificadora. Segons la vikipèdia, les principals funcions d’un envàs són: conservar i protegir, contenir i agrupar. Però el que determina que els envasos siguin com són no són únicament les funcions que ha de complir sinó els objectius que vol assolir el fabricant, que en alguns casos coincideixen amb les funcions de protegir i conservar; però que van més enllà: comunicar marca, millorar la imatge corporativa, fer més còmode l’ús i emmagatzematge del producte per part del consumidor, etc. Els envasos formen part del producte i arriben a ser més presents que el propi producte. Transmeten la marca, informen al consumidor, i la seva funció de contenir ha deixat de ser la principal per passar a ser una de secundària. Els envasos han passat a ser la imatge d’una marca, un anunci constant que s’instaura en els nostres armaris, cuines i rebosts.

Comprar a granel no vol dir ‘envàs zero’
Tornem al nostre bon propòsit del 2015: comprar a granel. Ara que ja sabem què és comprar a granel, i què és un envàs i per a què serveix; arriba el moment de plantejar-se una compra sense envasos. Sense cap tipus d’envàs. Però llavors, on poso els cigrons? Aquells cigrons, llenties, cereals, farina, fruita, fins i tot sabó; que comprem a dojo, com el transportem fins a casa? Com l’emmagatzamem un cop a les nostres llars? Les safatetes, microbosses, tuppers de plàstic, etc. que ens faciliten en les botigues especialitzades i en moltes parades del mercat (no oblidem que els mercats són grans botigues on es poden comprar molts productes a granel); no deixen de ser envasos d’un sol ús.  I tot i que portem bossa pròpia o cistella de la compra, hi ha productes que necessiten el seu propi envàs que els protegeixi i conservi millor. I aquest aspecte no ha estat resolt encara, ni tant sols per les pròpies botigues. Les opcions són diverses: que els propis usuaris portin envasos per reomplir; o bé un servei de lloguer d’envasos per part de l’establiment.

En relació a la primera opció, portar els envasos des de casa per part dels usuaris implica planificar la compra perquè, qui porta a sobre una col·lecció d’envasos reutilitzats de diferent mida per poder omplir-los en una botiga de venda a granel? Cal tenir en compte que la majoria de vegades que comprem no ho fem de manera organitzada i prevista. En molts casos, realitzem les compres tornant de la feina, de camí a l’escola dels nens o tot tornant del mateix, o aprofitant qualsevol forat de l’agenda.  Llavors, el factor improvisació no permet comptar amb aquests envasos i finalment acabem carregats d’envasos ‘no desitjats’…

Un supermercat sense envasos és possible
A Berlin hi ha una experiència interessant al respecte impulsada per Sara Wolf i Milena Glimbovski. Aquestes noies han impulsat i obert recentment un supermercat sense envasos. The Guardian els va dedicar un article: Berlin duo launch a supermaket with no packaging. Elles proposen que els consumidors portin els seus propis envasos des de casa (pesats prèviament) i que un cop introdueixin productes en el seu interior, aquests es pesaran i només hauran de pagar l’aliment en qüestió i no pas l’envàs. Reduir preus del menjar pel fet d’estalviar-se els envasos. No està gens malament! Si parlem de menjar el mateix, de millor qualitat (ecològic i local) però pagant menys… potser ja ens interessaria més dedicar part del nostre temps a gestionar envasos propis a reomplir en cada compra.

En el cas dels usuaris que no portin els seus propis envasos, hi ha l’opció de llogar envasos en el propi local o bé usar petites bosses de paper. En aquest vídeo les dues impulsores d’aquest projecte, Sara i Milena, l’expliquen breument i de manera molt clara. Es tracta d’un supermercat sense envasos. Et voilà!

Original Unverpackt

Font: Inhabitat – Upsocl

Original Unverpackt

Font: Inhabitat – Upsocl

Font:  Inhabitat – Upsocl

Original Unverpackt

Estem preparats per comprar sense envasos?
No som ‘smart citizens’, de moment. Tot el que impliqui un petit esforç, un canvi d’hàbits o perdre alguna comoditat adquirida amb els anys; no funcionarà… Insisteixo, de moment! Així que responent a la pregunta de partida: Comprar a granel resulta una alternativa real de consum?, la resposta és: depèn! Depèn de la voluntat dels consumidors de canviar hàbits i comprovar els avantatges i desavantatges que implica aquesta nova opció en el seu dia a dia, tant a nivell econòmic com de qualitat del producte. I també depèn de com els comerciants (botigues a granel i parades de mercat) inclouen aquesta fórmula de venta en els seus establiments de manera còmode, eficient, atractiva i coherent;  i essent encara més ambiciosos: possibilitant la compra amb un ‘envàs zero’.

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *