Logotip Projectes

Briefings creatius per comunicar la Capitalitat de l’Alimentació Sostenible i l’Estratègia d’Alimentació Sostenible de Barcelona 2030

Definir els encàrrecs va ser el primer encàrrec, com en molts projectes. Des del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) i l’Ajuntament de Barcelona ens van demanar, d’una banda, assessorar (en el marc de la Capitalitat de l’Alimentació Sostenible) sobre l’enfocament de les diferentes campanyes a realizar en Mercats, Setmana de l’Alimentació Sostenible, Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, Procés participatiu de l’Estratègia, etc. sense entrar en creativitat però sí aportan la nostra visió estratègica. I parlo en plural perquè aquest projecte el vaig treballar conjuntament amb en Bernat Sanromà. Com a resultat de la feina feta es poden consultar alguns dels projectes resultants, sobretot pel que fa a la seva comunicació: 

  • Procés participatiu ciutadà de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030.

  • Setmana Ciudadana de l’Alimentació Sostenible (vídeo resum)

  • VII Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà

  • Resum de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

 

D’altra banda, l’any següent de la Capitalitat vam dissenyar un “artefacte comunicatiu” integrador, articulador i aglutinador per comunicar l’Estratègia d’Alimentació Sostenible de la ciutat de cara a l’any 2023. 

Abans d’entrar en la conceptualització d’aquesta nova etapa comunicativa vam definir les campanyes prèvies com la de consum ecològic de la tardor de 2022, ja que permetia obrir un camí i era la forma més lògica i coherent de treballar. 

L’objectiu, doncs, era aconseguir crear un marc comunicatiu que permeti que tot el que es faci a nivell d’alimentació sostenible a la ciutat es trobi sota un mateix paraigües. I que també empoderi agents implicats perquè sentin que formen part d’un projecte més gran on tothom suma i pugui comunicar també a la ciutadania sobre la importància de menjar de manera més sostenible per un bé comú.

És un resultat difícil d’explicar: un conjunt de briefings comunicatius que han permès desenvolupar conceptes creatius més complexes a aplicar en campanyes concretes com la de Mercat de mercats i la de Comerç Verd

 

 

Una mica de context

L’any 2021 Barcelona va ser Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Just després d’una pandèmia mundial, que durant l’any 2021 encara es va viure amb nombroses onades; la ciutat va acollir un debat molt necessari: la necessitat de replantejar l’actual model d’alimentació, insostenible i injust. L’objectiu va ser posar sobre la taula una aposta clara de Barcelona per un model alimentari més resilient (en un context encara pandèmic i d’imminent emergència climàtica). 

Durant aquest any es van instaurar els fonaments de les Polítiques Alimentàries impulsades fins es moment a Barcelona i que es volen continuar desplegant i acompanyar amb una Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030 (EASBCN 2030), una estratègia compartida de ciutat que busca la transformació del sistema alimentari. Aquesta Estratègia, que durant l’encàrrec s’estava definint també amb un procés participatiu, suposa l’afiançament d’aquestes polítiques i establir el full de ruta per als propers anys (en un horitzó 2030) en base a 8 eixos:

  1. Incrementar la producció, venda i consum d’aliments de temporada, de proximitat i ecològics i la distribució en cadenes més curtes, justes i equilibrades.
  2. Protegir i recuperar espais agraris urbans i periurbans.
  3. Promoure i defensar dietes saludables i sostenibles per totes les persones.
  4. Prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari.
  5. Combatre l emergència climàtica i la crisi d’extinció.
  6. Promoure un canvi cultural per a l’alimentació sostenible.
  7. Fomentar relacions justes dins la cadena alimentària.
  8. Coordinar i mobilitzar els agents del sistema alimentari per dur a terme accions concretes i avaluables, vinculades a estratègies existents.



Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *