Logotip Projectes

Assessorament per una reforma sostenible i saludable, i una comunicació eficaç per Kineo, una clínica de fisioteràpia

 

Una clínica de fisioteràpia amb valors que obre en plena pandèmia

Entrada de Kineo. Amb grades de fusta local i il·luminació natura i eficient.

Mes de novembre de 2020 (sí, en plena pandèmia, vivint ja no sé si la segona o la tercera onada). Un local en traspàs i tres fisioterapeutes amb molta experiència però amb ganes de poder aplicar els seus coneixements amb un enfocament molt personal: apoderament, moviment i salut. L’espai reuneix totes les característiques ideals: tres boxes ja existents, bon estat, molt ben ubicat (en ple cor del districte Sants-Montjuïc, prop de molts serveis i transport públic, en un carrer pacificat en plena Superilla Hostafrancs). Però calia fer reformes per adaptar l’espai a les noves necessitats del negoci i adequar-lo a la normativa. I aquí és on comença el meu assessorament, des de diverses perspectives: la marca, la comunicació i la pròpia reforma. El client: Kineo. Fisioteràpia, moviment i salut.

 

 

Moltes maneres de reformar un local… però només una resulta la més sostenible

Pel que fa a les obres a realitzar, les opcions eren diverses però s’estructuraven principalment en:

  • Trucar a alguna empresa o operari/a directament per fer els canvis a nivell d’obres, sense cap disseny per part d’un professional. Moure una porta, posar 3 piques i pintar. Mínim cost i resultat justet per començar l’activitat. 
  • Contactar amb una empresa de reformes convencional, més professional que l’anterior opció, i demanar-li un pressupost per fer allò necessari per iniciar l’activitat i que la clínica fos maca.
  • O bé, contactar amb una empresa com Niu Green, especialitzada en reformes però amb valors, sobretot sostenibles. Paloma i Pablo, un equip immillorable. Cada projecte per aquesta parella és un repte on ho donen tot i poden aplicar moltes de les coses que han implementat a la seva pròpia llar: un espai meravellós, acollidor, confortable, eficient, saludable…  De fet, sempre es presenten al 48 Hours Open House  per compartir el seu projecte personal i  mostrar com una llar pot ser sostenible i saludable, maca i acollidora, eficient i assequible. Així ho expliquen: ‘Volem demostrar que es pot gaudir d’un espai sostenible i saludable sense que això suposo un gran cost i per tant, tothom hi pugui accedir. La sostenibilitat no ha de ser elitista, alguns la fan elitista… però no té per què ser-ho’.

Un dels boxes de Kineo. Il·luminació lateral, mobiliari minimalista i de fusta, sostre de fibres de fusta FSC que en fer més baix l’espai faciliten una refrigeració més eficient.

Jo tenia clara la millor opció (suposo que he donat moltes pistes de quina és) però quan dius ‘arquitecte’ en veu alta, molta gent s’espanta. Es pensa que tot serà més car i que tampoc val la pena fer-ho ‘tan bé’. Aquí va ser la primera part de la meva feina: convèncer els socis de Kineo que necessitaven que el seu negoci fos coherent en tots els sentits, també a nivell del disseny del propi espai. Si el que volien era una clínica de fisioteràpia que transmetés salut i sostenibilitat, el propi local havia de respirar això. Necessitaven el disseny i direcció d’obra de Niu Green. La millor manera de convence’ls va ser fer la primera reunió amb Niu Green a casa seva (de Pablo i Paloma) per poder veure, en directe, el resultat de fer una reforma sostenible. Després de la reunió, l’experiència va ser tan bona que ho van veure ho clar: ho farem bé d’entrada, farem una reforma sostenible!

 

De fet, ningú millor que Niu Green per explicar la feina que han fet, tal com expliquen al seu web: 

‘El projecte Kineo neix per complir el somni d’uns joves que volen compartir un nou concepte de fisioteràpia, obrint un centre a Sants. Però, com aconseguir-ho quan el local que troben està aparentment reformat, llest per entrar, i per tant disposen de recursos limitats per modificar-lo? L’antic centre de massatges no s’adiu ni representa la seva filosofia. Cal transformar-lo reaprofitant les preexistències: el repte és tant difícil com atractiu.’

