Logotip Projectes

Com roba i fusta en desús, i sabates desaparellades poden convertir-se en una ronyonera, un joc tradicional, un penjador i un tamboret

tmjoc2Com a coordinadora del projecte #FITstorming en col·laboració amb la Fundacio Formació i Treball, la Universitat de Barcelona i l’Agència de Residus; no puc evitar dedicar un post a aquesta meravellosa i creativa experiència. Han estat 6 mesos plens de reunions, trobades, brainstormings, converses, cafès llargs, cerveses (sense alcohol), expectatives… 35 alumnes han fet possible que roba, fusta, cartró, sabates desaparellades, etc. esdevinguin en productes que comuniquen una nova manera de produir i consumir.

Prevenir, el primer pas. El segon, reutilitzar, aprofitar-ho tot… però sobretot, per a què? Ja tenim prous productes al mercat, en calen més? El que cal són propostes que facin pensar, que vagin un pas més enllà, que no consumeixin matèries primeres verges, que allarguin el cicle de vida de materials que són residus perquè ningú els fa servir però que en realitat són recursos potencials.

En definitiva, no sé si finalment es produiran alguns dels 12 prototips i briefings presentats (aquí un vídeo de tots, no us els podeu perdre!) però la reflexió ha valgut la pena. Formació i Treball ha après molt, ha fet un primer pas. I els alumnes s’han trobat davant una problemàtica real: una taxa d’atur en creixement, persones en risc d’exclusió social, materials en desús però potencialment reutilitzables… i han creat propostes de valor afegit. Felicitats a tots! Esperem hi hagi molts FITstormings, no només a la pròpia Fundació, sinó en moltes altres entitats, empreses, dissenyadors, governs!

fitstorming esquema

 

A continuació comparteixo una notícia publicada a Sosteninble.cat.

La Fundació FiT i la Universitat de Barcelona converteixen residus en llocs de treball

Aquest 20 de novembre s’han lliurat els guardons del projecte FITstorming: quatre premis tècnics i un popular entre les 12 idees de productes que han de permetre a la Fundació generar llocs de treball de manera sostenible.

Fa 6 mesos, la Fundació Formació i Treball i la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l’Agència de Residus de Catalunya, van posar en marxa el FITstorming, una pluja d’idees de productes i serveis per crear llocs de treball de manera sostenible. Aquest projecte cerca la generació de llocs de treball a partir de la transformació de diversos materials en desús, que arriben i són recollits per la Fundació, en nous productes o serveis sostenibles que continuïn aportant valor a la societat.

Durant aquests mesos, 35 alumnes de tercer curs del grau de Disseny de la Universitat de Barcelona, amb l’assessorament puntual d’estudis de disseny i dissenyadors del nivell deCurro ClaretEstudi Salva FàbregasNutcreatives,Transfodesign i Fiona Capdevila, reconeguts en el disseny sostenible i social; han desenvolupat 12 idees a nivell de prototip i briefing amb l’objectiu d’allargar el cicle de vida de materials usats com fusta, cartró, ferralla… i productes diversos: parells de sabates desaparellades, roba, etc.

En concret, els alumnes han desenvolupat les propostes en el marc de l’assignatura de Disseny Experimental,  que imparteixen les professores Rosa Povedano i Teresa Valverde. ‘L’objectiu de la iniciativa ha estat, a partir dels materials provinents de la recollida i la cessió d’estocs a la Fundació, proposar nous productes i serveis útils per a la societat i que, a més, possibilitin la generació de llocs de treball’, explica Rosa Povedano. Afegeix que ‘Els estudiants han pogut assistir a les pròpies instal·lacions on es realitza la recollida i destriar entre els diferents materials per proposar nous cicles de vida dels productes’.

Les propostes escollides continuaran el seu treball amb la Fundació Formació i Treball per afinar les seves idees i fer possible que, en uns mesos, es pugui produir alguns dels productes proposats, donant feina a persones en risc d’exclusió social i allargant el cicle de vida de productes i materials fins ara en desús.

El FITstorming parteix d’una necessitat real: allargar el cicle de vida dels residus i generar llocs de treball

L’acte de lliurament de premis s’ha celebrat al llarg del matí del 20 de noviembre, en el marc de laSetmana Europea de Prevenció de Residus, amb l’objectiu de donar a conèixer el projecte FITstorming a tots aquells agents i persones interessades en el disseny social i sostenible. A l’acte hi han intervingut la directora de l’Àrea de Prevenció i Foment del Reciclatge de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva; el director de la Fundació Formació i Treball, Albert Alberich, i la vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carme Panchón. Tots ells han format part del Jurat, conjuntament ambNúria Fradera, de l’Àrea de Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona; i els 6 dissenyadors anteriorment citats. Pilar Chiva ha destacat la importància de projectes com el #FITstorming, ja que cal veure els residus com a veritables recursos que han d’estalviar matèries primeres noves i cada cop més insostenibles d’obtenir, tant a nivell ambiental com econòmic. Tanmateix, s’ha insistit en que l’estratègia de partida ha de ser la prevenció de residus.

Ana Villagordo, coordinadora del #FITstorming, ambientòloga especialitzada en comunicació ambiental i ecodisseny; ha plantejat quins han estat els ingredients per fer possible aquest projecte: ‘Una necessitat real (allargar el cicle de vida de nombrosos materials de rebuig i generar llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social), una entitat amb inquietuds ambientals i socials darrera, com és la pròpia Fundació; una universitat amb professors i estudiants sensibilitzats i proactius, la Universitat de Barcelona; i dissenyadors que incorporen la sostenibilitat i valors socials en els seus productes’. Per altra banda, la coordinadora del projecte també ha ressaltat que tots els projectes presentats eren de gran qualitat atès el poc temps per al seu desenvolupament, tot i que pràcticament cap era vendible en botigues de la pròpia Fundació. Tanmateix, s’estan explorant altres possibles distribucions i punts de venda que encaixin més amb els productes finalment presentats.

Com roba i fusta en desús, i sabates desaparellades poden convertir-se en una ronyonera, un joc tradicional, un penjador i un tamboret

Finalment, dels 12 projectes proposats, quatre han estat premiats a nivell tècnic i un ha rebut el premi popular. El primer premi se l’ha endut la proposta tèxtil T-BAG i BUM BAG, per la qualitat de la proposta a nivell tècnic i per arriscar-se a presentar produccions tèxtils, ja molt treballades. El segon projecte premiat ha estat TM-JOC, un doble joc(trencaclosques i memory) fet a partir de teixits recuperats, atès la seva senzillesa, bona resolució final i pels valors que transmet de tornada als jocs tradicionals i el foment de la creativitat. El tercer premi ha recaigut en un Penjador modular dissenyat a partir de sabates de taló desaparellades, atès la seva fàcil manufactura, la seva originalitat i per donar sortida a les sabates d’un peu, un dels materials amb més stock en aquests moments a la Fundació. Finalment, hi ha hagut una menció, que ha coincidit amb el premi popular: Re-Hangs, una línia de mobiliari feta a partir de penjadors de roba de fusta i de fustes en desús.

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *