El MNAC va ser l’escenari, el passat 15 d’octubre, de l’entrega de guardons de la setena i darrera edició dels Premis Disseny per al Reciclatge 2013, que donen pas a un nou Premi centrat en l’ecodisseny, previst per a l’any 2015.
L’Ecodisseny, el germà gran del premi Disseny per al Reciclatge
No hi haurà una vuitena edició del Premi Disseny per al Reciclatge DxR2013. Aquesta serà la darrera convocatòria per a reconèixer productes, projectes, estratègies i materials que hagin considerat i integrat en el seu disseny els criteris de prevenció de residus, l’ús de material reciclat o la millora de la reciclabilitat.
Però aquesta no és una mala notícia, perquè l’any 2015 es preveu una vuitena edició que se centrarà en l’ecodisseny, així ho ha anunciat Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) impulsora del Premi DxR. L’ARC ha aconseguit donar prestigi a uns premis al qual, enguany, s’han presentat 173 candidatures; i el 2015 gestionarà uns premis per valorar el disseny global i sostenible de productes i serveis, el nou premi d’ecodisseny, amb la col·laboració de la Unitat de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient.
Un premi d’ecodisseny incorporarà altres criteris de valoració, no únicament lligats a la prevenció de residus o als materials reciclats o reciclables; sinó que comptarà amb d’altres estratègies de l’ecodisseny. De manera que les candidatures es valoraran de manera global i integrada. Aquesta és una bona notícia.
Tant els Premis DxR2013 com el futur premi centrat en l’ecodisseny s’emmarquen en el Programa Català d’Ecodisseny – Ecodiscat 2012-2015, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Una bicicleta, un ganivet, un sistema de purificació d’aigua i un compost, Premis Disseny per al reciclatge 2013
El darrer certament d’aquest premi, el passat 15 d’octubre, ha tingut un escenari únic, el MNAC. Les graderies plenes de finalistes, concretament 108; i de públic interessat en el bon disseny. Tamborets de cartró en primera filera. I sota la cúpula del MNAC i la majestuositat de les seves columnes, un escenari que lluïa prou, on destacaven quatre columnes iluminades amb els quatre guardons situats a sobre. Autoritats i membres del Jurat, en primera filera. L’entorn anunciava un bon acomiadament.
I els guanyadors varen ser: Zicla amb el seu nou material resultat de l’upcyling innovador del cautxú reutilitzat: el Green Rubber (categoria Materials); Inèdit Innovació S.L amb el ganivet Nova Sèrie 900 Arcos (categoria Projecte); Edse Intentiva S.L amb la bicicleta Urbikes (categoria producte); i Empordaigua S.L amb Sistema Aigua 10 (categoria Estratègia).
Entre els mencionats destaquen el banc Aalb de Grisverd dissenyat per Nutcreatives, InfinitLoop de Dídac Ferrer amb nombroses entitat, l’aplicació gratuïta Furnfinder d’Elena Cañas i altres col·laboradors, etc.
Una exposició itinerant amb alguns dels productes exposats
Finalment, un cop descoberts els premiats i mencionats, es va donar pas a l’exposició dels mateixos. Amb una copa de cava i el llibre resum del Premi, dels finalistes, dels mencionats i dels guanyadors a les mans, era el moment de veure alguns dels productes i projectes i parlar amb els seus creadors. Una entrega de premis de DxR sempre és un bon moment per trobar-te amb professionals que treballen pel bon disseny. De fet, molts dels premiats, tot i destacar en l’estratègia de prevenció i reciclabilitat, ja incorporen altres criteris d’ecodisseny. Podran continuar presentant-se al nou premi, d’aquí dos anys. Esperem, amb curiositat i expectatives altes, aquest nou certamen que ha de continuar impulsant una nova economia basada en productes i serveis de qualitat, tant a nivell ambiental, com social i econòmic.
Ha estat un plaer, Premis DxR. Benvingut Premi d’Ecodisseny 2015.
*Notícia publicada a Sostenible.cat.
Be the first to comment