 

Fer el briefing… el briffff què?

El primer pas va ser fer un ‘briefing’ (fer què? em van dir…). Bàsicament, un recull de tot allò que vols que sigui el teu negoci i que vols transmetre en tot allò que facis i comuniquis. Fins i tot que impacti en la teva manera de treballar. En l’experiència de l’usuari final. I aquest ‘briefing’, a més, serveix per a moltes coses:

  • Per definir la marca, que té moltes implicacions. La imatge gràfica (codi de colors, tipografies, etc.), que inclou el logotip, és clar. Aquí també vaig fer les meves aportacions modificant un logotip que d’entrada havia estat dissenyat per Lapage Original. Després, Irene Jover el va rematar i ‘et voilà’, ja el tenim. Amb la ‘K’ incorporada i els tres valors: fisioteràpia, moviment i salut. A partir d’aquí, es va crear un manual de marca per definir la gamma de colors, tipografies, aplicacions vàries, etc.
  • Per definir les aplicacions gràfiques, com la web, el possible material fungible a produir (targetes, pòsters, merchandising, uniformes, etc.) tant a nivell d’imatge com de continguts. Aquí torno a entrar jo, sobretot en els ‘copys’ (copy què!?). És a dir, els textos literals que surten al web.
  • Per guiar fins i tot la comunicació a xarxes, que en el cas de Kineo es concentra en el seu instagram. Us el recomano, el cuiden molt i respira tot el que el briefing deia. 
  • Per donar unes pautes de base a Niu Green en les seves propostes de reforma, les quals incorporaven des de materials naturals, d’origen local; fins l’eficiència energètica, el confort en tots els sentits, i fins i tot, que la sensació de ‘moviment’ hi fos present de manera implícita i explícita en tota la clínica.

Kineo va decidir fer-ho bé des del principi: des de la idea, el concepte, la priorització de les accions a fer, el calendari, els costos associats, etc. És una inversió en qualitat i coherència apostar per una estratègia empresarial que integri múltiples aspectes, també els ambientals. I més quan es tracta de disseny d’interiors d’un negoci on la salut és un valor a fer visible.

 

Kineo, més que una clínica de fisioteràpia, un projecte que aposta per canviar valors per millorar la qualitat de vida de les persones

(Niu Green ho explica molt bé a la seva pàgina web. He recuperat part del seu escrit i també d’una entrevista que els vaig fer una vegada finalizades les obres, i el resultat és el següent.)

L’antic centre de massatges, amb gairebé 100m2, disposava de 3 boxes, útils però sense cap mena de confort lumínic, tèrmic o acústic, i d’una sala d’espera tant gran com els tres junts. Enlloc d’esgotar els recursos redistribuint el local, es va buscar com aplicar a l’espai l’essència de Kineo: la persona està al centre de la seva recuperació, com a responsable de la seva salut i qualitat de vida (apoderament), i el moviment és l’eina per fer-ho.

Així, es va convertir l’antic accés sobredimensionat en un espai multifunció, que més enllà de resultar molt atractiu en ple carrer pacificat, esdevé quasi una extensió d’aquest. Kineo surt al carrer i el carrer hi entra. Calia aprofitar al màxim la gran vidriera pre-existent i l’amplada de façana.

Considerant que Kineo centra una part important de la seva activitat en el moviment, aquest espai d’entrada tenia sentit que, aprofitant la seva gran superfície, fos un espai polivalent: amb grades, perquè els i les usuàries puguin esperar i seure com vulguin, i per poder fer formacions amb un projector. Aquesta pròpia multifunció forma part de la sensació d’espai dinàmic i en constant ‘moviment’. 

Passadís de Kineo, amb il·luminació eficient, diagonal en blau i aprofitament del terra i portes existents.

Minimalisme funcional: prestatges de fusta certificades FSC i locals i espai per penjar bicicletes.

Logotip de Kineo vinilat a les parets en diagonal de la clínica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De fet, per potenciar el moviment, i partint d’un local asimètric, la diagonal forma part de Kineo i el seu centre. L’objectiu és generar el dinamisme que es buscava en el briefing i que va guiar en tot moment a Niu Green;  aplicada als paviments, la pintura, el mirall del gimnàs, les taules de les sales de tractament, els llums, etc. A Kineo les diagonals hi són presents i transmeten moviment i perspectiva.

Entrada de Kineo des del carrer. Menys és més. En aquesta foto manquen detalls com vinils i el logotip tallat en làser, prestatges de fusta a les parets. Un espai viu que no para de canviar, però al seu ritme i sense carregar-se d’elements innecessaris.

La il·luminació és de baix consum, naturalment, en tota la clínica però no només això.  En cada espai s’ha adaptat la il·luminació a les seves necessitats. Per exemple, en el cas dels boxes es complementen amb dos formats: dos focus en el sostre, per consultes (nutricionista, psicòleg o conversa amb el fisioterapeuta); i una altra llum lateral, que a més de ser estèticament molt atractiva, no molesta al/la pacient quan està essent atès/sa. D’aquesta manera, l’eficiència i el baix consum no pot deixar de cercar un disseny que faci que el i la pacient estiguin confortables durant les sessions de tractament.

Així doncs, tot el projecte es va desenvolupar seguint la següent filosofia, que Niu Green potencia en allò que disseny i implementa:

  • Menys és més: el més sostenible és el que no es consumeix. A Kineo això s’aplica de diverses maneres:
    • Part del màrqueting es desenvolupa amb els elements disponibles. Per exemple, penjant les bicicletes al passadís, proporcionant alhora un aparca-bicis que facilita la mobilitat sostenible. 
    • A més, la clínica està situada al costat de tres parades de metro de tres línies diferents, dels ferrocarrils, de múltiples línies d’autobús i del tren (Sants-Estació). Així com de nombroses parades de bicing. Això també redueix l’ús del vehicle privat i facilita l’accés a la clínica a tothom.
    • El propi disseny és bastant minimalista sense massa mobles. Només allò necessari per poder treballar correctament. Aquesta netedat en l’espai també encaixa amb el briefing on es destacava la necessitat de transmetre: menys és més!
    • Compten amb un servei d’aigua filtrada Aquajet que permet que l’usuari reompli la seva pròpia ampolla quan vingui a entrenar.
  • Reutilitzar: bàsicament tot el local esdevé un exemple de reutilització.
    • S’aprofita la distribució, enlloc de crear més sales, reinventant els espais existents; i fins i tot, part del mobiliari.
    • De fet, el propi logotip s’ha imprès a partir del disseny digital en una fusta reutilitzada recuperada d’un negoci local (proper a la clínica). Això s’ha pogut fer gràcies al Punt Multimèdia (també proper a la clínica) on compten amb impressores 3D i talladores làser.
    • S’ha adaptat el sistema de climatització per aire existent. Sense ser el més eficient ni confortable, es va poder optimitzar el sistema existent reduint el volum dels espais, com en el cas dels boxes on s’han baixat els sostres, aconseguint un major confort tèrmic i una sensació d’espai més dimensionat.
  • Materials renovables:
    • amb la utilització de la fusta de pi tricapa per al mobiliari, grades i altres elements. I les fibres de fusta FSC (certificades) per als falsos sostres.
    • Per suposat, s’han fet servir pintures a l’aigua amb segell eco.
    • També, els papers que es posen sobre les camilles són de fiselina, material reciclable com el paper, però molt més confortables i suaus per les i els pacients. Es planteja, en un futur, possibilitar al client que porti la seva pròpia tovallola. Això passaria a formar part de l’apartat de ‘reduir’, és a dir, de prevenció de residus.

En definitiva, la proposta, més que un rentat de cara, o un afegit d’elements, va apostar per repensar l’espai des de la sostenibilitat, utilitzant el que ja existia; afegint allò que resultava necessari, essent sempre saludable i ecològic. 

 

Be the first to comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *